מתוך מאות מקרים בשנה, 75 אחוז מהחיילות שנכנסות להריון ממשיכות בשירות צבאי לאחר שבחרו להפסיקו. כ־70 אחוז מהן נמצאות בשלב ראשוני של ההריון, ומפילות באמצעות טיפול תרופתי. שליש מהבנות פונות לקבלת תמיכה עם בן הזוג, ומרבית החיילות מעדיפות שלא לספר למשפחה על ההריון. הנתונים, המסכמים ממוצע שנתי, נמסרו ממרכז התמודדות ותמיכה (מהו"ת) באגף כוח האדם, המעניק סיוע לנשים הנכנסות להיריון במהלך שירותן הצבאי.
אגף כח האדם מבטיח – דיסקרטיות מלאה
"אנחנו פוגשים חיילות מכל הסוגים, זה יכול לקרות לכל אחת", אמרה מפקדת מרכז מהו"ת, רס"ן תמר גליל. לדבריה, כדי להגיע למרכז אין צורך בהפניה או בחוות דעת של מפקד. "אנחנו מקפידים שלא להסגיר ליחידה כי החיילת בהיריון, כך שהשירות דיסקרטי ולא צריך ליידע אף אחד", הדגישה רס"ן גליל. "המסר לחיילות הוא 'תבואו, אנחנו נדאג למה שצריך'".
לצד הליווי במהו"ת, במרכז לרפואת האישה בחיל הרפואה ובשאר המרכזים הגינקולוגיים בצבא מציגים לחיילות שנכנסו להריון בלתי מתוכנן את כל האפשרויות העומדות לרשותן. בין היתר, מוצע להן להמשיך את ההריון ולהשתחרר מהצבא, להפסיקו באמצעות טיפול תרופתי הניתן עד השבוע השביעי, או להפסיקו באמצעות הליך כירורגי, גרידה, שנמשך חצי שעה, ומבוצע לרוב מהשבוע השביעי ואילך. חשוב לציין כי משלב מתקדם של ההריון לא ניתן לבצע הפלה. התהליך כולו - מרגע הפנייה של החיילת ועד ההפלה במקרה שהיא מעוניינת בכך - נמשך כשבוע וחצי בלבד, בדומה להליך ברפואה האזרחית.
"אנו רואים עצמנו כתובת שתסייע לחיילת לקבל החלטה מתאימה עבורה. מה שטוב לאחת לא טוב לאחרת, ואנחנו לא נוקטים עמדה", הדגישה מפקדת מהו"ת. חיילת שבוחרת להמשיך הריון לא יכולה להישאר בצבא, על כן המרכז מסייע לה בהליך השחרור ומודיע על כך ליחידה בה שירתה, מבלי לציין את הסיבה.
בתוך כך, הנחייה חדשה של חיל הרפואה שנכנסה לתוקף בחודש אוגוסט האחרון, קבעה כי חיילות חובה רשאיות לקבל בחינם גלולות למניעת היריון, ולא רק מטעמים רפואיים, דבר שלא קרה עד אז במסגרת הצבא.