יו"ר ועדת ההגנה בפרלמנט הבריטי, טוביאס אלווד, אמר שבריטניה כבר לא מסוגלת להגן על השמים שלה מפני אויבים, בגלל קיצוצים דרסטיים במשרד ההגנה, בדגש על ה RAF-- חיל האוויר המלכותי. הפלישה הרוסית לאוקראינה גרמה למדינות רבות "להתעורר" ולגלות שהזניחו את הצבאות שלהם וכעת, עליהן להשקיע מיליארדים כדי לצמצם את הפערים. תהליך שייקח שנים רבות.

"בריטניה לא מסוגלת לנצח עוד 'קרב על בריטניה' בגלל קיצוצים ממשלתיים בהגנה האווירית שלה", אמר יו"ר ועדת ההגנה של הפרלמנט, כשהוא מביא כדוגמה למצב הגרוע את הקרב ההיסטורי ממלחמת העולם השנייה, אז טייסי חיל האוויר המלכותי בלמו בגבורה את המתקפות של חיל האוויר הגרמני על הממלכה.

מטוס הרקולס C-130 (צילום: Fiona Goodall, gettyimages)
מטוס הרקולס C-130 | צילום: Fiona Goodall, gettyimages

אלווד, העומד בראש הוועדה, טען בנוסף שהוצאת מטוסי התובלה מסוג C-130 הרקולס מהשירות מבלי שיש להם מחליף, פגעה באופן משמעותי גם ביכולת המבצעית של יחידות העילית, שירות האוויר המיוחד (SAS) ושירות הסירות המיוחדות (SBS).

ההערות של אלווד מגיעות בהמשך לדו"ח חמור שפרסמה ועדת ההגנה בפרלמנט הבריטי, על יכולתה של בריטניה להגן על המרחב האווירי שלה ולפרוס כוחות מיוחדים באזורי לחימה ברחבי העולם.

הדו"ח חושף שהקיצוצים של משרד ההגנה כפי שנקבעו ב-2021 הביאו לפער משמעותי ביכולת האווירית קרבית שיימשך עד שנות ה-30. בדו"ח הוועדה נכתב כי בעוד שצי מטוסי הקרב של הבריטי מורכב ממטוסים איכותיים בעלי יכולת גבוהה, הירידה במספרם "מעלה שאלות רציניות האם חיל האוויר יוכל להגן על בריטניה במלחמה כוללת".

אלווד טוען שאם בריטניה תעמוד בפני ניסיון פלישה נוסף מתוך רשימה הולכת וגדלה של מדינות עוינות, בראשן לראיית הבריטים נמצאים הרוסים ובעלי בריתם, החיל לא יהיה מסוגל להגן על שמי הממלכה. "המצב הגרוע של חיל האוויר הבריטי מביא לכך שהמנהיגים מתפשרים במדיניות החוץ שלהם כדי לא להסתכן במערכה צבאית", טוען אלווד. הוא הוסיף ש"כרגע, פשוט אין לנו את היכולת למלחמה כוללת להגנה האומה שלנו".

זלנסקי ורה''מ הבריטי בבסיס (צילום: ANDREW MATTHEWS/POOL/AFP/GettyImages)
נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי וראש ממשלת בריטניה רישי סונאק מבקרים חיילים | צילום: ANDREW MATTHEWS/POOL/AFP/GettyImages

בריטניה היא אחת המדינות שמסייעות משמעותית לצבא אוקראינה במלחמה עם הרוסים. זה מתבטא באספקת נשק, אימונים לחיילים האוקראינים, הצהרות תמיכה פומביות ובמודיעין הבריטי שבין השאר מפרסם עדכון יומי על תמונת המצב בלחימה שם.

לבריטים חיל אוויר עם מטוסים מתקדמים וטייסים איכותיים, אולם הוא חיל קטן מדי ביחס לאיומים. לבריטניה יש כיום 29 מטוסי F-35 מבצעיים ו-101 טייפון מבצעיים. במהלך השנתיים הקרובות, חיל האוויר הבריטי יקבל עוד כ-15 מטוסי F-35 נוספים מהסך של כ-80 שהזמינו. מדובר בזרוע קרבית קטנה משמעותית, לצורך ההשוואה, מחיל האוויר הישראלי.

אלווד הוסיף שהפרישה של צי מטוסי ההרקולס של "קשה במיוחד לכוחות המיוחדים שלנו". לדבריו ההרקולסים הוחלפו בצי של 22 מטוסי תובלה מסוג אטלס A400M ו-14 מטוסי תובלה מסוג וויאג'ר. "ברור מאוד שה- A400M פשוט לא יכול לעשות את כל מה שההרקולס סיפק לכוחות המיוחדים שלנו. לא רק שיש לנו פחות מטוסי קרב להגן על בריטניה, פגענו גם ביכולת של הכוחות המיוחדים שלנו".

הלוחמים בפעולה (צילום: John Moore/GettyImages)
לוחמי הקומנדו הבריטי באפגניסטן, ארכיון | צילום: John Moore/GettyImages