מטוס קרב של איראן מסוג סוחוי SU-22 התרסק אתמול (רביעי), ככל הנראה בשל תקלה במנוע המטוס ועל פי הדיווחים מהמדינה הטייסים נטשו אותו ונפצעו באורח קל.
האירוע התרחש בשעות הבוקר, כאשר מטוס הדו-מושבי מתוצרת רוסית המשמש גם להדרכה המריא משדה התעופה בשיראז שבאיראן. במהלך ההמראה נוצר כשל במנוע שאילץ את הטייס – מדריך - ואת החניך לנטוש אותו. אחד מהם תועד כשהוא שוכב על הקרקע, אך כאמור על פי הדיווחים השניים שרדו את התאונה.
מעניין לציין כי הטלוויזיה הממלכתית של איראן אישרה את דבר ההתרסקות, מה שלא תמיד קורה באירועים כאלו. נטען גם שהמטוס לא שייך לחיל האוויר האיראני, כי אם לזרוע האוויר של משמרות המהפכה.
מהתיעוד של הזירה עולה כי אחרי הנטישה של אנשי הצוות, המטוס פגע בקרקע והחליק. נזק נגרם לגוף המטוס, אולם יתכן שבשל המצוקה של האיראנים, הם ינסו לשקם אותו ולהחזיר אותו לשירות. האיראנים סובלים מכשלים רבים במטוסים שלהם, בשל האמברגו והעובדה שהם מטיסים כלי טיס מיושנים ברובם.
Today, a Su-22UM conversion-trainer fighter of #IRGC Aerospace Force with 15-2462 serial number had an incident during take-off from #Shiraz International Airport, #Iran. After engine loss, instructor and student pilots ejected and survived. Their Su-22 is damaged pic.twitter.com/MlVytu1IDw
רצף התרסקויות והעבר של המטוס
התרסקויות של מטוסים צבאיים באיראן הוא דבר שקורה לעיתים קרובות. בחודש שעבר התרסק מטוס F-14 ושני אנשי הצוות שלו נטשו בשלום. במאי התרסק מטוס F-7 ושני הטייסים נהרגו. גם בפברואר האחרון מטוס קרב של חיל האוויר האיראני התרסק, מה שהביא למותם של שלושה בני אדם. צבר האירועים הזה קורה בשל מחסור חמור בחלקי חילוף ושימוש בכלי טיס ישנים מאוד, בגלל האמברגו על איראן.
המטוס שהתרסק אתמול, מסוג סוחוי SU-22, הינו מטוס קרב רוסי שנכנס לשירות מבצעי בתחילת שנות ה-70. מדובר במטוס תקיפה בעל יכולת נשיאת חימוש הנחשבת כמוגבלת כיום ל-3 טון. הסוחוי הזה היה נפוץ מאוד בחילות אוויר של מדינות ערב ובעלות הברית של ברית המועצות. כיום הוא מופעל גם על ידי חיל האוויר הסורי, להם האמריקאים הפילו אחד בקרב אוויר עם מטוס F\A-18 ב-18 ביולי 2018. סורי נוסף מדגם זה הופל באותו החודש על ידי פטריוט ישראלי.
חיל האוויר של משמרות המהפכה פועל במקביל לחיל האוויר האיראני ושני הגופים אף פועלים בחלק מהמקומות מאותם בסיסים. מדובר ב"זרוע עילית" שזוכה לתקציבים גדולים יותר ועדיפות מאשר חיל האוויר של הצבא. ככל הידוע לזרוע האוויר של משמרות המהפכה יש כ-40 מטוסי קרב, בהם עשרה סוחוי SU-22.