תרגיל רב זרועי בחיל הים (צילום: שי לוי)
אוויר, ים ויבשה ב"אירוע רב זרועי" | צילום: שי לוי

בשעות הערב של ה-17 ביולי, צעדו לוחמי גדוד 931 של חטיבת הנח"ל לרצועת עזה. לצדם צעדו לוחמי יחידת רימון וחיל ההנדסה וכמובן שהטנקים השלימו את הצק"ג (צוות קרב גדודי). מאחור גיבו אותם התותחנים והכוונים של טילי התמוז. גם חיל האוויר היה שם עם מטוסי ומסוקי הקרב שלו ובים חיכה סיוע באש של ספינות הטילים. שילוב זרועות במיטבו, שהחל ביום הראשון למהלך הקרקעי של המבצע ונמשך לכל אורכו. הם צעדו לעבר בית חנון, שם התמודדו עם התנגדות כבדה של מחבלי חמאס, ירי צלפים ומרגמות, מטענים, בתים ממולכדים וכמובן שגם מנהרות. בהמשך הגיע תורם של שאר הצק"גים לפשוט על רצועת עזה.

כבר שנים שמדברים בצה"ל על השינוי של שדה הקרב. מצד אחד מלחמה מול ארגוני טרור ומלחמת גרילה, ומהצד השני שינוי של הפעלת הכוח ולחימה רב זרועית. פלוגות חי"ר, פלמ"ס, מוקמות בימים אלה בגדודי השריון ובמקביל מנהל הצבא תרגילים יקרים שמטרתם ללמד את זרוע היבשה, האוויר והים לעבוד יחד ולדבר את אותה השפה. פעולה מסובכת ומורכבת, על המפקדים לנהל תזמורת קטלנית של אש, כזו שצריכה להיות מדויקת מאוד ומהירה. השבוע הצטרפנו להפלגה על סטי"ל של חיל הים, במסגרת מה שמכונה כ"אירוע תלת זרועי".

לשערי בה"ד חיל הים בחיפה הגיעו צוערי קורס חובלים של זרוע הים, צוערי קורס טייס של חיל האוויר וצוערי בית הספר לקציני היבשה בבה"ד 1, ליומיים של למידה הדדית ושיתוף פעולה. הם צפו ביכולות של חיל הים ובעבודתו עם שאר הזרועות, למדו לדבר אחד עם השני ואפילו הפכו לחברים. "מדובר במפקדי העתיד של צה"ל, שלומדים לעבוד יחד ומכירים אחד את השני. הם לומדים להכיר גם את היכולות של חיל הים ולא פחות חשוב - את המגבלות של כל זרוע", הסביר לנו במהלך ההפלגה סא"ל אמיר גוטמן, מפקד בית הספר לחובלים.

תרגיל רב זרועי בחיל הים (צילום: שי לוי)
"איך שהטייסים הגיעו לספינה הראינו להם איך אנחנו עובדים" | צילום: שי לוי

צנחן בגשר טייס על מא"ג

ההפלגה אליה הצטרפנו החלה במראה לא שגרתי. עשרות רבות של צוערים, עם תגיות שונות ומדים שונים, מגיעים לרציף ועולים על מספר ספינות טילים. אני עולה על אח"י חץ, עליה עשרות מהצוערים שממלאים כל מקום פנוי בין משגרי הטילים והתותחים. הים כחול ורגוע, שמש בשמים וספינות הטילים יוצאות מהנמל אחת אחרי השנייה. הצוערים מזרוע האוויר והיבשה מסתובבים בין האמצעים שעל הספינה, מעבירים את ההפלגה ליעד בקבלת הסברים על יכולות הספינה ונראה שהם די מתלהבים ואף מתרשמים מהמגורים של אנשי הצוות.

אחרי הפלגה קצרה אנחנו מגיעים לאזור התרגיל ובאופק רואים את חלקו הראשון, בדמות מסוק עטלף של טייסת מגני המערב. לעיני הצופים, שנראים כמו טריבונה ענקית בלב ים, המסוק מתקרב לכל אחת מספינות הטילים, מרחף קרוב ומחלץ פצועה מדומה על אלונקה. "המסוק מסייע לנו בפינוי מהיר של פצועים, אבל לא רק", מסביר להם קצין חיל הים בדרגת רס"ן, "בזכות המסוק אנחנו רואים רחוק יותר, מעבר לאופק, וגם יורים רחוק יותר".

הרס"ן מסביר על פעולות נוספות שניתן לבצע באמצעות המסוק ומרחיב גם על המגבלות שלו, אותן לא נפרט כמובן. בינתיים המסוק עובר מספינה לספינה, מניף אלונקות לאוויר ואפילו מרשים את הנוכחים בחליפות קרובות, אז הוא נעלם לעבר האופק ואנחנו יוצאים לתרגיל הבא. ספינות הטילים הפליגו אחת לצד השנייה, וחלפו אחת על פני השנייה במפגן של כוח ועוצמה.

"מדובר ביומיים של מפגש שחיל הים מארח", מסביר סא"ל גוטמן. "מכירים את הזרועות יותר לעומק, נחשפים ליכולות של חיל הים ועוברים סדנאות בנושאי פיקוד. מדברים על דברים שנוגעים לנו כמפקדים, כמו על פיקוד בדור המסכים ועל כל האתגרים שבדבר".

הוא מספר שאת היום הם התחילו כולם בשעת בוקר מוקדמת ושחייה בים, "שקר מאוד בשעות האלה. הצגנו להם מה זה אימון כושר בחיל הים, כולל ריצה ושחיית טלפיים, המשמעות של לחתור בסירות גומי ואימון של שעתיים בדופק גבוה". על מה שראינו אמר, "הראנו להם מה המשמעות של אימון עם חיל האוויר, כאשר זה רק חלק מסך היכולות".

תרגיל רב זרועי בחיל הים (צילום: שי לוי)
"מכירים את הזרועות יותר לעומק ועוברים סדנאות בנושאי פיקוד" | צילום: שי לוי

אחרי שהגענו לנקודה נוספת בים, פתחו ספינות הטילים באש תותחים 76 מ"מ. הרעש אדיר והמראה של תותח שיורה בקצב של מקלע בדיוק מאוד גבוה, את זה ראינו בגלל מגדלי המים שעלו סמוך למטרות, הרשים את הצוערים. כמו שאמר במהלך הירי אחד הלוחמים - "איזה מטורף". לספינות הטילים של חיל הים יש בין היתר תותח שמוכוון על ידי מכ"ם ולדברי סא"ל גוטמן, "עם ירי התותחים אנחנו מדמים ירי לעבר מטרות בחוף ובעצם את ההשתתפות שלנו כחיל הים בקרב היבשה. איך אנחנו מסייעים להם להכריע את המערכה ביבשה".

בזמן השיחה עם סא"ל גוטמן, אני שומע ללא הפסקה את הירי של המקלעים שבצדי הספינה. את אנשי היבשה זה פחות מלהיב, אבל הטייסים לעתיד התלהבו מפרוק של ברוסים מלאים בכדורים אל הים הכחול. "מבצר צף של אש", כינה פרח טיס את ספינת הטילים.

עומר קמינסקי, צוער מגמת שיט בקורס חובלים, מספר שהגיע לקורס חובלים מאהבה לים ומתוך חיבור ל"מקום מיוחד שלא יצא לי לפגוש בעבר". על התרגיל הרב זרועי אמר, "אנחנו מדברים הרבה על השילוב. מה שראינו עם החילוץ של המסוק קורה כל הזמן במציאות. מה שראינו בצוק איתן ובעוד מקרים, ברור לנו שזה נושא חשוב וברור לנו שככה צריך לעבוד. איך שהטייסים הגיעו לספינה הראנו להם איך אנחנו עובדים, איך מתייחסים לרוח ומה צריך לעשות מהצד שלנו כשהמסוק מגיע. אנחנו למשל רצינו לדעת איך הם מתנהגים בסיטואציות מסוימות גם בפן הפיקודי. בכלל, יש לנו הרבה מה ללמוד אחד מהשני".

הוא עצמו שאף להיות בחי"ר, "אבל שמח איפה שאני", ופה אני לומד את התמונה מהצד שלהם, איך להכווין, איך לירות ולא פחות חשוב - איך לא לירות אחד על השני". במהלך ההפלגה הם משתפים אחד את השני בחוויות שלהם מצוק איתן, באופן עצמאי יושבים ומפיקים לקחים כחלק משיחת חולין על רקע הים. "בניגוד אליהם, לא השתתפנו בצוק איתן", אמר לי א', צוער מגמת קרב בקורס טיס והוסיף, "זה המפגש הראשון שלנו בקורס עם משהו מבצעי בהיקף כזה וזה נותן לנו המון. הכלים (סטי"ל) מאוד מרשימים ויש פה הרבה עוצמה. בכלל, זה נחמד להכיר פה את האנשים ולפגוש ראש שהוא מאוד שונה משלנו". 

א' מספר שבמהלך ההפלגה הם לומדים משאר הזרועות ושואלים את אנשי חיל הים על המערכות של הספינה. "נכנסים פה הרבה לדילמות פיקודיות ושילוביות שברור לנו שזה משהו מאוד חשוב, תחום שנוגעים בו גם בקורס טיס, כשראינו למשל המון סרטים של שיתוף פעולה כזה".

אני תופס לשיחה גם את שגיא רובינשטיין, צוער בבה"ד 1 שמביא לנו את הצד היבשתי של התמונה, כמו עם את ההתרשמות שלו מקורס חובלים ומחיל הים. "פגשנו את החובלים לפני שבוע כשהם באו אלינו לתרגילים. היה כיף, אבל לא ממש הבנו מה זה חובלים, אחלה חבר'ה אבל לא ממש הבנו. זה השתנה עכשיו, כשהגענו לפה והבנו איזה דבר זה חובלים. לנו יש במחלקה 30 נק"לים ופה אתה רואה איזה עוצמה יש להם מתחת לידיים".

שגיא מספר שבפן המקצועי, הם מיד ביקשו לראות את מערכת השו"ב של הספינה, ניסו להבין איך אנשי הים מדברים ואיך הם רואים במערכות שלהם את אנשי החי"ר. "הם הראו לנו את כל המערכות שלהם שמחוברות גם אלינו וישר אתה מנסה להבין איך אני יכול להשתמש בו, ואיך אני עוזר לו. יש הרבה מאוד שיחות ואני מבין יותר איך נראה המבנה של ספינה או של טייסת בחיל האוויר. גם העברנו להם מהחוויות שלנו בצוק איתן, הצגנו להם את השת"פים שהיו לנו, בעיקר עם השריון או עוקץ. כמה השילוב עזר לנו וכמה אתה מרגיש יותר בטוח כחלק מצה"ל הגדול".

תרגיל רב זרועי בחיל הים (צילום: שי לוי)
"נוצרו פה חברויות של ממש, בלי קשר לשייכות המקצועית" | צילום: שי לוי

לומדים את השפה ומשתפרים

לפיקוד הבכיר של צה"ל חשוב שמפקדי העתיד, שכל אחד מהם גדל בזרוע אחרת על המסורת והייחוד שלה, ידעו לדבר אחד עם השני. שיחה של מפקדים זה ממש לא סמול טוק של שני בני אדם. "אני יכול לספר ששבוע שעבר בית הספר לחובלים יצאו לתרגילי שטח עם גדוד להב בבה"ד 1". מציין סא"ל גוטמן. "הם תרגלו בשטח, ניווט, למדו את הטקטיקה, כבר שם למדו את השפה המשותפת והבינו מה עובר על קצין היבשה". עוד אמר כי המפגשים האלה משפיעים גם מעבר לשעות האימונים, שעות שהם מנצלים לשיחות על המקצוע. "השיחות חדר האלה הם לדעתי הדבר הכי חשוב בכל האימון הזה. ברור לנו שזה דור העתיד של הפיקוד בצה"ל, והם ישנו יחד מעורבבים בחדרים ואתה רואה שנוצרו פה חברויות של ממש, בלי קשר לשייכות המקצועית, וזה ערך לא פחות חשוב".

השילוב של הזרועות חשוב לצה"ל ובלשון עדינה, הוא ממש לא עבד במלחמת לבנון השנייה, אז הבינו בצבא שצריך להוביל לשינוי דרסטי. זה השתפר לאחר מכן בעופרת יצוקה ושלל מבצעים פחות מתוקשרים שניהלו בעזה, כמובן שגם בצוק איתן, שנחשב לאחד המבחנים הגדולים של הקרב המשולב. סא"ל גוטמן מסביר על סמך הניסיון שלו, "אני באמת חושב שזה משמעותי וחשוב לתפיסת העולם של הקצינים, זרוע אחת לא יכולה לנצח לבדה. זה משהו שאנחנו חייבים, לא רק בחיל הים, ואנחנו עוד נתחזק. אנחנו מבינים מה אפשר לתת לכל זרוע ובלי לפרט יותר מדי, למדנו גם מה המגבלות של כל זרוע, מה הם לא יכולים לתת לך".

זה לא סתם, שחיל הים היה המארח של האירוע התלת זרועי. לבשי המדים הלבנים מפליגים בשנים האחרונות ביבשה לא פחות מאשר בים. הרוב אסור לפרסום, אולם מהסרטונים שיצאו מצוק איתן, ראינו איך ספינות הטילים מסייעות לכוחות היבשה, ראינו איך הם משמידים מחסני רקטות, משגרים ושלל מטרות שונות. לא מזמן הצטרפנו לפעילות מבצעית של חיל הים בחופי עזה, שם ראינו איך הם משתלבים אפילו בבט"ש שלאורך גדר המערכת ברצועה. אם היינו יכולים לספר לכם גם על נושא המודיעין במדינות קרובות וכאלה שמוגדרות כ"מעגל שלישי", הייתם מרגישים כמו בסרט הוליוודי.

תרגיל רב זרועי בחיל הים (צילום: שי לוי)
"הכי חשוב זה שכיום, אנחנו כצבא, יעילים הרבה יותר", סא"ל גוטמן | צילום: שי לוי

לדברי סא"ל גוטמן, צוק איתן היה רק טעימה קטנה, "אנחנו נמצאים בכל מקום שבו אנחנו יכולים להשפיע על הכרעה. אם אנחנו נדרשים לפעול קרוב לחוף בעצמה גבוהה, אז זה מה שאנחנו עושים. יש גם מבצעים שאנחנו פועלים רחוק מאוד ובשקט, נותנים תרומה ישירה ומידית לביטחון מדינת ישראל. חיל הים פועל בכל הזירות, יודעים שיש מאמץ ביבשה ואנחנו שם. השיתוף הזה מראה לנו עוד יכולות של הצבא ובעיקר של האנשים. אין תחליף לקשר בין אישי בכל הרמות, כל אימון מעניין יותר וגם מורכב יותר. הכי חשוב זה שכיום אנחנו כצבא יעילים הרבה יותר".

בשעת צהריים, אחרי שהים ספג עשרות פגזים ומאות קליעים, ספינות הטילים חוזרות לנמל חיפה. המראה הזה של אימון קרבי על רקע חופי ישראל, שם נהנים להם אזרחים בבגדי ים, הוא המהות של האימון מבחינת הלוחמים. על הרציף הם נפרדים אחד מהשני, מחליפים טלפונים לצד טפיחה על השכם. קציני חיל הים שניהלו את התרגיל מרוצים ממראה עיניהם. הם מקווים כמו כל לוחם, שלא תהיה מלחמה, אבל בטוחים שמה שהם עשו פה יביא לתוצאה טובה אם ידרשו לה. גם הם יודעים שהסבב הבא בו יבוא. כשזה יקרה, חברויות שנקשרו במגורי בסיס חיפה ייבחנו בים, באוויר וביבשה, אל מול פני אויב.

>> הלוחמים זועמים על ארגון שוברים שתיקה: "זה שקר גס"