קטאר, סוף השבוע האחרון. בכיר הפת"ח לשעבר מוחמד דחלאן הגיע מאבו דאבי לדוחא והתקבל בחום בידי אנשי חמאס, אבל גולת הכותרת הייתה המפגש שלו עם ראש הלשכה המדינית אסמאעיל הניה. כשדחלאן נשאל אם הוא רואה בעצמו חלופה ל"יום שאחרי" בעזה, הוא אמנם התעקש שלא - אלא שלמהלכים שהוא תופר בחודשים האחרונים יש מטרה אחת: לבסס את מעמדו.
"פגש את הניה וגורם קטארי לגבי 'היום שאחרי'"
גורם פלסטיני שמעורה בפרטים, סיפר בשיחה עם N12: "זה היה ביקור ראשון של מוחמד דחלאן בדוחה ובחמאס קיבל אותו בצורה רשמית עם אבטחה. הוא קיים מפגש גדול עם אנשי חמאס, פגש את אסמאעיל הניה ונפגש בנפרד גם עם גורם קטארי בכיר מאוד לגבי 'היום שאחרי'. צריך לתכנן את זה כבר עכשיו".
דחלאן בן ה-62, נולד בשנת 1961 במחנה הפליטים ח'אן יונס שאותו הוא מכיר כמו את כף ידו - ושם צמח לצד יחיא סינוואר. ב-1987 הוא נעצר על חלקו באינתיפאדה הראשונה וגורש לירדן. בהמשך הוא הצטרף לפת"ח ולאש"ף בתוניס - והחל לסלול את דרכו.
"דחלאן הוא איש חכם, מתוחכם, ערמומי, דומיננטי וכריזמטי, ממולח וחריף. פרט להיותו בעל הון עצום - שאותו צבר בשנות היותו ה'שריף' של רצועת עזה (ראש מנגנון הביטחון המסכל ברצועה והממונה על המעברים, פלטפורמה שגלגלה כסף רב) וכמובן מאז התפתח כאיש עסקים רב זרועות - הוא נחשב גם בישראל כמי שניתן 'לגנוב איתו סוסים' ולרקום הסכמים ומזימות", סיפר סא"ל (מיל') אלון אביתר, לשעבר יועצו לענייני פלסטינים של מתאם פעולות הממשלה בשטחים.
ראש הביטחון המסכל בעזה
בשנת 1994, דחלאן שב לקדמת הבמה ברצועת עזה בעקבות הסכם אוסלו ומונה לראש הביטחון המסכל - תפקיד שבזכותו רכש ניסיון רב ומעמד. אך בה בעת, החלו להתפתח תגרות בינו לבין בכירים אחרים בצמרת הפת"ח, בהם ג'בריל רג'וב.
במהלך האינתיפאדה השנייה, דחלאן הפך לאישיות שנויה במחלוקת בקרב הציבור הפלסטיני - אלא שגם בישראל. במערכת הביטחון הצביעו על כך שהוא היה מעורב בעצמו באותה העת בביצוע פיגועי טרור בשטחי רצועת עזה.
בשנת 2002 דחלאן התפטר מתפקידו כראש הביטחון המסכל ברצועה ושאף לקבל מינוי חדש - שר הפנים. אולם, יו"ר הרשות הפלסטינית דאז יאסר ערפאת - סירב לכך. רק שנה לאחר מכן, ב-2003, כשאבו מאזן מונה לראש הממשלה הפלסטיני - דחלאן מונה לבסוף לשר הפנים. אבל בתוך פחות מחצי שנה, הוא כבר הודח מתפקידו אחרי שאבו מאזן התפטר.
בעקבות מותו של ערפאת ועלייתו של אבו מאזן לכס הנשיאות, דחלאן מונה ב-2005 לשר לעניינים אזרחיים ובכך עמד בקשר קרוב עם גורמים ישראלים ואמריקנים. בסוף אותה שנה הוא התפטר מתפקידו כדי להתמודד ברשימת פת"ח בבחירות למועצה המחוקקת, שבהן נבחר ברוב מובהק כנציג ח'אן יונס.
דחלאן הואשם שחתר תחת אבו מאזן - והודח
בשנת 2007, כשחמאס השתלטה על רצועת עזה, דחלאן שימש כיועצו לביטחון לאומי של אבו מאזן ובמהלך העימותים, שהה מחוץ לרצועת עזה. ב-2010 יש מי שהאשים את דחלאן כי הוא פעל להדחת יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן ולבסוף, הוחלט על הדחתו מהפת"ח.
דחלאן גורש מחוץ לשטחי הרשות הפלסטינית ונותקו עימו הקשרים. מאז הוא מתגורר זה 13 שנה באיחוד האמירויות עם משפחתו ומשמש בשנים האחרונות כיועצו של נשיא איחוד האמירויות, מוחמד בן זאיד.
ההתבטאות בריאיון: "לא עבאס, לא חמאס"
רק בשבוע שעבר, התראיין הבכיר הפלסטיני הגולה ל"ניו יורק טיימס" וקרא להקים הנהגה חדשה ברמאללה: "לא עבאס, לא חמאס" - חייבים למצוא אנשים חדשים ברשות הפלסטינית", הוא קבע נחרצות.
"אני לא רואה את עצמי כמחליפו של אבו מאזן", הוא טען בריאיון וציין כי הוא פועל כדי לשכנע את חמאס להצטרף לכוח פוליטי חדש ולוותר על הנהגתה בעזה. ועדיין, באמצעות הונו וקשריו הישנים-חדשים, פועל דחלאן ביתר שאת בשנים האחרונות כדי לחזק את מעמדו הפוליטי ולהכשיר את האפשרות לחזרתו לזירה - למרות ההכחשות הפומביות.
"אני רתום לסייע, לייעץ ולקשר בין בני העם הפלסטיני ומנהיגיו לבין העולם הגדול", הבהיר דחלאן בריאיון שקיים. התבטאות שמעלה את שמו שוב כשם פוטנציאלי שעשוי להחזיק במפתחות לרצועה, לפחות בחלקם, לאחר המלחמה.
עד כמה דחלאן מועמד רלוונטי ל"יום שאחרי"?
"בממסד הישראלי ידוע דחלאן כמי שהיה מעורב אישית בתכנון ובביצוע פיגועי טרור במהלך האינתיפאדה השניה ברצועת עזה, ועל כן יקשה על ישראל לקבלו בעתיד כפרטנר בכל הנוגע לניהול הרצועה", הדגיש סא"ל אביתר.
סאמר סינג'ילאוי, פעיל פולטי של הפת"ח ומקורבו של מוחמד דחלאן, אמר ל-N12: "האיש הזה יותר גדול מעזה מבחינה כלכלית. אף דבר לא יכול לזוז ברצועה - אם הוא לא באמצע. הוא יכול לחבור עם חמאס, עם הישראלים ולייצר איזון. לחבר את כולם יחד".
"מעמדו בזירה הערבית (בעיקר באמירויות ובמצרים, שם נחשב כבר שנים כמי שצריך לעמוד בראש הרשות הפלסטינית - ס"ל) יציב וחזק יותר מאשר בזירה הפנים פלסטינית, במסגרתה צבר לעצמו יריבים מקרב הנהגת הרשות והפת"ח, בעיקר באיו"ש, נוסף על הסכסוך האישי ארוך השנים בין אבו מאזן לבינו", הדגיש סא"ל אביתר.
"במובן זה, כל עוד אבו מאזן עומד בראש הרשות -יתקשה דחלאן, הנמצא מחוץ לשטחים, לחזור חזרה אליהם בעמדת שליטה. לצד זאת, פועל דחלאן מזה שנים לתחזק את בסיס אחיזתו ברצועת עזה ולטוות את החוטים לגורמי הכוח השונים שם, כמו גם אל הנהגת החמאס, באמצעות העברות כספים וסיוע רב למוקדים שונים כמו תנ'זים הפת"ח ומחנות הפליטים", הוא המשיך.
ישתלב בהנהגה הפלסטינית בעתיד הקרוב?
"דחלאן שומע הכול, מכיר הכול מסתכל על כל הפרטים ומתייחס. הוא איש שעובד כמו מנוע חזק מאוד, אבל הוא לא רוצה לחזור לעזה. הוא רוצה לעזור להקים מערכת שתחזוק מעמד ותעבוד טוב כדי שנוכל לקדם את עזה", ציין מקורבו סינג'ילאוי.
"גם אם הוא לא יהיה זה אשר יאייש את כיסא יו"ר הרשות הפלסטינית הבא, הרי שגורמים פלסטינים מעריכים כי דחלאן עשוי בהחלט להשתלב בהנהגה הפלסטינית בעתיד הנראה לעין", סיכם אביתר. "כל שכן כאשר מדובר בנסיבות שנוצרו סביב הצורך בחיפוש כתובת שתנהל את החיים האזרחיים ברצועה בתום המלחמה".