כאשר החל התמרון הקרקעי בצפון רצועת עזה ולאחר מכן במרחב של מחנות המרכז, הזרוע הצבאית של חמאס הובילה מתקפות מאורגנות, שבהן מספר חוליות גרילה תקפו את הכוחות בהפתעה ממספר כיוונים, בתיאום וליווי של רחפנים, ירי פצצות מרגמה ואמצעי לחימה נוספים. מתקפות דומות, תועדו גם בשלב הראשון של המתקפה הקרקעית בח'אן יונס, שבדרום רצועת עזה.

אחרי שצה"ל מצא לכך פתרונות, חמאס הסתגל למצב החדש ועבר ללוחמת גרילה, במסגרתה חוליות החמושות בעיקר בנשק נ"ט, מטולי RPG, תקפו את כוחות צה"ל ברצועה. חוליות הטרור נעו בלבוש אזרחי לדירות מסתור, בהן הוסלקו וסטים ואמצעי לחימה, רובי הקלצ'ניקוב ופצצות ה-RPG, ואחרי החבירה לציוד יצאו לרחובות, ממנהרות או דירות מגורים, ותקפו את כוחות צה"ל.

אופן הלחימה הזה גבה מחיר דמים לא קטן מצה"ל, אולם בזמן קצר יחסית הייתה למידה של תורת הלחימה של האויב ואופן הפעולה, והכוחות הצליחו להשמיד את אותן חוליות, עוד לפני שאלה חברו לציוד הלחימה שלהן או זמן קצר אחרי. חוליות רבות הושמדו כאשר ניסו לירות על הכוחות. מעטים הצליחו להתקרב ולגרום לצה"ל לנפגעים.

כעת, לאחר חיסול אלפי מחבלים ומאות מפקדים בדרג הטקטי, יחד עם השמדה של תשתיות טרור נרחבות, נפגעה קשה היכולת של חמאס להוציא לפועל את אותן מתקפות מאורגנות, שלדברי גורמים בצה"ל כבר לא קורות. ההצלחה הזו ניכרת בירידה דרמטית במספר סרטוני התעמולה של חמאס מהמלחמה. גורמים בצה"ל מדברים על ירידה של עשרות אחוזים, כאשר אם עד לפני חודש פורסמו מספר סרטונים כאלה בכל יום, כעת זה קורה אחת לכמה ימים, ולפעמים אחת לשבוע ויותר.

ברצועת עזה יש אמנם הרבה פחות כוחות צה"ל ממה שהיו שם בשיא. נכון להיום נלחמות שם חמש חטיבות מתוגברות ועוד מספר יחידות מקצועיות וסיירות. מדובר באלפים רבים של לוחמים, מבלי להיכנס לענייני סד"כ. כוחות צה"ל בצפון ומרכז הרצועה נמצאים בעיקר במבנה הגנתי, אולם הם אינם סטטיים באופן מוחלט. לוחמי צה"ל נעים כל הזמן, יוצאים למארבים, פועלים להשמיד את תשתיות הטרור, ומחפשים כל הזמן את החיכוך עם האויב כדי להשמיד אותו. הדבר נכון גם למתקפה בדרום הרצועה.

סרטוני חמאס (צילום: מתוך תיעוד שעלה ברשתות החברתיות, שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)
תמונה מסרטון תעמולת חמאס בתחילת התמרון. רואים פחות כאלו | צילום: מתוך תיעוד שעלה ברשתות החברתיות, שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

המצב הזה הוביל את חמאס להסתגל שוב ולשנות את צורת הלחימה שלו, כך שהמחבלים יהיו חשופים עוד פחות. עדיין יש ירי נ"ט והיתקלויות עם חוליות טרור. אולם כעת השיטה של חמאס היא לנוע כמה שפחות, ולהציב מארבי מטענים, במקומות שבהם הם מעריכים שצה"ל יפעל או שיעברו לוחמים. צה"ל ספג באופן הזה אבדות בתקופה האחרונה, אולם במספרים הנחשבים לקטנים יחסית ביחס להיקף הלחימה.

רוב זירות המטענים והבתים הממולכדים נחשפים על ידי אמצעים טכנולוגיים, מודיעין וכלבים. לא פחות חשוב, הכוחות נמנעים מהם, בזכות עבודה נכונה בשטח. בתים ממולכדים וזירות מטענים מושמדים מהאוויר ובאש מרחוק.

בסופו של דבר, מדובר במלחמה וככל שזו תמשך, נמשיך לשמוע לצערנו על הרוגים ונפגעים. אולם אין ספק שכארבעה חודשים אחרי שהחל התמרון הקרקעי, צה"ל הצליח לרסק את הזרוע הצבאית של חמאס. יש לציין לטובה גם את הירידה הדרמטית במספר תקריות הירי הדו-צדדי בין כוחות צה"ל והתאונות.

על אף מה שצוין, בצבא חוששים מהמצב הקיים, משום שישנה סוג של עמידה לא בריאה במקום. בצבא שואפים להתחיל את ההתקפה על מחנות המרכז, ובעיקר ברפיח וציר פילדלפי שבדרום הרצועה. הבעיה שהפעולה הזו נבלמת נכון להיום על ידי הדרג המדיני.