שעות בודדות אחרי שהמשלחת של פיקוד העורף נחתה בטורקיה, הצוותים הישראלים איתרו וחילצו שלושה לכודים. במהלך הלילה, בין שלישי לרביעי, הצוותים חילצו אישה שהייתה לכודה יומיים בין ההריסות. בכוחותיה הדלים היא הודתה לישראלים ופונתה לטיפול רפואי. מטוסי חיל האוויר ממשיכים להטיס את המשלחות של פיקוד העורף. "צוותי אוויר נלחמים כדי להיות משובצים בטיסות האלה", סיפר גורם בחיל האוויר לפני שהמריא לטורקיה.

גורמים בפיקוד העורף ומשרד החוץ אמרו שלמרות הכאוס, הטורקים מנהלים בצורה טובה את המשבר והם אלה שמשבצים את המשלחות שמגיעות מכל המדינות למקומות בהם הם נדרשים. קצין מילואים שנמצא בטורקיה הוסיף בשיחה עם mako: "מורגש שהטורקים בעלי ניסיון. הבעיה שיש כמות עצומה של זירות הרס ולמרות כל המשלחות וכוח האדם שזורמים מטורקיה וכל העולם, אי אפשר להיות בכל מקום".

עוד אמר הקצין כי "התנאים פה קשים מאוד ובלילה הטמפרטורות צונחות עוד יותר. זה מגביר את הדחיפות באיתור וחילוץ של נפגעים חיים, כי ברור שככל שהזמן עובר הסיכוי לחלץ נפגעים חיים יורד משמעותית, בטח בנאי הקיימים במוקדי ההרס".

האם ישראל ערוכה לרעידת אדמה קטלנית? הסיכויים, התרחישים – ומה עושים

מטוסי תובלה של חיל האוויר המריאו לאורך היומיים האחרונים מבסיס חיל האוויר בנבטים לטורקיה. "האנשים נלחמו להיות על טיסות האלה", סיפר גורם בחיל האוויר לפני שהמריא לטורקיה, "כל הבסיס התגייס כדי להעמיס כמה שיותר מהר את המטוסים, לבנות את הגיחה ולתאם את הנתיבים. אנחנו מקבלים מידע שוטף מהטורקים ומהאנשים שנמצאים שם ומבינים את גודל השעה והמורכבות של המשימה. תחושת הדחיפות מורגשת היטב אבל לא מוותרים על בטיחות טיסה".

מאות אוהלים, אלפי מנות מזון

צוות החילוץ הישראלי הראשון הגיע לטורקיה ביום שני בערב כדי להעריך את הצרכים בשטח ולהתכונן להגעת המשלחת השנייה והגדולה יותר. המשלחת השנייה הגיעה ביום שלישי לפנות בוקר, עם כ-150 קציני וחיילי צה"ל המשרתים רובם במילואים ומתמחים בחילוץ, כיבוי אש, טיפול פרא-רפואי וצוותים רפואיים.

המשלחת הביאה מאות שקי שינה ואוהלים למזג אוויר הקר וכ-1,500 מנות מזון. ציוד הומניטרי נוסף צפוי להגיע בטיסה נפרדת. כשנחתה באדנה, המשלחת התפצלה במהירות לצוותים קטנים יותר ופנתה לאתרי הצלה שונים.

לפנות בוקר (רביעי) נחתה בטורקיה משלחת נוספת, כוח החלוץ של צה"ל, שיכין את השטח ויקלוט כ-200 אנשי צוות, שיקימו בית חולים שדה במסגרת מבצע "ענפי זית", אז יגישו סיוע רפואי לנפגעי אסון רעידת האדמה. ביחס לביקורת שהחלו להשמיע בישראל על גודל המשלחת והעלויות, אומרים כי הטורקים הם שביקשו גם סיוע רפואי נוכח כמות הנפגעים.

מבצע החילוץ בטורקיה (צילום: דובר צה"ל)
פעילות משלחת החילוץ "ענפי זית" בטורקיה | צילום: דובר צה"ל