אתמול (ג') צעדו על רחבת המסדרים מסיימי קורס צוללן של חיל הים – אלו שעברו את אחד מהקורסים הקשוחים ביותר שיש לצה"ל להציע ושישרתו בשייטת הצוללות בתפקיד מאתגר וייחודי. "מדובר בקורס ארוך, יוקרתי מאוד שאורך שנה ושלושה חודשים. יש בו דרישות לאלמנטים מקצועיים וחברתיים גבוהים מאוד", אומר סגן אלוף ש', מפקד צוללת בשייטת 7 - יחידה שבשנה האחרונה גדלה מאוד והגדילה מאוד את היקפי המתגייסים לשורותיה. "כל אחד הוא מרכיב חשוב ואיכותי בהפעלה של הצוללת וביכולת שלה להשיג את המשימה שלה ולשמור על החשאיות שלה", הוא מוסיף.
אין טלפונים, והיציאות הביתה - פעם בחודש
קורס הצוללן מכשיר את חניכיו לתפקידיהם בצוללת, וכן לשהות הממושכת בצוללת בקרבה מתמדת אחד לשני, בניתוק מוחלט מהעולם החיצון ולאורך זמן רב. בהתחשב בכל זה, אין פלא שהקורס כולל אתגרים פיזיים ומנטליים כאחד. "הקורס מתחיל בשלב בסיסי שהוא באורך של חצי שנה שזה השלב הממיין שבו מנפים את מי שלא נמצא כמתאים", אומר עידו, אחד מהמסיימים הטריים. "זה השלב שבו יש הרבה אתגרים פיזיים ומנטליים. אני לא יכול לשים את האצבע על נקודה אחת. הרבה קשיים והרבה אתגר".
בשיחה עם עידו, הוא מדגיש את ההכנה האינטנסיבית לקראת הניתוק מהעולם, כזו שאינה פשוטה לבני נוער בגילו שעד ליום הגיוס לא העבירו יום בלי הסמארטפון והפייסבוק. "הסגירות מאוד ארוכות. יוצאים פעם לשלוש או ארבע שבתות לשישי-שבת, מבלים כמה שעות בבית ואז חוזרים חזרה. אין טלפונים. בהתחלה מקבלים טלפון לחצי שעה בשבוע ואז מאוחר יותר לשעתיים בשבוע ובשבת מותר לדבר רק בטלפון ציבורי אבל אתה צריך להתחלק יחד עם החברים שלך. יוצרים ניתוק מוחלט בינך לבין העולם החיצון. זה נותן איזה זעזוע כזה. אתה מנותק לגמרי מהעולם".
לאחר השלב הבסיסי שמעניק ללוחמים את הכישורים הדרושים לתפקידם העתידי בצוללת מתחיל השלב הייעודי, הידוע בכינויו גם כשלב המקצועות, זה אשר מכשיר את החניכים לתפקידיהם בצוללת. המגמות בהן מוכשרים החניכים הן: מגמת מכונה – הפעלה של מערכות השטה טכניות מהמורכבות שיש בצה"ל: הידראוליות, פנאומטיות ומנועים; מגמת גילוי וניווט – הפעלה של מערכות הגילוי והניווט המתקדמות הקיימות בצוללות בעולם, לשם תנועתה של הצוללת במעמקי הים בבטחה; מגמת חשמל – טכנאות והפעלה של מערכות הבקרה השולטות בכל המערכות ההנדסיות של הצוללת; מגמת נשק – טיפול והפעלת כלל מערכות הנשק המתקדמות המצויות בצוללת ומגמת סונאר – ניתוח והפעלה של מערכת הסונאר שהיא מערכת גילוי ימית תוך תפעול המצבים השונים אליהם עלולה להיקלע הצוללת בים הפתוח.
"זה שלב הרבה יותר מקצועי – הלימודים זה החלק החשוב, הרבה שעות", אומר עידו. "עדיין אין טלפונים, אבל התנאים יותר טובים. מותר לדבר בטלפון הציבורי רק באמצע השבוע ובסוף השבוע מקבלים את הטלפון הנייד. זה מאוד קשה", הוא מתחיל לתאר, "בערך שנה היינו בלי טלפון".
השלב האחרון של הקורס הוא שלב ההסמכות – השלב שבו מתחילים להכיר את החבר'ה הוותיקים בשייטת, יוצאים ללב הים ומתרגלים את החומר הנלמד בקורס הלכה למעשה. בסופו של השלב הזה עוברים החניכים את מבחני ההסמכה שלהם על המקצועות השונים בצוללת והבוחן המסכם - בוחן צוללן. "יש קשר עם הלוחמים הוותיקים יותר, יוצאים איתם להפלגות הסמכה עושים לנו הפלגות סוף, עושים סימולטור איתם ויש קשר. לאט לאט מכירים את המחזורים מעלינו ומכירים את הצוללות", אומר עידו.
חניכי הקורס הנוכחי הגיעו אליו מכל הארץ כאשר עשרה אחוזים מגיעים מאזור הדרום, 67 אחוזים מאזור המרכז ו-23 אחוזים מאזור הצפון. בין חניכי הקורס בולטת הנטיה הריאלית כאשר רובם בוגרי מגמה ריאלית בלימודי התיכון וקרוב לחצי מהם ניגשו לבגרות ברמה של 4 יחידות לימוד במתמטיקה.