תחקיר של ה-BBC מעורר סערה גדולה בבריטניה, אחרי שנחשף שם כי לוחמי קומנדו מיחידת העילית ה-SAS, הרגו עשרות גברים אפגנים לא חמושים בשנים 2010-2011. עוד נחשף כי בהמשך, היו מי שדאגו לטייח או להעלים חקירות רצח שנפתחו במשטרה הצבאית המלכותית.

מהתחקיר עולה כי מחלקה של ה-SAS שנשלחה למשימה של חצי שנה בין השנים 2010 ל-2011 הרגה 54 גברים אפגנים לא חמושים, שלא היו מעורבבים בטרור או פעילות צבאית נגד כוחות הקואליציה שהורכבה מצבאות בריטניה, ארה"ב ובנות ברית נוספות.

בלא מעט מהמקרים עולה כי מדובר באפגנים שכבר נעצרו על ידי הכוחות המהלך הפעילות שלהם. "יותר מדי אנשים נהרגו בפשיטות הליליות שלהם וההסברים לא הגיוניים", אמר קצין בכיר שהתראיין בעילום שם ל-BBC. הוא הוסיף ש"ברגע שמישהו כבר עצור הוא לא אמור למות. אבל במקרה שלהם זה קרב שוב ושוב, עד כדי כך שכבר הייתה בהלה של ממש במפקדה, כי היה ברור שמשהו לא בסדר".

מחלקות לוחמים של ה-SAS התחלפו בניהן כל חצי שנה. המשימות שלהם כללו בעיקר מעצר או חיסול של בכירים בטאליבן, מהנדסי מטענים ואחרים. אולם בלא מעט מקרים המודיעין על פיו נשלחו היה לקוי וכך קרה שלא מעט אזרחים לא מעורבים מצאו עצמם עצורים, כיעד של פשיטת קומנדו.

הלוחמים בפעולה (צילום: John Moore/GettyImages)
קומנדו בריטי באפגניסטן, אילוסטרציה. למצולמים אין קשר לנאמר | צילום: John Moore/GettyImages
לוחמי הארגון (צילום: AFP, GettyImages)
חיפשו אותם ופגעו בחפים מפשע. טליבאן | צילום: AFP, GettyImages

השיטה: "מי יחסל יותר"

לעניין האווירה היה תפקיד מכריע. הייתה תחרות בין המחלקות על מי יחסל יותר. במקרה של המחלקה המדוברת, נראה שהם לקחו את התחרות רחוק מדי. כך למשל, ב-29 בנובמבר 2011 הם עצרו צעיר אפגני במהלך פשיטה. לטענת הלוחמים הוא חוסל "כשלפתע שלף רימון יד". זה חזר על עצמו ב15 בינואר 2011 אז עצור שלף לטענתם רימון מאחורי וילון ואז חוסל.

אירוע דומה בדיוק קרה ב-7 לפברואר אותה שנה. ב-16 לפברואר 2011 זה כבר קרה עם שני עצורים. אחרי חצי שנה כשסיימו את הפריסה שלהם וחזרו לבריטניה, מספר העצורים ששלפו רימונים, נשק ואז נהרגו צנח דרמטית. ואז הוא עלה שוב, כשאותה מחלקה חזרה לאפגניסטן לסיבוב נוסף ב-2013.

על פי החשד, בחלק מהמקרים בהם טענו לחיסול של מחבל, הם שתלו על אזרח לא מעורב קלצ'ניקוב בפעולה שאותה מכנים "נשק השלכה". כלומר נשק ספייר ששומרים כדי לשים ליד גופת בלתי מעורב שנהרג, כדי לדווח שמדובר במחבל.

דיווחים על מה שקורה הגיעו גם לבכירי הצבא הבריטי באפגניסטן ובבריטניה. אולם החקירות טויחו. הנושא עלה פעם נוספת לכותרות אחרי שנחשף באוסטרליה כי צוות SASR, המקבילה האוסטרלית לסיירת מטכ"ל, נחשד בביצוע פשעים דומים שהביאו למותם ואולי אף רציחה מכוונת של 39 אזרחים אפגנים. זה קרה ב-2019, אולם שוב ירד מהכותרות וטויח עד עכשיו, עם הפרסום של ה-BBC.