חמישה ימים עבור מאז פתח צה"ל במבצע "שובו אחים" לאיתור שלושת החטופים, גיל-עד שער, נפתלי פרנקל ואייל יפרח. למעלה מ-3,000 לוחמים ממגוון רחב של חטיבות ויחידות פועלים בעיר חברון ובימים האחרונים התרחב המבצע לערים נוספות, ג'נין ושכם, שעליה פשטו הלילה אלף לוחמים מחטיבת הנח"ל. לצד החיפוש הסיזיפי אחר הנערים שנחטפו ופגיעה ב"כל מה שצבעו ירוק", כלומר חמאס, מתמודדים חיילי צה"ל עם אירועי פח"ע עממי שנועדו להקשות עליהם את החיפושים, פעילות בסמטאות צרות וכניסה מסוכנת לבתים.
מבצע "שובו אחים" הפך להיות המבצע הצבאי הגדול ביותר ביהודה ושומרון מאז מבצע חומת מגן ב-2002, ולמעשה מתמודדים חיילי צה"ל עם אחד מסוגי הלחימה הקשים והמאתגרים ביותר: לוחמה בשטח בנוי (לש"ב). לחימה מסוג זה הייתה מאז ומתמיד סוג הלחימה הקשה ביותר איתה נאלצו להתמודד. בדרך כלל המפקדים מנסים להימנע ממנה אבל לפעמים אין ברירה, כמו במקרה של איו"ש, והכוחות חייבים להפגין תושייה ויצירתיות כפי שישראל הוכיחה במבצע חומת מגן.
אלפי לוחמים בסמטאות, הפתעות בכל פינה
הקושי הגדול של לחימה בשטח בנוי נמצא קודם כל ביתרון הכי גדול של האויב: כל בניין, כל חלון, דלת וחצר מספקים לו מקומות מסתור מהם הוא יכול להפתיע את הכוחות. כל כביש וסמטה אפילו עץ ומכונית יכולים להתגלות כמטען צד. לא פחות מאתגר זה ההכרות של האויב שנמצא בשטח הביתי שלו, והעובדה שיש למחבלים את כל הזמן שבעולם לתכנון ההגנה שלהם. בעיה נוספת זה הניצול של האוכלוסייה האזרחית.
צביקה פוגל, תא"ל במיל ומי שהיה רמ"ט פיקוד דרום, פרסם בשנת 2006, ימי מלחמת לבנון השנייה, מאמר בנושא הלש"ב. פוגל ציין כי הקושי והאתגר של צה"ל כוללים גם "קושי באיסוף מודיעין עדכני ושדה הראייה מוגבל. ישנו צורך לפעול בכוחות קטנים ומפוצלים, קיים קושי להסתייע בסיוע ארטילרי ואווירי בשל הקרבה לכוחותינו, המלכוד והמיקוש מונעים הפעלת כלים משוריינים וקיימת גם מוגבלות של פינוי הרפואי בעת הצורך".
מדבריו של פוגל ניתן להבין, בין השאר, שכניסה לשטח בנוי פוגעת באחד מהיתרונות הגדולים של צה"ל וזה הסיוע האווירי. למרות הנשק המדויק והיכולות הגבוהות של חיל האוויר קשה לו לסייע לכוחות הקרקע במקרה של הסתבכות. לרוב הלחימה תהיה ממרחקים קרובים כמעט פנים אל פנים, ואת זה ראינו בהתקלות הקשה של צה"ל בג'נין ובאירועים נוספים. באותם אירועים, כמו גם בלבנון השנייה, הצליחו מחבלים ספורים לבלום גדודים שלמים של צה"ל למשך שעות ולפעמים גם ימים שלמים, ולגבות מחיר דמים כבד.
כל זה מביא לכך שהעיר בה פועלים שואבת כוחות גדולים ואמצעים רבים, כפי שניתן לראות במבצע האחרון שלמרות הפרות הסדר וזריקות האבנים עדיין מתנהל בתנאים נוחים. בעבר סיפר מג"ד חי"ר לאתר פז"ם, "אחת הבעיות של לש"ב זה שהשטח בולע גדודים שלמים והמפקדים לא רואים את החיילים שלהם בעין. הם חייבים לסמוך על הדרג הזוטר שעושה בדיוק מה שהם אומרים". עוד ציין אותו מג"ד שארגוני הטרור מפזרים את הפעילים שלהם בנקודות רבות כדי ליצור כמה שיותר מוקדי חיכוך שיעכבו את הכוחות, יפצלו אותם, ויגבו מהם מחיר כבד.
במהלך מבצע עמוד ענן סיפר מג"ד חי"ר נוסף שארגוני הטרור הפכו להיות "הרבה יותר מסוכנים". לדברי אותו מג"ד חמאס ושאר הארגונים פיתחו תפיסת פיקוד ושליטה טובה יותר, ובנוסף השקיעו לא מעט בתשתיות התת-קרקעיות – "שכוללת מנהרות התקפה, מנהרות לחדירה ומגננות שמסייעות ללוחמים בהגנה על מתחמי לחימה. ישנו סיכוי סביר שנראה במבצע הבא חיילים של צה"ל נלחמים בתוך מנהרות כמו שהיה בווייטנאם". כתב חדשות 2, אוהד חמו, חשף כבר לפני שנתיים מקרה של מתחם תת קרקעי שנבנה בעיר חברון. המתחם נבנה על ידי חולית חמאס שתכננה לחטוף חייל "והם יכלו לשהות שם שנים מבלי לצאת החוצה". המשמעות של מתחם שכזה ברורה, ניתן לחטוף לשם חייל ובנוסף לצאת משם ללחימה ולחזור לשם כדי להסתתר עד לעקיצה הבאה.
צה"ל הדהים את העולם בשיטות לחימה חדשניות ויצירתיות
אין ספק שלחימה בשטח בנוי מציבה בפני הצבא לא מעט אתגרים וקשיים אבל זה לא אומר שאין דרך להתמודד איתה. במהלך מבצע חומת מגן צה"ל הפתיע עם טקטיקה חדשה שנלמדת עד היום באקדמיות צבאיות ברחבי העולם; טרם המבצע העריכו רבים כי כניסה לערי הגדה יגבו מהצבא מאות או אפילו אלפי נפגעים. המחיר אמנם היה כבד וכל הרוג הוא עולם ומלואו, אבל 29 הרוגי חומת מגן נחשבים למחיר נמוך במיוחד.
צה"ל פיתח מגוון גדול של תרגולות לחימה, הן למבצע מלא והן למעצר נקודתי של פעילי טרור. השיטה הצה"לית מתבססת על האיכות הגבוהה של הלוחמים, כמו גם הציוד המתקדם שלהם והכנסה של טכנולוגיה מתקדמת שמאפשרת לחימה בטוחה יותר – ולא פחות חשוב תאום מושלם בין כל הכוחות שפועלים בתא השטח בו מתנהלת הלחימה.
במקרה של מעצר מבוקשים בלב אוכלוסייה עוינת, פיתח הצבא את מה שמוכר בתקשורת כ"סיר לחץ". היחידות המיוחדות מגיעות לבית המבוקש ומאלצות אותו לצאת בעזר אמצעים שונים מכריזה ועד לריסוק מוחלט של הבית. הם עושים זאת עם "ראש שקט" בזכות העובדה שכוחות גדולים מבודדים עבורם את הזירה ושומרים להם על הגב. אירועים מסוג זה התרחשו בחלק מהמעצרים שבוצעו בימים האחרונים, כמו זה של הימ"מ בלילה של יום שני.
כמובן שלא נפרט פה את הטקטיקה של צה"ל אולם ניתן להגיד שהיא משלבת בין מספר גדול של לוחמי חי"ר עליהם מחפים כלים משוריינים כמו טנקים והרבה מאוד כלי טיס כולל בלתי מאוישים. הצבא שיפר באופן משמעותי את יכולות המודיעין שלו בערים, תחום קריטי בלוחמה מסוג זה, כאשר אחת מהיכולות אותן שיפר המודיעין הישראלי זה הזרמה של מידע תוך כדי לחימה. בנוסף מאפשרים אמצעי תצפית שונים מעבר בטוח יותר ברחובות ומתמונות שפורסמו על ידי צלמים פלסטינים ניתן לראות כי בשמי חברון פועלים מספר גדול של כטב"מים ומטוסי סיור ומודיעין מאוישים.
גם בתחום הנשק ניתן לראות קפיצת מדרגה משמעותית. רובי ה-M-16 הארוכים הוחלפו בקצרים ובגדודים והיחידות נוספו רובי צלפים ונשקי קלעים רבים. הצבא הכניס מגוון רחב של אמצעי פריצה חמה וקרה, ובנוסף גם רובוטים מסוגים שונים איתם מתמודדים מול איומי המטענים והמנהרות. לצד כל זה הוכנסה טכנולוגיה מתקדמת, כמו מערכת צי"ד ואחרות, המאפשרות את התאום ולא פחות חשוב גם מיגון אישי לכל לוחם.
אימונים משותפים לחי"ר, הנדסה, שריון, חיל האוויר והמארינס
כמובן שהציוד לבדו לא מספיק והתחום הכי חשוב זה האימונים. בשנים האחרונות מבצעות יחידות צה"ל אימוני שת"פ במהלכם הן לומדות להכיר אחת את היכולות של השניה. אימון גדול שכזה נערך בחודש שעבר, אז תרגלו הפלוגות המסייעות של השריון לש"ב בצאלים. אימון גדול נוסף התקיים השנה, אז תרגלו לוחמה משותפת לחי"ר, שריון, הנדסה וחיל האוויר. במהלך אותם אימונים מתרגל הצבא את הלוחמים להתמודד עם אי הוודאות ואיך לצאת ממנה באמצעות תחבולות שונות. הם לומדים להפעיל אש מסיבית ומדויקת ובנוסף גם פינוי מהיר של נפגעים מבלי שההליך יפגע בהתקדמות ובמבצעיות של הכוח.
לא פעם מבצע צה"ל אימונים שכאלה בערים שונות, כדי לקרב את הלוחמים למציאות, כמו במקרה של גולני שכבשו את העיר צפת או תרגיל דומה שעשו הצנחנים בשוק הכרמל, ולאחר מכן תרגיל נוסף שהיה באשקלון. מעניין לציין שצה"ל מנהל אימוני לש"ב גם עם צבאות זרים, אחד שכזה היה בשנה שעברה אז התאמנו חיילי גבעתי עם המארינס.
לסיום חשוב להגיד שאומנם מדובר בסוג לחימה קשה ומאתגר, אבל נכון לימים אלה מתנהל המבצע בשקט יחסי. כמו כן למרות כל האמצעים והשיפורים של הצד השני עדיין מדובר בארגון טרור שרחוק מאוד מהיכולות של צה"ל. כפי שאמר לנו בעבר מג"ד חי"ר, "נכון שלא צריך לזלזל באויב אבל לצבא יש פתרונות מסווגים שנועדו להתמודד עם הבעיה".