ראש אגף המודיעין אלוף אהרון חליוה הגיש כצפוי לרמטכ"ל, רא"ל הרצי הלוי, את מכתב ההתפטרות שלו, מעל ל-6 חודשים לאחר תחילת המלחמה. "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים", כתב. "את אותו יום שחור אני נושא עימי מאז יום-יום, לילה-לילה", כתב אלוף חליוה שגם קרא להקמה של ועדת חקירה. כעת יהיה על הרמטכ"ל למנות במהירות ראש אמ"ן חדש, כשכלל לא בטוח שהמהלך הזה יעבור חלק לאור התנגדות בקרב חלקים גדולים בפוליטיקה הישראלית, כפי שראינו במינויים קודמים.
כבר תקופה ארוכה שחליוה שוקל מתי יהיה נכון להתפטר. הוא בעצמו אמר שזה יהיה אחרי המלחמה. זו אומנם לא הסתיימה באופן רשמי, אבל העובדה שבעזה יש כיום רק צוות קרב חטיבתי אחד אומרת לא מעט. גם בציבור מבינים שהמלחמה בעזה הפכה כבר מזמן לביטחון שוטף מוגבר וזה יהיה ככה גם אחרי שצה"ל ייכנס בעוצמה לרפיח. נראה שגם ראש אמ"ן מבין שזה המצב, והשקט המלחמתי אפשר לו להתפטר מתפקידו ולפרוש מצה"ל.
באמ"ן כבר נרשמו מספר פרישות כאשר ראש חטיבת המחקר פרש בגלל סרטן, קמ"ן פיקוד הדרום בגלל רומן וחלק מצמרת אמ"ן של 7 באוקטובר כבר בחוץ. לצה"ל נכונו עוד אתגרים רבים בעזה ובכלל הזירות, מה שדורש מינוי מהיר לתפקיד החשוב של ראש אמ"ן. מי שיקבל את התפקיד יהיה חייב לשקם את האגף, כמו גם את האמון מול הציבור ואפילו מול צה"ל.
נכון להיום יש שני אלופים מובילים לתפקיד ראש אמ"ן. הראשון הוא תא"ל שלומי בינדר, שמכיר היטב את אגף המודיעין של צה"ל כלוחם בסיירת מטכ"ל ומי שהיה מפקדה של היחידה כולל במבצע צוק איתן. בינדר נחשב למפקד אמיץ ואיכותי שבתקופת פיקודו על סיירת מטכ"ל הוביל את היחידה לשורה של מבצעים אותם הגדירו בצה"ל כ"פורצי דרך".
הוא גם מכיר, יחסית, את צה"ל ברמה מערכתית, בין השאר בשל תפקידו כמפקד חטיבת גולני. אבל כיום הוא משמש כראש חטיבת המבצעים באגף המבצעים של צה"ל, אגף שהמחדל שלו לא קטן יותר מהמחדל של אמ"ן ולבינדר יש חלק משמעותי במחדל הזה מעצם תפקידו ותפקודו. בהקשר הזה יש לציין שגם ראש אגף המבצעים (אמ"ץ) האלוף עודד בסיוק, נושא באחריות לכישלון של אמ"ץ וגם הוא אמור לסיים את תפקידו.
המועמד המוביל השני הוא אלוף אבי גיל, המשרת כיום כמזכיר הצבאי של ראש הממשלה בנימין נתניהו, ואמור בקרוב לסיים את תפקידו ולהיות מוחלף על ידי תא"ל רומן גופמן. אלוף גיל החל את דרכו בחטיבת הצנחנים, פיקד על הגדס"ר ויחידת דובדבן ובנוסף היה מפקד בה"ד 1 ועוצבת געש. לאלוף גיל אין רקע בתחום המודיעין מלבד כצרכן והדבר יכול להיות חיסרון משמעותי. אבל ההתנגדות הגדולה ביותר צפויה דווקא במישור הפוליטי, לאלוף גיל יחסים טובים עם ראש הממשלה נתניהו וכמזכיר הצבאי שלו הוא נחשב גם למינוי של נתניהו, וזה לא יעבור חלק.
בצה"ל מדברים גם על תא"ל ע' כמועמד להחלפת ראש אמ"ן. כיום הוא ראש מערך המבצעים המיוחדים ומי שמכיר היטב את אמ"ן. כך או אחרת ולאור ניסיון העבר במינוי של קצינים בדרגת אל"מ, לא ברור עד כמה המינוי של ראש אמ"ן הבא יעבור באופן חלק. רבים מחברי הממשלה והקבינט הצהירו לא פעם שהרמטכ"ל הלוי לא יכול להיות מי שימנה קצינים, בטח שלא בכירים, לאור האחריות שלו לכישלון והעובדה שגם הוא צפוי לשלם את המחיר בתפקידו עם סיום המלחמה. הטענה המרכזית היא שרק הרמטכ"ל הבא צריך להיות זה שיוביל את מינוי הפיקוד הבכיר של צה"ל.
מדובר בטיעון הגיוני לגמרי, אולם כזה שלא חף מבעיות לאור העובדה שהאחריות למחדל ה-7 באוקטובר מוטלת גם על הדרג המדיני, ראש הממשלה נתניהו, שר הביטחון גלנט וכל חברי הממשלה. אלה לא לקחו אחריות לכישלון ולא מסמנים כי בכוונתם לעזוב את תפקידם, מה שצפוי לעורר מחאות מהצד השני של המתרס.