החיילים שאחיהם באתיופיה (צילום: באדיבות המצולמים)
נאבקים במערכת. סמל ארגוואי וסמל צ'אלצ'או | צילום: באדיבות המצולמים

שר הפנים, גלעד ארדן החליט באחרונה בצעד חריג ביותר, לאפשר את עלייתם לישראל של שני אחים של חיילי צה"ל מצטיינים, עולים מאתיופיה, מטעמים הומניטאריים.

מקונן צ'לאצ'או וטספה ארגאווי לחמו ביחידות קרביות במהלך מבצע 'צוק איתן' והינם חיילים מצטיינים. סמל צ'אלצ'או, לוחם ביחידת גבעתי קיבל צל"ש על כך שחדר למנהרה שאליה נמלטו המחבלים עם גופתו של סגן הדר גולדין ז"ל. הוא הביע בטקס קבלת הצל"ש את כאבו וצערו, על כך שמשרד הפנים  אינו מאפשר להעלות את אחיו שנותר מאחור באתיופיה, בנימוק שאינו יהודי ולכן אינו זכאי לעלות לישראל.

גם סמל ארגוואי, שלחם בסיירת צנחנים בצוק איתן, הותיר את אחותו מאחור באתיופיה, כשמדינת ישראל סירבה לאפשר את עלייתה ארצה מאותן נסיבות בדיוק. "תרמנו למען המדינה, לחמנו למענה וסיכנו את חיינו, אבל לא נותנים לנו להתאחד עם האחים שלנו שנותרו מאחור", טענו החיילים באמצעות עו"ד אייל פלטק המייצג אותם בהתנדבות, "קשה לנו לראות אותם נשארים באתיופיה. הם אחים שלנו בדם ואנחנו רוצים אותם בישראל. זה המקום שלהם".

שר הפנים גלעד ארדן קיבל פניות בעניינם של השניים והחליט בצעד חריג לאשר את עלייתם ארצה של שני אחי החיילים, מתוך הערכה על תרומתם לביטחון המדינה וסיכון חייהם, אלא שבפועל, הדבר כמעט בלתי אפשרי. מתברר שעלייה מטעמים הומניטאריים אינה מזכה את העולים במימון כרטיסי טיסה וסל קליטה, כך שלמעשה הם לא יקבלו הכרה ולא יהיו זכאיים לשום תנאים או יחס מהמדינה. כדי לשנות את המצב, יש לערוך תיקון של החוק בכנסת ישראל.

עו"ד פלטק שיגר מכתב בהול למשרד הקליטה, בו קרא להתערבות המשרד בהעלאת אחי החיילים לישראל וביקש להעניק להם ללא דיחוי גם סל קליטה. לדבריו, מדובר בעוולה מוסרית, מצפונית וערכית. "אינני רואה כל סיבה מדוע עולים חדשים אלו לא יהיו בארץ ישראל תוך 96 שעות מקבלת מכתב זה, כאשר ידוע שטיסות סדירות מאתיופיה לישראל מתקיימות על בסיס יומי", כתב עו"ד פלטק.

"זו פשוט חלמאות ובושה למדינת ישראל"

עו"ד פלטק התריע במכתבו, כי במידה והרשויות בישראל לא ידאגו להעלות לאלתר את אחי החיילים ולהעניק להם סל קליטה, בכוונתו לערוך מגבית כספית שתסייע בעלייתם ובמימון שהותם בישראל ובמקביל לתבוע את הכספים מהמדינה. הוא ציין כי "זו פשוט חלמאות ובושה למדינת ישראל שככה היא מתנהגת כלפי עולים חדשים ובני משפחותיהם. הייתי מצפה מהרשויות לפתור את העניין ביניהם ולדאוג שהאחים יעלו ארצה ויקבלו מעמד של עולים חדשים, יחד עם כל הזכויות המגיעות להם על פי החוק".

במשרד הקליטה טוענים כי אין בסמכותם להעניק לאחיהם של החיילים סל קליטה, כיוון שהם קיבלו את האישור לעלות מטעמים הומניטאריים. למעשה, המשרד מחזיר את הכדור לפתחו של משרד הפנים.

ממשרד העלייה והקליטה נמסר בתגובה: "המשרד מוסמך להעניק זכויות עולים רק למי שקיבל מרשות האוכלוסין וההגירה, מעמד של "עולה" לפי חוק השבות, התש"י-1950. שר הפנים רשאי להעניק למבקש מכל מקום בעולם אישור כניסה לישראל מטעמים הומניטריים ומעמד של "תושב קבע", אך אין בהחלטתו זו כדי להרחיב את קבוצת הזכאים לזכויות עולים. 

במקרים המצוינים מדובר באחים של חיילים, שקיבלו משר הפנים אישור כניסה מטעמים הומניטריים בלבד ועל כן ביכולתם להגיע לישראל בכל עת שיחפצו בכך. כאמור, משרד העלייה והקליטה אינו מוסמך להעניק לאנשים אלה זכויות עולים, כפי שאינו מוסמך ואינו נותן זכויות עולים לאלפי אנשים שקיבלו אישורי כניסה מטעמים הומניטריים מכל העולם ובהם הורי חיילים".

במשרד הפנים טוענים, כי השר אכן אישר את עליית אחי החיילים לישראל מטעמים הומניטאריים ולמעשה מי שצריך להעביר החלטת ממשלה בעניין זכאות קבלת סל קליטה  היא שרת הקליטה. שר הפנים פנה בעניין לשרת הקליטה, סופה לנדבר, על מנת לקדם את הנושא.

 עו"ד פלטק המייצג את שני החיילים בהתנדבות, הבהיר כי במידה והנושא לא יטופל, בכוונתו לערוך הפגנה מול משרד הקליטה בירושלים, במהלך חודש יוני.

>> הלוחמים זועמים על ארגון שוברים שתיקה: "זה שקר גס"