אם מדרגים את פנתיאון הקורסים הכי נחשבים בצה"ל קורס הטיס, קורס החובלים, תכנית חבצלות ותכנית תלפיות הם המועמדים הכי טבעיים לתפיסת המקומות הראשונים. מעט מאוד חיילים מצאו את עצמם בשניים מהמקומות האלו, ואחד מהם הוא סרן ליעד (שם בדוי) שסיים השבוע (ד') את קורס החובלים היוקרתי של חיל הים, אחרי שגם עבר שלוש שנים אינטנסיביות בתכנית תלפיות.
"התגייסתי ביולי 2008 לתכנית תלפיות, אחד הדברים שהתכנית מציעה בנוסף לתפקידים הטכנולוגים, הוא תפקיד פיקודי או מקצועי שמשלב בין עולמות התוכן. אני בחרתי ללכת למסלול הזה בחיל הים", הוא מספר. לדבריו, לא מדובר במשהו חריג, אבל רק מעט אנשים בחרו להתחל את הקורס המאתגר אחרי תכנית לימודים אינטנסיבית של שלוש שנים.
ליעד גדל בזיכרון יעקב עם שני אחיו ולשני הורים כאשר אביו גם הוא חובל ואיש חיל הים במשך שנים רבות. "גדלתי בבית שבו צבא היה חיל הים", הוא אומר. "רק בתיכון נפתחו בפני עוד מקומות מעבר למה שיש מחוץ לחיל הים, אבל חיל הים היה מקום שהכרתי מאוד. כילד הייתי על ספינות, יצאתי להפלגות משפחות, בזיכרון יש הרבה אני שחיל הים. זה חיל מאוד מוכר לי. במקום מסוים להיות משובץ בחיל הים אחרי תלפיות היה לחזור למקום מוכר".
אחרי שלוש שנים עמוסות באוניברסיטה העברית בירושלים ובבסיסים שונים ברחבי הארץ, ליעד עושה טופס טיולים, עולה על המדים הלבנים ועובר לחיל הים. שם, אחרי ותק של כמעט ארבע שנים בצבא, הוא כאחד החניכים, ממלא פקודות וחולק את כל חיי הקורס עם בני נוער שזה עתה התגייסו, שהניסיון הצבאי שלהם מסתכם בטירונות. "אני חושב שהאתגר האמיתי היה בתחילת הקורס כי כולם היו מאוד צעירים. מרגישים הבדל משמעותי. בהמשך זה פחות מורגש. בסוף כולם יוצאים קצינים. ההבדל הולך ומטשטש עם הזמן. זה רק עושה את זה יותר קל וטוב, אבל זה נתן לי יותר אופציה לעזור לחברים שלי".
>> נושמים צבא? לסיפורים הכי מעניינים, הצטרפו לפייסבוק של פז"ם
מה היה לך יותר קשה – קורס החובלים או תכנית תלפיות?
"קשה להגיד. קורס החובלים יותר מאתגר פיזית, אבל הייתי יותר ותיק. בתלפיות יש יותר עומס לימודי ויש צדדים אחרים שמאתגרים. זה אתגרים מאוד שונים. אני חושב שתלפיות היה יותר קשה, אבל רק כי עשיתי אותו קודם. אני לא חושב שההתמודדות בתלפיות הייתה יותר קשה מההתמודדות של החבר'ה בקורס חובלים. אני בטוח שבוגר חובלים שהיה בא לתלפיות היה לו יותר קל ממה שהיה לי".
איך היה הקורס?
"הקורס היה מאתגר. הדבר הכי הכי בסיסי וחשוב זה אהבת הים ולהסתדר בים. יש את הצד הלימודי ויש את הצד הפיזי, אבל בסוף זה לפקד מצד אחד ולהיות בים מצד שני, להסתדר עם ספינות וכל מה שכרוך בזה. זה עולם מאוד שונה ומאתגר בצורה מיוחדת ביחס למקומות אחרים בצבא. יש אלמנטים פיקודיים, פיזיים ומנטליים שונים מאוד מכל מקום אחר בצה"ל".
כעת, אחרי שש שנים בצה"ל, כשהוא כבר בדרגת סרן, הוא סוף-סוף עובר לשגרה צה"לית שהיא לא באווירת קורס. בתפקיד הקרוב הוא הולך לשרת כקצין משמרת גשר וקצין נשק באח"י אילת, אותה הספינה, אגב, שפיקד עליה אביו לפני שנים. "אני רצה להישאר בצבא, להתקדם לתפקידי פיקוד בחיל הים ולתפקידים בכירים במערכת הביטחון".