אחרי שביום שישי האחרון נדם קולם של התותחים ומנועי הסילון של מטוסי חיל האוויר, מגיע שלב החשבון. בימים אלה עובדים בצה"ל ומשרד הביטחון על חישוב עלויות מבצע "שומר החומות" שמתקרבות ע"פ הערכות למבצעים ארוכים יותר, בשל האינטנסיביות, עוצמת התגובה התקיפה הנזקים בעורף ועלויות המיגון בעקבותיהם.

עוד לפני המבצע, צה"ל דרש תוספת של מיליארדים לתקציב שלו. השאלה איך זה יסתדר עם הגרעון העמוק בתקציב המדינה שאחרי שנת הקורונה.

על פי נתוני צה"ל, כפי שפורסמו אחרי המבצע, שוגרו לישראל כ- 4,360 רקטות ופצצות מרגמה מהן כ-3,400 חצו לשטח המדינה ומחציתן יורטו על ידי סוללות כיפת ברזל. עלות טיל יירוט "טמיר" מוערכת כיום בכ-20,000 דולר. כלומר בסעיף זה לבדו נרשמו הוצאות של מעל ל-30 מיליון דולר.

יירוטים מעל שמי הדרום (צילום: Edi Israel/Flash90)
יירוטי כיפת ברזל. עלות של עשרות מיליוני דולרים | צילום: Edi Israel/Flash90

עוד על פי דובר צה"ל הותקפו ב-11 ימי הלחימה כ-1,500 מטרות, כולן באמצעות אלפי חימושים חכמים כאשר על רוב המטרות הוטלה יותר מפצצת אחת. בין השאר מדובר בפצצות ממשפחת ה"זרעית", ערכות JDAM שלבדה עולה כ-20,000 דולר לא כולל מחיר הפצצה, עליה מלבישים את הערכה. חיל האוויר עשה שימוש נרחב גם בפצצות גלישה (SDB) GBU-39 שכל אחת מהן עולה כ-40,000 דולר.

בחיל האוויר סופרים כל שעה משעות הטיסה של מטוסי הקרב וכלי הטיס השונים שעלו לאוויר. בחלק מהלילות היו מקרים בהם העלו למעלה מ-150 מטוסים בזמנים מאוד קצרים. בין השאר מטוסי ה- F-15 שכל שעת טיסה שלהם נאמדת בלמעלה מ-20,000 דולר.

גם מטוסי ה-F-35I השתתפו בשומר החומות עם תג מחיר של 18,501 לכל שעת טיסה. מטוסי ה- F-16, אגב, זולים יותר עם עלות של כ-8,000 דולר לכל שעת טיסה.

טייס חיל האוויר (צילום: דובר צה''ל)
טייס חיל האוויר שהשתתף במבצע בעזה | צילום: דובר צה''ל

במהלך המבצע נורו גם פגזי טנקים, תותחים ופצצות מרגמה רבות, בהן גם פצצות בעלות הנחייה. לאלה יש להוסיף גם טילי 'ספייק' שנורו ממסוקים ועל ידי יחידות מובחרות שניסו בעיקר לצוד את חוליות הנ"ט של חמאס. הדגמים היקרים של טילי הספייק עולים למעלה ממאה אלף דולר ליחידה.

ישנם עוד חישובים רבים של חלקי חילוף, שעות מנוע וימי מילואים. הערכה היא כי עלות כל יום לחימה של צה"ל נעה סביב ה-150 מיליון דולר. כלומר 12 ימי לחימה המסתכמים ב-1.6 מיליארד דולר.

לא מן הנמנע שהצבא ירצה לרכוש עוד סוללות כיפת ברזל, עוד כמה עשרות מיליונים לכל סוללה. רק שגם הסכום הזה אינו סופי, משום שאולי הפעם גם יושקעו מיליארדים במיגון של אזרחי ישראל הנמצאים תחת איום הרקטות והטילים. פה מדובר בעוד מיליארדים רבים.

ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הביטחון בני גנץ והרמטכ"ל אביב כוכבי (צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)
נתניהו, גנץ וכוכבי. יצטרכו למצוא תקציב | צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ

יש להזכיר שכבר בשנת 2020 צה"ל קיבל לפי דרישה תוספת תקציב של 3 מיליארד שקלים. השנה כבר הוחלט להוסיף לתקציב הביטחון עוד 250 מיליון שקלים וכבר ישנה החלטה להוסיף כ-3 מיליארד שקלים לתקציב 2021 כשהצבא דורש להוסיף לזה עוד שני מיליארד.

ביטחון עולה כסף, והרבה. השאלה איך יממנו את כל זה אחרי שנת הקורונה. או ליתר דיוק, איפה יקצצו כדי לממן את זה.