פולין תרכוש מארה"ב 250 טנקים מהדגם המתקדם ביותר של האברמס, במסגרת עסקה בשווי 1.148 מיליארד דולר. הטנקים יגיעו לפולין משנת 2025 וצבא ארה"ב הכין כבר בחודש שעבר את התשתית לאימון צוותי השריון של פולין, כשהעמיד 28 טנקים לשימוש הצוותים הפולנים.

במסגרת העסקה שנחתמה עם ג'נרל דיינמיקס מערכות יבשה, פולין תקבל 250 טנקים מסוג M1A2 SEPv3, הדגם המקדם והחדש ביותר של טנק המערכה האמריקאי. מוקדם יותר השנה, עוד לפני שהחלה המלחמה באוקראינה, מחלקת המדינה האמריקאית אישרה לפולין לרכוש ציוד צבאי אמריקאי בשווי של עד 6 מיליארד דולר. 250 הטנקים הם חלק מאותה חבילה שפולין מתכוונת לממש.

במסגרת הפקת הלקחים של פולין מהמלחמה באוקראינה, שם לטנקים ולתותחים יש תפקיד משמעותי, משרד ההגנה של ורשה האיץ את התכניות לחידוש ושדרוג צי הטנקים של המדינה, שמבוסס ברובו על טנקים רוסיים ישנים.

מלבד הטנקים האמריקאים, פולין רוצה לרכוש גם 1,000 טנקים מסוג K-2 מדרום קוריאה, כמו גם מאות תותחים מסוג K-9, במסגרת מה שתהיה עסקת הנשק הגדולה ביותר בתולדות המדינה, בסך של 14 מיליארד דולר, ותכלול מערכות לחימה נוספות. 180 הטנקים הראשונים מדרום קוריאה צפויים להגיע כבר בסוף השנה הנוכחית ותחילת 2023.

שורת עסקאות לגרמניה

טנק זר (צילום: AFP, GettyImages)
טנק לאופרד גרמני מכוחות נאט"ו | צילום: AFP, GettyImages

הפולנים לא עוצרים שם, ולפחות על פי ההצהרות מעוניינים לרכוש גם את הלאופרד-2, טנק המערכה הגרמני במקום ציוד אותו ישלחו לאוקראינה. מצד אחד מדובר בכאב ראש לוגיסטי גדול, הדורש מערכים שיתאימו לכל סוג של טנק. אולם לראיית הפולנים, זה ישמור על עצמאות החימוש שלהם ובנוסף, יאפשר להם למקסם את היתרונות של כל טנק על פי זירות ההפעלה.

בינתיים, מדינה נוספת שתרכוש טנקים מתקדמים כחלק מהפקת הלקחים מהמלחמה באוקראינה, היא סלובקיה. במסגרת עסקה שנחתמה עם גרמניה, הסלובקים יקבלו טנקים מסוג לאופרד-2 ובתמורה ישלחו את הטנקים שלהם מתוצרת רוסית לאוקראינה.

בשלב הראשון, משרדי ההגנה של ברלין וברטיסלאבה חתמו על הסכם לאספקת 15 טנקים מסוג לאופרד-2 A4, הדגם החדש ביותר של הטנק הגרמני. אלה יחליפו כ-30 כלים משוריינים שכבר נשלחו לאוקראינה. זאת אחרי שגרמניה הולנד וארה"ב סיפקו לסלובקים סוללת טילי פטריוט במקום ה-S-300 שהם שלחו לאוקראינים.

על פניו, ישנם מומחים רבים הטוענים כי הטנק סיים את תפקידו, או לפחות יהיה מוגבל יותר, לאור התיעוד הרב שיוצא מאוקראינה, בו ניתן לראות מאות טנקים רוסיים מתפוצצים מפגיעות טילי נ"ט.

אולם בצבאות רבים, במיוחד אלה המשתפים פעולה באופן ישיר עם אוקראינה, מבינים שלטנק יש דווקא תפקיד מרכזי בתמרון. כישלון הטנקים הרוסיים מיוחס להפעלה לא נכונה של הכוחות, רמת אימון ירודה, מחסור בטכנולוגיה ושחיתות.

המלחמה באוקראינה (צילום: ANATOLII STEPANOV/AFP, GettyImages)
זירה באוקראינה. הפגיעה לא מיוחסת ליכולות הכלים אלא להפעלתם | צילום: ANATOLII STEPANOV/AFP, GettyImages