בימים האחרונים יצא צה"ל למבצע מעצרים במסגרתו נעצרו עשרות פלסטינים החשודים במעורבות בטרור. מעצרים מהסוג הזה היו תמיד, אולם בעקבות רצף של פיגועים קשים שהביאו למותם של 14 אזרחים ישראלים הוגברה הפעילות.
ברגעים אלה ממש העצורים נמצאים בחדרי החקירות של שב"כ, רובם המכריע יישארו כלואים גם אם לא יובאו למשפט במסגרת של מעצר מנהלי (תנאי כלא ללא משפט בשל סיכון ביטחוני) בעקבות מידע שסיפקו רכזי שב"כ.
חלק מהעצורים של הימים האחרונים חשודים כסייענים של המחבלים שביצעו את הפיגועים הקטלניים בחודש האחרון. חלק נוסף הם בני משפחה של אותם מחבלים, שכוחות הביטחון חושדים או לפחות בודקים האם הם ידעו על הכוונה של בני משפחתם לבצע פיגועים.
במקרה של אלה, קיימת הערכה כי רובם ישוחררו, משום שככל הנראה המפגעים לא עדכנו את בני משפחתם בדבר הכוונה שלהם להוציא פיגוע. אולם נראה כי כמה מהם יואשמו בתמיכה בטרור, אחרי שהביעו תמיכה שבדיעבד בבני משפחתם, כמו למשל אב המחבל מג'נין.
מי נעצר ומי נשאר
רוב העצורים אינם קשורים באופן ישיר למחבלים אשר ביצעו את הפיגועים בחודש האחרון. מדובר בפעילי טרור לגביהם הגיע מידע לשב"כ וכוחות צה"ל נשלחו לעצור אותם. זאת כחלק מהפעילות השגרתית של כוחות הביטחון לסיכול פיגועי טרור.
הכוונה להגיש נגדם כתבי אישום בסיומה של החקירה, אולם גם במקרה שזה לא יקרה, נראה כי רובם יעצרו במסגרת של מעצר מנהלי כמו פלסטינים רבים נוספים, עליהם ישנו מידע לפיו הם עוסקים בטרור. בדרך כלל, עצור שכזה מספק לחוקרים מידע מודיעיני על פעילים נוספים, מה שמביא לעוד פעילות מעצרים ומידע, כמו גם אינדיקציות נוספות שיסייעו לגופי הביטחון להשאיר את העצורים מאחורי סורג ובריח.
בתחילת השבוע כוחות הביטחון הצליחו לסכל חוליית מחבלים שכבר יצאה לבצע פיגוע בישראל. המחבלים זוהו סמוך לגדר הביטחון והשליכו את כלי הנשק שלהם, אז נמלטו לעומק השטח. כרגע מתנהל מצוד אחרי רוב חברי החוליה וגם זה חלק מפעילות המעצרים המוגברת בשבוע האחרון.
"אנחנו ממשיכים להפעיל את הכוח שלנו גם בצורה תקיפה וגם בצורה אחראית", אמר השבוע שר הביטחון בני גנץ בתדרוך לכתבים. לדברי השר הכוחות: "מתמקדים קודם כל במענה המודיעיני. בוצעו עשרות מעצרים קודם לתקופה ועשרות רבות גם בימים האחרונים. המגמה הזו תימשך בהתאם לצורך וללא שום מגבלה".