לבנים רבות שעוטפות טנק "לאופרד 2" מתוצרת גרמניה של צבא אוקראינה נצפו בסרטון ותמונות שהופצו בערוצי טלגרם ורשתות חברתיות. ניתוח שביצעו מומחים בעולם, מעלה כי מדובר במערכת מיגון ריאקטיבית (מערכת המגיבה לפגיעת נשק בצורה המקטינה את הנזק לרכב עליו מותקן המיגון) מסוג "Kontakt-1".

כל "לבנה" כזו מורכבת מחומר נפץ ומכסה פלדה. כאשר נורה לכיוון הטנק פגז או טיל נ"ט שפוגע באותה לבנה, נוצר פיצוץ שהודף את אפקט הפגיעה וקוטע את קו האש שמיצר פגז או טיל נ"ט, כך שהטנק שנפגע לא נחדר.

במקרה הזה נראה שמדובר בטנק לאופרד 2 שהגיע לאוקראינה במסגרת הסיוע של קנדה, ששלחה שמונה טנקים מדגם זה. העובדה שהאוקראינים הוסיפו מערכות הגנה מסוג זה על הטנקים הממוגנים שהגיעו מהמערב, מלמדת על הפקת לקחים שביצעו אחרי אבדות שספגו.

מהתיעוד שיצא מאוקראינה ניתן ללמוד שכמה טנקים מתקדמים מתוצרת גרמניה נפגעו בשדה הקרב מאש רוסית, בעיקר בימים הראשונים להפעלה שלהם. תוספת המיגון נראית כמו הפקת לקחים לאחר מחיר דמים כבד ששילמו האוקראינים.

עוד נראה שתוספת המיגון נועדה להגן על הטנקים מפני אמל"ח רוסי נגד טנקים וכטב"מים מתאבדים, רובם מתוצרת איראן. רוסיה גם מפעילה עשרות מסוקי קרב עם טילים נגד טנקים, שרובם משוגרים מטווחים ארוכים יחסית של כ-6 עד 8 ק"מ. סביר מאוד להניח שהם מחפשים "לצוד" את הטנקים שנשלחו מהמערב.

במקרה הזה, הטילים של הרוסים מהווים אתגר גדול יותר, משום שאלה מכילים ראש קרב כפול (טנדם), כלומר שני מטעני נפץ אחד אחרי השני, כשהראשון מפעיל את המיגון הריאקטיבי והשני, נועד לחדור את הטנק.

מלאי הטנקים מהסוג זה של אוקראינה, כמו גם היכולת לתחזק ולתקן אותם, עדיין מוגבלים יותר ביחס לטנקים מתוצרת רוסית. לכן, מעבר למיגון, צבא אוקראינה מפעיל במשולב עם כוחות השריון יחידות חי"ר משוריין, כוחות נ"מ וכוחות מיוחדים, שתפקידם לפגוע בחוליות נ"ט ומסוקים רוסיים, בטרם אלה פוגעים בטנקים שלהם.

הטנק בפעולה (צילום: Serhii Mykhalchuk/Global Images Ukraine/Getty Images)
טנק מתקדם לאופרד-2 גרמני של אוקראינה | צילום: Serhii Mykhalchuk/Global Images Ukraine/Getty Images