הרבה מאוד השתנה מאז אוגוסט 2021 אז נכנס אל"מ אליאב אלבז לתפקידו כמפקד החטיבה המרחבית בנימין. הרבה השתנה מאז אותו היום, בו קציני הצבא ובכירי המועצות האזוריות ישבו יחד מחויכים. אל"מ אלבז אמר בטקס כניסתו לתפקיד שחבל בנימין הוא "מרכז דתי ורוחני". ראשי מועצות הרעיפו ברכות וחיזוקים, האווירה הייתה חיובית ומחויכת.

הצבא סיפר גם על גזרה שקטה ויציבה ביטחונית. זמן לא רב לאחר שהחל בתפקידו, אל"מ אלבז נכנס לרמאללה כשהוא לבוש אזרחי ובלי אבטחה, כדי לחוש בעצמו את השטח. סיפר על השינוי המדהים שהאזור עבר, מאז נסע שם בתוך נגמ"ש כקצין צנחנים צעיר במבצע "חומת מגן".

טקס חילופי מחט בנימין, אוגוסט 2021 (צילום: דובר צה"ל)
טקס חילופי מח"ט בנימין, אוגוסט 2021 | צילום: דובר צה"ל

פחות משנתיים אחרי, הגזרה בוערת ואלבז סומן ומותקף על ידי התושבים שעליהם הוא אמור להגן. הפך למח"ט בלב הסערה. כבר תקופה ארוכה שהוא נמצא בחיכוך עם התושבים היהודים של האזור, אולם אלה היו עימותים "על אש קטנה", כפי שהסביר לנו קצין בכיר בפיקוד המרכז.

"החיוכים הסתיימו ברגע שהצבא פעל מול המתנחלים", טוען אותו קצין, "כשהצבא מנע תקיפות של נערי גבעות, ביצע פינוי מאחזים לא חוקיים שכל הזמן מנסים לבנות".

הקרב על גרסת המח"ט

השיא נרשם בתחילת השבוע, אז דווח כי מח"ט בנימין הותקף כביכול על ידי מתיישבים יהודים, ביום בו דווח על כמה תקריות בהן נטען כי לוחמי צה"ל הותקפו, במקומות שונים ביהודה ושומרון. זה קרה בזמן שהרוחות שם סערו לאחר הפיגוע הרצחני בחווארה. באחד המקרים, קצין גולני אף ירה לעבר רכב של יהודים, משום שהרגיש בסכנת חיים כשלטענתו, ניסו לדרוס אותו ואת הכוח בפיקודו.

באירוע בו נטען כי המח"ט אלבז הותקף, הודיע דובר צה"ל כי "התקבל דיווח על שני אזרחים ישראלים שיידו אבנים לעבר רכב פלסטיני סמוך ליישוב רימונים שבמרחב חטיבת בנימין. מפקד החטיבה המרחבית שחלף בסמוך לנקודה ניגש על מנת להרחיק את מיידי האבנים. החשודים תקפו מילולית את הקצין והדפו אותו, כוח מג"ב עצר את השניים והם הועברו להמשך טיפול משטרתי". בנוסף הוגשה גם תלונה למשטרה.

"צה"ל מגנה כל גילוי אלימות שהיא, בוודאי כנגד חיילים וכוחות הביטחון", נכתב עוד בהודעת דובר צה"ל בנושא. "צה"ל מגבה את מפקד החטיבה ולוחמיו, אשר עושים לילות כימים לבטחונם של אזרחי ישראל ותושבי איו"ש".

מנגד, שני העצורים שתקפו כביכול את אלבז הובאו לדיון הארכת מעצר בבית המשפט ושם, נקבע כי גרסת המח"ט אינה אמינה. שופט בית משפט השלום עמיר שקד אמר על סרטון שהוצג בפניו כי "אינו עולה בקנה אחד (בלשון המעטה) עם גרסתו/תלונתו של המח"ט".

עוד אמר השופט בדיון כי גם העדויות שנגבו מעדים: "לא עומדים בהלימה עם תיאור האירוע כפי שתואר על ידי המח"ט", החליט לדחות את בקשת המשטרה להאריך את מעצרם ב-5 ימים והורה על שחרורם בתנאים מגבילים.

חשוב לציין שדיון הארכת מעצר אינו קובע את אשמתם או אי אשמתם של החשודים, כי אם נועד לקבוע האם יש עילת מעצר בזמן המשפט, ככל שזה יתקיים. רק שם (במקרים הממשיכים להתנהל בבית המשפט) ייקבע אם האירוע היה או לא היה. המשטרה הגישה ערר לבית המשפט המחוזי, אולם שם גיבו את הפסיקה בבית משפט השלום, והחשודים שוחררו.

פעילות כוחות ומחסומים ביהודה ושומרון (צילום: JAAFAR ASHTIYEH/AFP/GettyImages)
פעילות כוחות ומחסומים ביהודה ושומרון | צילום: JAAFAR ASHTIYEH/AFP/GettyImages

מאז שוחררו המעורבים בתקרית עימו, אל"מ אלבז מותקף ברשתות החברתיות וסופג ביקורת קשה מכלי תקשורת המזוהים עם הימין. "מח"ט שמאלן", כינו אותו כמה תושבים והמצדדים בהם ברשתות. בהתיישבות יצאו בביקורת קשה על צה"ל וטענו שהצבא מנפח אירועים ופועל "להשחיר" אותם. ראשי מועצות קראו לדובר צה"ל להתנצל על ההודעה שפרסם, כמו שהם עושים לא מעט לאחרונה

בתקריות שהיו מאז בין חיילים בגזרת החטיבה למתנחלים תושבי האזור הם טענו כי אלו "מתנכלים בגלל המח"ט" וכמה מהם הקניטו חיילים ולוחמי מג"ב באמירות כמו "זה מה שהמח"ט לימד אתכם?".

"הם לא אוהבים שהסירה שטה נגד הכיוון שהם המתנחלים רוצים", אמר על כך בכיר בפיקוד המרכז. "קורעים את אלבז ברשתות וממש שמו לו כוונת על הראש", המשיך אותו גורם. "רק לפני חודשיים המח"ט היה לרגע קצר יקיר המתנחלים, אחרי שהחליט להחזיר רבש"צ שהושעה מתפקידו". נגד אותו רבש"צ נטען כי שיתף פעולה עם נוער גבעות, אך המח"ט הוא שהחליט להחזיר אותו.

"אז היו כמה ימים שהמתנחלים אמרו לו כל הכבוד, שהוא שומר עליהם ושהוא הוגן", הוסיף הבכיר. "אבל זה החזיק כמה ימים עד שחזרו לנגח את המח"ט. צריך להבין שזאת הדינמיקה בשטחים. מפעילים לחץ כבד על הקצינים כדי שיקבלו את ההחלטות שהם רוצים ואם זה לא קורה נכנסים במפקדים. זה קשה ומשפיע על חלק מהמפקדים, שחוששים לקבל החלטות או לבצע פעולות שישימו אותם בקו האש מול המתנחלים".

הקצין שכבר 20 שנה נלחם בטרור

אל"מ אליאב אלבז התגייס לחטיבת הצנחנים ב-1999, היישר לימים הסוערים, כשצה"ל עוד ישב בדרום לבנון. כלוחם צנחנים צעיר בגדוד 202 חווה את אירוע החטיפה של לוחמי ההנדסה הקרבית סמ"ר בני אברהם, סמ"ר עדי אביטן והנהג המבצעי סמ"ר עלי עומר סואעד ז"ל, בעת סיור באזור הר דב. אלבז היה אז מ"כ במוצב גלדיולה הסמוך לזירת החטיפה בהר דב, שם ספגו אש מרגמות ורקטות כבדה שחיזבאללה שיגרו כדי "לרתק" את צה"ל למוצבים.

זמן קצר לאחר מכן פרצה האינתיפאדה השנייה והוא יצא לקורס קצינים, אחריו שב כמפקד מחלקה בפלוגת מסלול של גדוד 202. כמ"מ בצנחנים הוביל את הלוחמים שלו לפעולות רבות בשכם, רמאללה ובית לחם.

באותם ימים הם עצרו מבוקשים רבים וסיכלו חוליות טרור, שהיו בדרכן לפיגועי התאבדות בישראל. המחלקה של אלבז השתתפה גם במבצע "מסע בצבעים" במחנה הפליטים בלאטה שבשכם. לוחמי הצנחנים חיסלו מחבלים רבים ותפסו כמויות אדירות של חומר נפץ ואמצעי לחימה. זה היה מבצע ראשון בו נכנסו ללב עיר פלסטינית שגם הביא להכרה בכך צה"ל יכול לפעול שם, כפי שקרה לאחר כן במבצע חומת מגן.

אלבז השתתף בקרבות של החטיבה במבצע חומת מגן, כשבהמשך היה סגן מפקד פלוגת מסלול ולאחר מכן סגן מפקד הפלוגה המסייעת של 202, במסגרת הזו השתתף במלחמת לבנון השנייה. מסלול הקידום שלו בצנחנים היה די שגרתי. אחרי תפקיד סמג"ד, אז גם השתתף במבצע "עופרת יצוקה" בעזה, הוא יצא ללימודים ולאחר מכן, עבר ליחידת מגלן כדי להיחשף ליחידות המיוחדות.

"קצין שסימן וי על כל התפקידים הנכונים אם אתה רוצה קריירה צבאית", אמר גורם בצה"ל ששירת במקביל לאלבז במספר תפקידים. "מאז שהוא התגייס, אלבז היה בכל המבצעים והמלחמות. למעלה מ-20 שנים של לחימה בטרור וניסיון מבצעי. מלחמת לבנון ושורת המבצעים של צה"ל אחרי חומת מגן נצרבו בו עמוק. זה מה שהוא כל הזמן אומר ומעביר לפקודים שלו. גם בגלל זה הבא"ח היה תפור עליו".

אחרי שהיה מפקד פלגת ההדרכות וסגן מפקד יחידת דובדבן, אלבז חזר לצנחנים כדי להדריך מחזורים חדשים של החטיבה. ב-2014 המשיך לעוד תפקיד פיקודי בתחום ההדרכה, כשעלה לדרגת סא"ל ומונה כראש ענף חי"ר במרכז לאימונים באש במל"י (צאלים).

משם המשיך לאחד התפקידים היוקרתיים ונקודת ציון חשובה בקריירה שלו. 16 שנים אחרי שהתגייס לצה"ל הוא מונה למפקד על גדוד 890 המיתולוגי של הצנחנים, החליף בתפקיד את יואב ברונר, מח"ט הצנחנים כיום. אחרי שנתיים כמג"ד 890 הוא עבר לפקד על בסיס ההדרכה של החטיבה האדומה.

אלבז בימיו בגבול הצפון (צילום: חדשות 2, ארכיון)
אלבז בימיו בגבול הצפון | צילום: חדשות 2, ארכיון

ביולי 2019, בזמן הקדנציה שלו כמפקד בא"ח צנחנים, התרחשה תאונה טרגית שהביאה למותו של מלש"ב רון אליהו עובד ז"ל, שנהרג כתוצאה מפגיעת אוטובוס במהלך גיבוש לחטיבת הצנחנים. בתחקיר הרמטכ"ל דאז אביב כוכבי מיולי 2021 נקבע כי "ההתייחסות להוראות ולמילה הכתובה לא הייתה מספקת".

בנוסף הוחלט שמפקד הבא"ח, אז סא"ל אלבז: "יינזף פיקודית וכן יעוכב קידומו לדרגה בשנה". כשזה התפרסם אלבז שסיים את תפקידו כמפקד הבא"ח, כבר עלה לדרגת אל"ם ומונה כמפקד חטיבת צנחנים במילואים, במקביל לתפקיד מפקד המרכז לאימוני מפקדות חטיבה בזרוע היבשה. באוגוסט אותה שנה, חודש אחרי פרסום החלטת הרמטכ"ל, אל"מ אלבז מונה לפקד על חטיבת בנימין, תפקיד אותו הוא ממלא כיום ונמצא לקראת סוף הקדנציה.

ב-10 באפריל 2022, בשיאה של תקופת פיגועים, אלבז היה באשקלון כששמע דיווח על פיגוע וחטיפת נשק מחיילת. הוא רץ לזירה והגיע, כאשר מי שהיה חשוד כמחבל כבר הצליח לחטוף את הנשק, ואף ניסה לתפעל אותו ללא הצלחה.

אלבז המח"ט ירה למוות בחשוד כמחבל כשניסה לברוח. רק אחרי האירוע, התברר כי מדובר בצעיר יהודי בעל רקע נפשי קשה, שברח ממוסד פסיכיאטרי. לאלבז לא הייתה אפשרות לדעת את זה והוחלט שהוא פעל נכון לאור מה שהיה ידוע לו בזירה. מי שהיה שר הביטחון בזמן האירוע הטרגי, בני גנץ, גיבה את אלבז ואמר שהקצין הבין שהוא נמצא בזירת פיגוע. "בגלל שהייתה חטיפת נשק, הוא פעל נכון והתערב. בסוף התברר שזאת טרגדיה", אמר גנץ.

עם הרקורד הזה בשירות יצטרך עכשיו אלבז להמשיך ולבצע את תפקיד המח"ט, לאחר שהתקרית מתחילת השבוע ודברי השופט בדיון הארכת המעצר עדיין מהדהדים. האיש שנמצא שם כדי לפקד על הכוחות שנשלחו להגן על התושבים, יצטרך למצוא את הנוסחה שתאפשר לעסוק רק בזה, לטובת כל הצדדים.

"הוא ער לכל הבלגן והרעש סביבו, לא מתעלם וברור שזה חודר אותו. האיש בן אדם ולא רובוט", אמר קצין בצה"ל שמכיר היטב את אלבז. "אבל אם מישהו חושב שזה יגרום לו להתקפל אז הוא טועה. המח"ט בחור חזק ולא מסוג האנשים שיצליחו לשבור. אני כן יודע שיש לו גיבוי מהדרגים שמעליו".