"בגבול הירדני התנועה חופשית לחלוטין, הגדר יותר פתוחה מסגורה", התריע רפ"ק גיא גדסי, סגן מפקד יחידת מג"ן (מודיעין גבולות נגב). דברים חמורים אלו נשמעו היום (רביעי) במהלך דיון של הוועדה המיוחדת למאבק בשימוש בסמים ובאלכוהול בכנסת.
הדיון מגיע על רקע האירוע הקשה בגבול מצרים בו נפלו שני לוחמים ולוחמת צה"ל בפיגוע שביצע שוטר גבול מצרי. הפיגוע העלה על סדר היום הציבורי את סוגיית הגבולות עם מצרים וירדן, מדינות איתן יש אמנם הסכמי שלום אך הגבולות הפכו מוקד להברחות סמים ואמצעי לחימה, כשלהכל יש קשר לארגוני הטרור ביהודה, שומרון ועזה. צה"ל כבר הקים בעקבות הפיגוע צוות בראשות קצין בכיר לבחינת שינוי תפיסה בגבולות אלו.
בדיון אמרו נציגי המשטרה וכוחות הביטחון, שגבול ירדן פרוץ לחלוטין להברחות סמים, בחסות ארגוני הטרור שמנצלים את המצב גם להברחות של אמצעי לחימה ואפילו סמים ממריצים. אלו מגיעים מסוריה לירדן ומוברחים משם לישראל ואז לעזה, שם הם משמשים את חופרי המנהרות של ארגוני הטרור ברצועה.
כלל נציגי כוחות הביטחון הצביעו על קשר ישיר בין הברחות סמים, להברחות אמל"ח וטרור והזהירו מפני המצב שהולך ומחמיר. "הברחת הסמים מהווה איום אסטרטגי על מדינת ישראל", אמר יו"ר הוועדה, ח"כ בועז ביסמוט. "להברחות יש קשר לטרור, סמים מניעים טרור. כל אירוע הברחת סמים, הוא גם אירוע ביטחוני".
טל דהן מרשות המעברים במשרד הביטחון, אמר שהם מזהים: "הברחות סמים מאיו"ש לעזה, דרך מעבר כרם שלום. הסם מיועד לחופרי מנהרות בעזה". הוא הוסיף שהקשר בין נתיב הברחה של סמים לאמל"ח ברור, "הכסף יזלוג לטרור", התריע. לדבריו, במעברים לעזה מוברחים סמים בהיקפים גדולים. דבר שכמעט ולא פורסם עד היום.
רפ"ק אושרי אמור, מפקד יחידת גבולות צפון במשרד לביטחון לאומי, אמר ש"בגבול סוריה, כל מי שמתקרב לגדר מטופל כראוי. יש פחד גדול להתקרב לגדר ולכן יש קושי להבריח משם, מה שלא קורה בגבול ירדן". לדבריו, "יש בעיה לאומית בגבול ירדן. תנאי שטח קשים ופוטנציאל הברחה גבוה. החיבור בין פח"ע לסמים מוחלט. הברחות מתחילות בסמים, עוברות לנשק ומטענים. המנוע הוא כסף הביקוש לאמל"ח גבוה, נשק יכול להגיע לכל דורש"
"דרוש טיפול שווה בכל הגבולות"
רפ"ק גיא גדסי הוסיף מצדו שהגבול המצרי נמתח על 230 ק"מ, והירדני על 250 ק"מ. "בגבול המצרי אנחנו מסוגלים להגיע לחיזוי הברחות על בסיס יומי לרבות הכמויות. לעומת הגבול הירדני בו אנשים יכולים ללכת ולחזור, התנועה חופשית לחלוטין. מי שמגיע לגדר יודע שזה משתלם, הפחד לא מעניין אותו. מי שרוצה להבריח, יצליח", מזהיר רפ"ק גדסי.
רמ"ט המערך המדיני-אסטרטגי במשרד החוץ, גדעון לוסטיג, אמר שתפקיד המשרד בהברחות סמים הוא בהקמת שיתופי פעולה עם המדינות השכנות. סם הקפטגון אליו התייחס, מופק בסוריה ומהווה עבורם מקור הכנסה משמעותי, וגם לחיזבאללה. בירדן אף טוענים שיחידות צבא סוריות מנהלות את הברחת הסמים. "גורמים בחיזבאללה קשורים בייצור ובהברחת הסם", אמר לוסטיג.
מה מה מציעים הגורמים השונים לעשות? רפ"ק אמור מיחידת גבולות צפון אמר כי ישנם: "יש פערים הרתעתיים וטכנולוגיים. חייבים לשנות את המדיניות כך שהטיפול יהיה שווה בכל הגבולות". סגן-מפקד יחידת גבולות נגב גדסי הצביע על הוראות הפתיחה באש, החמרת הענישה ושנוי חקיקה כבעיות המרכזיות שאותן יש לפתור.