אימון מפקדי פלוגות (צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים)
"הם לומדים לפעול שם בצורה משולבת ולפקד על פלוגה" | צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים

במהלך אימון נרחב של קורס מפקדי פלוגות, שהסתיים בשבוע שעבר, תרגלו קציני החטיבות השונות מצבי התמודדות מורכבים עם איומי מחבלים מתאבדים, מנהרות ולוחמה בשטח בנוי. מאז נכנס לתפקידו הרמטכ"ל, רא"ל גדי אייזנקוט, הגביר צה"ל את האימונים של צבא היבשה, כשלכולם ברור שכניסה נוספת לרצועת עזה זה רק עניין של זמן. אל"מ אייל אסרף, מפקד צוות בקורס מ"פים ומפקד חטיבה 9, מספר שהחוכמה היא להתאמן לעימות העתידי, "ולא לזה שהיה". במקביל, הוקם מתחם תלת מימדי שמדמה את המבנה הטופוגרפי של רצועת עזה ושל היישובים הסמוכים לה ואף נבנו עשרה מתקני סימולטור לאימון לחימה במנהרות, בעלות של שני מיליון שקלים לאחד.

התרגיל של קורס מפקדי הפלוגות כלל שילוב של אלמנטים שונים כמו הנדסה וכלבים של יחידת עוקץ. לדברי אל"מ אסרף, "זה תרגיל לחניכים בקורס מ"פים מהכוחות המתמרנים, חי"ר, שריון והנדסה, כאשר זה חלק מסדרת השטח וגולת הכותרת של הקורס". את הקורס הם החלו בלמידה עיונית של תורת הלחימה ועכשיו הם מיישמים בשטח את מה שנלמד בכיתות הממוזגות.

אל"מ אסרף מציין שתפקיד המ"פ הוא הראשון בו מתמודד הקצין עם ניהול הכוחות שלו מצד אחד, ועם עבודה מול כוחות ויחידות מקבילות מהצד השני. "המתאר של התרגילים פה ממוקד בלחימה בשטח בנוי כשהאויב זה חמאס בעזה, אבל יכול להיות גם חיזבאללה בלבנון".

השיחה עם אל"מ אסרף מתקיימת בזמן שהוא מנהל את התרגיל, כשלאוויר נזרקים שלל שמות של מקומות בעזה, כמו למשל סג'עיה המפורסמת. "הם לומדים לפעול שם בצורה משולבת ולפקד על פלוגה בשטח מאוד מורכב. פלוגה זה כבר משהו שמביא הישגים בשדה הקרב, משהו שראינו בכל מלחמות ישראל. המ"פ צריך לשלוט בחי"ר שלו, בהנדסה ולהיות בקיא גם בשריון. מקומות שהם לא הסביבה הטבעית שלו אם הוא מגיע מעולם החי"ר למשל".

אימון מפקדי פלוגות (צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים)
"המתאר של התרגילים פה ממוקד בלחימה בשטח בנוי" | צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים

 אין מצב שמ"פ יעמוד בתכנית שלו

כפי שראינו במבצעים קודמים, ברמת הפלוגה קשה מאוד להביא לשטח את היתרון הטכנולוגי של צה"ל הגדול. מפקד הפלוגה נלחם, מפקד על חייליו בחזית הלחימה ורואה לאויב את הלבן שבעיניים. מתאר הלחימה, שטח בנוי וצפוף, מביא ללחימה מטווחים מאוד קצרים, לא פעם מטרים בודדים.

"המ"פ צריך להתמודד עם אתגרים ומקומות בהם יש לאויב יתרון בגלל תוואי השטח. הוא מתקשה לממש יתרון טכנולוגי מסוים שהיה משתמש בו במקומות אחרים. יש הרבה מקומות שהשילוב של קרב פנים אל פנים וחי"ר לצד טנקים בטווחים מאוד קרובים, מביא לזה שההחלטה ושיקול הדעת של המ"פ הן אלה שקובעות. ראינו את זה בצוק איתן, למשל, שם שיקול הדעת של המ"פ שמפעיל מערכת פלוגתית וצריך לסנכרן את כולה כמו תזמורת, מכריע את הקרב. כל זה כשהוא חי בסיטואציה משתנה, בטווח ההתקלות, הכל מעכשיו לעכשיו כשאין לו מפקדה של מג"ד או מח"ט. הוא הקמ"ן והוא הקמב"ץ, ממש תזמורת של איש אחד".

אל"מ אסרף מציין שהם מביאים את המפקדים למצבי קיצון, "כמובן שלא הורגים ופוצעים אף אחד", אבל כל תכנית בסוף תשתבש, בדיוק כמו במציאות. אין מצב שמ"פ יעמוד בתכנית שלו, הוא מציין ומסביר ש"האויב בחיים לא ישתף אתנו פעולה ולכן אנחנו מכניסים אותם לדילמות שיחייבו אותם לקבל החלטות וגם להיות יצירתיים ומתוחכמים. רמת הקושי והמורכבות הולכת ועולה משבוע לשבוע".

אימון מפקדי פלוגות (צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים)
"הכל מעכשיו לעכשיו כשאין לו מפקדה של מג"ד או מח"ט" | צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים

בתקופה האחרונה, כחלק מהרתעת האויב, חשף צה"ל את מערכי האויב של חיזבאללה בצפון ושל חמאס בדרום. כלי התקשורת קיבלו מידע על איך נראה כפר ממוצע ואיך נראים מבנה המפקדות, עמדות הנ"ט, הצלפים ומשגרי הרקטות. כמובן שכל המידע המודיעיני הזה מגיע גם לכוחות בשטח ועליו מבססים את התרגילים של מפקדי הפלוגות.

"מפקדי הצוותים פה הם מפקדי חטיבות במילואים שמכירים את העולם המבצעי, אם זה בתרגילים ואם זה באישורי תכניות", מסביר אל"מ אסרף. "עשינו תחקירים מצוק איתן כפי שעלו ממפקדי הפלוגות שנלחמו בעזה והבאנו את זה לתרגילים שלנו".

כמובן שלא ניתן לפרט מה בדיוק היו הלקחים ולחשוף את ההקשר שלהם להתרחשויות מהמבצע, אולם אל"מ אסרף מציין כי "אנחנו תחקרנו כמעט את כל מפקדי הפלוגות שנלחמו בעזה, ובדקנו האם קורס מ"פים הכין אותם למלחמה. בדקנו בדיוק איפה היינו מוכנים ואיפה פחות. אני יכול להגיד שבכל הקשור להפעלת כוחות משולבים כמו צוות קרב פלוגתי (צק"פ), שריון וכלבנים מול סיטואציות משתנות ואויב שלא רואים, הבנו שצריך לחזק. היום אנחנו שמים על זה דגש והקפדה גדולה יותר בכל שלב בקורס".

אימון מפקדי פלוגות (צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים)
לומדים לחשוב בתחבולות ולהתמודד עם חוסר וודאות | צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים

"צריך ללמוד ליזום ולא רק להגיב לצד השני"

לאל"מ אסרף חשוב לציין שהם מתאמנים אל מול מה שיהיה ולא מה שהיה. יש דברים שהם הבסיס "שלא השתנה מאות שנים, כמו מנהיגות של מ"פ ועקרונות ההתקפה וההגנה. יש דברים שהתפתחו והשתנו בטכניקות ואנחנו מלמדים את דרכי ההתמודדות. אתה מלמד את המפקדים למצוא את התורפה של המהלכים שלנו ושל האויב, מכין אותם ומלמד אותם לחשוב בתחבולות ולהתמודד עם חוסר וודאות ומצבים שמשתנים. בסוף במלחמה יש שני צדדים ואתה צריך ללמוד ליזום ולא רק להגיב לצד השני", מדגיש אל"מ אסרף.

כדי לאמן את הכוחות בצורה הטובה ביותר, צה"ל השקיע מאות מיליוני שקלים בבנייה של מתקני אימונים בבא"חים של החי"ר. מתקנים אלה מדמים את התנאים בעזה, כולל את המנהרות ולמעשה מדובר בסוג של סימולטור לכוחות היבשה. כלל לוחמי היבשה של צה"ל אמורים להתאמן במתקנים האלה והשאיפה היא שהם יחלו לפעול באופן מלא כבר במהלך השנה הקרובה.

המנהרות שנבנו על בסיס מה שצה"ל פגש ברצועה, ישמשו את הכוחות להתמודדות עם המנהרות של חיזבאללה בצפון. לדברי גורמים בצבא, מנהרות אלה יאפשרו אימון קרוב למציאות, כולל אימון באש חיה.

אימון מפקדי פלוגות (צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים)
התנגשות בין הצדדים היא רק עניין של זמן | צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים

בנוסף לכך, נחשף באתר צה"ל כי בפיקוד דרום נבנה מתחם תלת-מימדי, אשר מדמה את המבנה הטופוגרפי של רצועת עזה ושל הישובים בסביבה. אותו מתקן נועד ללמידת השטח לפני כניסה לתעסוקה מבצעית והוא מציע מגוון רחב של אימונים ותרגולות המדמות את תוואי השטח הייחודי של רצועת עזה. אותו מתקן חדש מאפשר למתאמנים להכיר את השטח לעומק, שכן גודלו עומד על 50 מ"ר והוא מציג את היישובים בסמוך לגדר, את הגדר ואת הערים המרכזיות ברצועת עזה.

בימים האחרונים אנחנו שומעים עוד ועוד ידיעות על אימונים של צה"ל במתאר של עזה, במקביל לידיעות על פיתוח אמצעים טכנולוגים מתקדמים. כמו כן, גם בצד השני לא חסרות ידיעות על אימונים, שיגור רקטות ניסוי לים ושיקום של ביצורים ומנהרות. התנגשות בין הצדדים זה עניין של זמן וימים יגידו איך זה יסתיים.

>> צפו: הטנק המתקדם בעולם שנשלט מרחוק