מצוד מתנהל בימים אלו אחר שני המחבלים שהרגו את לוחמת המעברים סמל נועה לזר ולוחם סיירת גבעתי סמ"ר עידו ברוך ז"ל. במערכת הביטחון יודעים את זהות שני המחבלים וחלק מהסייענים, והערכה היא שהם יתפסו בתוך ימים עד שבועות בודדים. בינתיים בשטח ישנה תחושה של הסלמה אחרי רצף אירועים שלא נראה זמן רב, בהם גם ההיתקלות בה נהרג רס"ן בר פלח ז"ל.

על רקע השיח בנושא, גורמים בכירים בפיקוד מרכז סבורים כי אין היגיון צבאי ביציאה לעוד מבצע חומת מגן, כך נודע ל-mako. הם מסבירים כי התנאים כיום שונים מאשר באינתיפאדה השנייה, כאשר צה"ל שולט בשטח ולשב"כ מודיעין איכותי יותר. "הכוחות נכנסים פנימה בכל פעם שיש בכך צורך, אין היגיון במבצע נרחב שרק יגביר את האש", הוסיפו אותם גורמים.

מנגד, בימים אלה צה"ל בוחן שימוש נרחב בסיכולים ממוקדים מהאוויר, בדגש על העיר ג'נין שהפכה למוקד הטרור העיקרי. מכיוון שכל כניסה של כוחות צה"ל לעיר הופכת ליום קרב, בצבא שוקלים לחיוב את השימוש בתקיפות מהאוויר של מחבלים במקום לעצור אותם.

אחד השיקולים שעלה בדיונים הוא כמות ההרוגים בצד הפלסטיני בפעילויות מעצרים בג'נין, מה שרק מגביר את המתיחות. במערכת הביטחון יש מי שסבור כי בסיכול ממוקד, יהיה ניתן לחסל את המחבלים בלבד ובכך יסתיים האירוע.

גוב האריות והמוקד בשכם

כוחות באזור שכם (צילום: JAAFAR ASHTIYEH/AFP/GettyImages)
כוח צה"ל באזור שכם, אוקטובר 2022 | צילום: JAAFAR ASHTIYEH/AFP/GettyImages

עיר נוספת שנמצאת במוקד היא שכם, משם פועל הארגון שקרא לעצמו "גוב האריות". גורמים בצבא מעריכים שמדובר בארגון טרור המונה 100-200 חמושים, שהתארגנו במסגרת הדומה לגדודים שהוקמו בשאר הערים הפלסטיניות.

"רובם צעירים מדור הטיקטוק והאינסטגרם שגייסו את הרשתות לטרור". רוב פעילי "גוב האריות" מזוהים עם הפת"ח, אולם ישנם גם כאלו המזוהים עם חמאס והג'יהאד האיסלאמי הפלסטיני (גא"פ), כאשר הארגון עצמו נחשב עצמאי ולא מחויב למי מארגוני הטרור המסורתיים.

ארגון זה אחראי על הפיגוע בו נהרג לוחם סיירת גבעתי וגם על הפיגוע במחסום שועפאט. גורמים בצבא יודעים לספר שהארגון עלה לכותרות רק בשבועות האחרונים, אולם הוקם להם מתחת לאף כבר לפני כחצי שנה ואף יותר. החשש העיקרי שפעילות הארגון תתפשט דרומה עד לעיר חברון, שכרגע שקטה יותר ביחס לשומרון.

באשר לטענות הנשמעות לפיהן בלא מעט אירועי ירי שמבוצע לעברם או לעבר תושבי האזור, הלוחמים לא משיבים באש ולא מבצעים מרדף, גורמים בשטח אומרים שאכן היו מקרים בהם תגובת הלוחמים הייתה "מאכזבת", אך מדגישים שלא ניתן לחבר בין כל האירועים.

ישנו למשל הבדל בין הפיגוע בשועפאט לזה שבו נפל לוחם סיירת גבעתי בשומרון. בפיגוע אתמול (שלישי) בו נהרג סמ"ר ברוך ז"ל, המחבלים ביצעו ירי תוך כדי נסיעה ובריחה. כל האירוע נמשך שניות בודדות על פי תחקיר הצבא, כך שללוחמים כלל לא היה זמן להגיב.

יש להדגיש שהמצב בשטח נפיץ ויכול להשתנות בכל יום. בשב"כ וצה"ל מבינים שצריך לשנות גישה לאור השינוי בשטח, אולם מבקשים שלא לפעול תחת לחץ ציבורי ותקשורתי, שעלול להוביל ל"מבצע הלא מתאים" כפי שהגדירו זאת. יש לציין שכבר בחודש ינואר העריכו בצה"ל שתהיה הסלמה החל מחודש אפריל האחרון. לאור הערכה הזו נעשו הכנות רבות, הצבא לא הופתע ומבחינתו למרות האבדות הקשות, ממשיך לנהל את האירועים באופן מושכל.