ביום חמישי השבוע הסתיימה תערוכת DSEI, הנחשבת לאחת מהתערוכות הביטחונית מהגדולות בעולם, המתקיימת מדי שנתיים בלונדון ועוסקת בפיתוחים טכנולוגיים מתקדמים לשדה הקרב באוויר.

בתערוכה, שמושכת אליה תעשיות ביטחוניות הגדולות בעולם וחברות סטארטאפים, השתתפו 35 חברות ביטחוניות ישראליות, במשלחת בראשות אגף היצוא הביטחוני 'סיבט' במשרד הביטחון. לראשונה, בשיתוף פעולה בין סיבט ומפא"ת, הובאו לתערוכה גם 7 חברות הסטרטאפ ממרכז החדשנות הביטחוני של משרד הביטחון.

"התעשייה הביטחונית הישראלית מגלמת בתוכה השקעה בקידום טכנולוגי, יצירתיות ויוזמה פורצת דרך המשלבת ניסיון מבצעי עשיר ומערכות ביטחוניות בקצה הטכנולוגיה, שמסייעות לצה"ל בהגנה על בטחון המדינה", אמר ראש 'סיבט', תא"ל (מיל') יאיר קולס.

הוא הוסיף ש"התחושה היא של עלייה לרגל. היה הרבה מאוד עניין בביתן הישראלי שמקיף את כל עולמות התוכן של החברות הישראליות ופונה לעשרות אלפי המבקרים שהגיעו. צה"ל והתעשיות הישראליות הקדימו בשנות דור את כל מה שיש היום בעולם, כך שהעניין במערכות שלנו טבעי".

לרגל התערוכה, משרד הביטחון פרסם את דו"ח הסטארטאפים של מפא"ת, שחשף את היקף שיתוף הפעולה של החברות האלה עם משרד הביטחון. לא פחות מ-206 סטארטאפים עבדו בחציון הראשון של 2023 עם מפא"ת. משרד הביטחון שילם לחברות הסטארטאפ 15 מיליון דולר, וכך היקף ההזמנות לחברות הללו הגיע בשנים האחרונות ל-33 מיליון דולר.

האמצעי בפעולה (צילום: Polaris Solutions)
צילום: Polaris Solutions

בין המציגות הישראליות הייתה חברת "פולאריס סלושן" המתמחה בפתרונות שמצד אחד מסייעים בהסוואת כוחות, אולם גם באופן כזה שכוחות ידידותיים ידעו איפה כל אחד נמצא, כך שלא יהיה ירי דו צדדי. בין השאר מדובר במערכות הסוואה תרמיות וויזואליות.

החברה מתמחה כבר שנים, ואף מספקת לצה"ל, אמצעים שמסייעים להסתיר כוחות מול אויב המצויד במצעי ראיית לילה מגבירי אור ותרמיים. בין היתר יריעות הסוואה תלת ממדיות, אוהלים חוסמי תדרים ובדים מיוחדים.

על פי נתוני משרד הביטחון, במלחמה באוקראינה מופלים בכל חודש ממוצע אלפי רחפנים ומטוסים ללא טייס באמצעות חסימת GPS. בביתן הישראלי הציגה גם חברת "Infinidome" שעונה על הצורך המבצעי הזה ומפתחת מערכות הגנה מפני חסימות GPS לכטב"מים ורחפנים.

חברת "3DBattery" מפתחת פתרונות לאנרגיה זמינה, צורך קריטי במשימות מבצעיות. הטכנולוגיה שלה מבוססת סוללות ליתיום-יון וסיליקון. סוללות חזקות יותר וקלות יותר מפשרות לרחפנים, כטב"מים, מערכות קשר ולמעשה כל מה שצורך חשמל בשדה הקרב לעבוד לזמן ממושך יותר. הפתרון המבצעי המפותח במשולב עם מפא"ת בתוכנית החדשנות של Sosa מאפשר הקטנת משקל באופן משמעותי והגדלת משך המשימה.

"זוכים למוניטין עולמי, תורמים לביטחון ישראל" 

חברות אלו ואחרות פועלות בשיתוף פעולה עם אינופנס שהוא מרכז החדשנות של מפא"ת, שנועד להציף אתגרים ביטחוניים של מערכת הביטחון, על מנת לקבל מענים מחברות סטארט-אפ דואליות (אזרחיות וביטחוניות). לאחר קבלת המענים, נבחרות החברות הרלוונטיות ומתחילות את העבודה, שבסיומה מבוצעת הוכחת היתכנות, לפתרון האתגר הביטחוני באמצעים טכנולוגיים.

"מפא"ת הוא מוקד טכנולוגי ברמה הלאומית ובעל יכולות וידע שזוכים למוניטין ברחבי העולם", אמר ראש מפא"ת, תא"ל (מיל') ד"ר דני גולד. "יתרונה האיכותי של מדינת ישראל והעליונות הטכנולוגית שלה, מתבססים על שילוב נכסים והון אנושי מצוין ומצטיין בתעשיות הביטחוניות, האקדמיה, מכוני המחקר וחברות ההזנק הישראליות, שעימן משרד הביטחון משתף פעולה".

עוד סיפר גולד: "אנו פועלים ללא הרף לשפר את מנגנוני העבודה שלנו עם הסקטור הפרטי בכלל והסטארטפים בפרט. בשנה האחרונה נרשמו נתוני שיא בהיקף הסטארטפים הדואליים (אזרחיים וביטחוניים) שאיתם מפא"ת במשרד הביטחון עובד, התורמים במישרין לביטחון ישראל בשלל פרויקטי מחקר ופיתוח אמצעי לחימה".