הצי האמריקאי ולוקהיד מרטין מדווחים על ביצוע של "שיגור מוצלח של טיל בליסטי אחד מסוג Trident II D5"" מצוללת באוקיינוס השקט, מול חופי קליפורניה. בארה"ב מדווחים שזהו השיגור המוצלח ה-191 של הטיל הזה מאז נכנס לשירות ב-1989.

"צוללת הצי לואיזיאנה הפגינה את מוכנות הצוות ומערכת הנשק האסטרטגי שלה, וקיבלה אישור לצאת לסיור אסטרטגי", נמסר בהודעה רשמית. הניסוי הוא רגע השיא של צוות הצוללת שיצאו לסיור מבצעי ומסר ברור לסינים ולצפון קוריאה.

שיגור הטיל הגרעיני שלא היה חמוש בראשי נפץ בוצע מצוללת טילים בליסטיים מסוג "אוהיו", ה"לואיזיאנה" שמה, ב-27 בספטמבר בשעה 14:10. כך על פי ההודעה הרשמית. השיגור הזה היה חלק מתוכנית "הפגנת יכולות וריענון" (DASO) שהצוללת ביצעה עם סיום עבודות התחזוקה והתדלוק שעבר במשך חודשים רבים, ולפני פריסה מבצעית. הצי לא דיווח לאיזה מטרה הטיל שוגר ומה היה המרחק שעבר.

טיל Trident II (D5) נחשב למערכת נשק מדויקת ואמינה ביותר של צוללות הטילים הבליסטיים בארה"ב. שיגורי ניסוי מהסוג הזה נערכים על בסיס קבוע גם על מנת להעריך ולהבטיח את האמינות והדיוק של מערכת הנשק האסטרטגית הזו.

"כל ניסוי מספק מידע רב ערך על מערכות הנשק האסטרטגיות שלנו, ובכך תורם להבטחת היכולות שלנו", אמרו בצי. ביוני האחרון היו עוד שני שיגורים מהסוג הזה, מול חופי קייפ קנוורל, פלורידה.

לארה"ב יש 14 צוללות טילים בליסטיים מסדרת "אוהיו", הנחשבות לגדולות ביותר בצי. יש עוד ארבע צוללות "אוהיו" לשיגור טילי שיוט. מחירה של כל צוללת כזו מגיע לאזור ה-1.5 מיליארד דולר והן נחשבות לאחת מהצוללות השקטות והקשות ביותר לגילוי. יכולת קריטית לצורך המטרה העיקרית שלהן, איום גרעיני שלא ניתן לסכל, על כל מי שמאיים על ארה"ב.

הצוללת (צילום: Amanda R. Gray/U.S Navy)
הצוללת אלאבמה מסדרת אוהיו של הצי האמריקאי | צילום: Amanda R. Gray/U.S Navy

באופן ברור המטרה העיקרית הם הרוסים והסינים. צוללות ה"אוהיו" נועדו להעביר מסר, שבגדול אומר שגם אם תצליחו לשגר טילים גרעיניים שיפגעו ואולי ישמידו את ארה"ב, יש צוללות שידאגו להשמיד אתכם.

תורת הלחימה הזאת היא חלק ממה שמכונה "יכולת השמדה הדדית מובטחת" (MAD), שזו דוקטרינה צבאית הקובעת ששני הצדדים יכולים להשמיד אחד את השני עם נשק גרעיני, וזה מה שירתיע אותם מהשימוש בנשק הזה.

טילים בליסטיים על צוללות (SLBMs), הם חלק אחד משלישיית ההרתעה הגרעינית האסטרטגית של ארה"ב הכוללת את זרוע המפציצים האסטרטגיים של חיל האוויר והטילים הבליסטיים בין-יבשתיים גם הם של חיל האוויר האמריקאי המשוגרים מהקרקע.

לטילי ה- Trident II (D5) שנכנסו לשירות ב-1989, טווח של למעלה מ-7,000 ק"מ. על כל צוללת מסדרת "אוהיו" יש כ-20 טילים מהסוג הזה, שלכל אחד מהם עד 12 ראשי קרב גרעיניים. לצוללת גם טורפדו מסוג MK-48 ומכיוון שהיא אחת מהצוללות השקטות בעולם, בין המטרות העיקריות בכל סיור מבצעי שלה יש את משימות הסיור ואיסוף מודיעין. לכל צוללת "אוהיו" יש שני צוותים במקביל המתחלפים בכל סיור מבצעי שנמשך כחודשיים, חודשיים וחצי.