אגף המבצעים של צה"ל הוציא היום (שלישי) הנחייה גורפת האוסרת על נסיעת חיילים וקצינים לבנגקוק בירת תאילנד ולניגריה, זאת לאור אזהרה המטה ללוחמה בטרור ובעקבות מעצרם של מחבלי חיזבאללה שפעלו במדינה בחשד לתכנון פיגוע מיידי נגד מטרות ישראליות.
פעיל חיזבאללה כבר נעצר בבנגקוק
בימים האחרונים עצרו גורמי ביטחון תאילנדים חשוד, שבחקירתו עלה כי הינו לבנוני המשתייך לארגון חיזבאללה, השותף להכנות לפיגוע בבנגקוק. בעקבות האירועים פרסם המטה ללוחמה בטרור אזהרת מסע חמורה לבנגקוק, מחשש לפיגוע כנגד מטיילים ישראלים בטווח הזמן המיידי.
בהוראה שהוציא אל"ם שמוליק קלמי, רמ"ח ההגנה באגף המבצעים, נכתב כי "חל איסור מוחלט על שהיית קציני וחיילי צה"ל בבנגקוק, למעט טיסות מעבר וללא יציאה מתחומי שדה התעופה של בנגקוק".
האזהרה מתייחסת, כאמור, גם לביקור קצינים וחיילים בניגריה, זאת "נוכח תסיסה עמוקה ומתמשכת בקרב קהילות מוסלמיות קיצוניות בניגריה ולאור עוינות כלפי המערב וישראל".
אסור לנסוע גם לעירק, פקיסטן ותימן
ואיך מקבלים אישור יציאה לחו"ל? בעיקרון, על פי הפקודות, חייל לא ייצא לחוץ לארץ אלא אם כן נשלח לחו"ל בתפקיד או אם ניתן לו היתר לצאת לחו"ל בזמן חופשה. לפי נהלי הצבא, כל חייל בשירות חובה שהשלים שנת שירות אחת, זכאי לצאת לחו"ל פעם אחת במהלך שירותו. זאת, במסגרת חופשתו, ולמשך 12 ימים, לכל היותר, שאינם כוללים שבת או חג (סך הכול 14 ימים). חייל לוחם או חניך תלפיות רשאי לפצל את פרק הזמן ולצאת לחו"ל פעמיים במהלך השירות, ובלבד שלא ישהה בחו"ל יותר מ-12 ימים, במצטבר. היוצאים מן הכלל הם חיילים בודדים, להם מותר לצאת לחו"ל פעמים רבות יותר ולתקופות זמן ארוכות יותר. חייל שמיצה את זכותו לצאת לחו"ל פעם אחת במהלך השירות רשאי לבקש לצאת שוב לחו"ל במסגרת דחיית שירות.
לפי חוקי הצבא, חייל היוצא מן הארץ בזמן חופשה למדינה כלשהי חייב לקבל תדריך ביטחון מידע ותדריך ביטחון אישי. רשימת המדינות אליהן אסור לחיילי צה"ל להיכנס אינה קצרה גם בשגרה, וכוללת את אירן, אפגניסטן, לבנון, לוב, סודאן, סומליה, סוריה, עירק, פקיסטן ותימן. גם לגבי אלג'יריה וסעודיה ישנן מגבלות – מותר לטוס במרחב האווירי שלהן, אך אסור לנחות בתחומן ולשוט במים הטריטוריאליים שלהן. בנוסף לכך, חיילים ביחידות מסוימות לא יוכלו לצאת למדינות אחרות שייקבעו על-ידי הצבא ללא אישור.