הרמטכ"ל הרצי הלוי ובכירים נוספים בצבא ממשיכים לספוג הכפשות. הפעם זה הגיע מצדם של יאיר נתניהו, בנו של ראש הממשלה ששיתף פוסט בגנות הרמטכ"ל ומצד חברת הכנסת טלי גוטליב. שר הביטחון יואב גלנט פרסם בתגובה שרא"ל הלוי הוא: "אחד מהקצינים המצטיינים שפגשתי בכל שנותיי בצה"ל ובמערכת הביטחון", מבלי לציין את שמו של יאיר נתניהו והוסיף: "עם ישראל זכה שבשעות מורכבות אלו שהרמטכ"ל הלוי מוביל את צה"ל".
ראש הממשלה בנימין נתניהו, מצידו, לא גיבה אשית את הרמטכ"ל ובכלל, נראה שבימים האחרונים השניים התחילו להעביר מסרים אחד לשני דרך התקשורת. הלוי שחלם על התפקיד, הגיע אליו רק כדי לראות את צה"ל במשבר הגדול ביותר שלו, בתהליך התפרקות, כשלתחושת רבים במערכת, הוא מופקר בשדה הקרב על ידי הדרג המדיני.
הרמטכ״ל רא״ל הרצי הלוי הוא אחד מהקצינים המצטיינים שפגשתי בכל שנותיי בצה״ל ובמערכת הביטחון - מפקד אמיץ, ישר, ענייני, קר רוח, מעמיק ושקול. אזרחים רבים במדינה חבים לו את חייהם.
עם ישראל זכה שבשעות מורכבות אלו הרמטכ״ל הלוי מוביל את צה״ל.
בכל הסערה על רקע החקיקה, הרמטכ"ל הרצי הלוי מתמרן בין הלחימה בשטחי יהודה ושומרון למתיחות הגוברת עם חיזבאללה ולמשבר האזרחי שצה"ל נמצא במרכזו.
הדאגה העיקרית של הרמטכ"ל
מי שמכירים את הרמטכ"ל, מספרים על אדם מודאג מחומרת מצב הכשירות בצבא ולא פחות מזה, ממתקפות הפוליטיקאים נגדו ונגד הצבא. באשר לפגיעה בכשירות, מכך שטייסים וקצינים רבים לא מתאמנים, את זה הלוי מאמין שעוד אפשר לתקן, לפחות את הרוב.
עיקר הדאגה של הלוי היא מפני הפגיעה באמון של אלפי משרתי מילואים בפיקוד הצבא, על רקע ההסתה נגדם, ובדרג המדיני, בשל המשבר הפוליטי והחברתי. "מי שרוצה לראות איך נלחמים חיילים שאין להם מוטיבציה, שלא מאמינים בפיקוד ובמשימה, שיביט אל הצבא הרוסי באוקראינה", אמר בכיר בצה"ל. זו נקודה עיקרית שמדאיגה את הרמטכ"ל, שמבין כי ספק גדול אם יצליחו לשקם את הפגיעה הזאת וגם אם כן, יידרש לכך זמן רב.
מקורבים לרמטכ"ל הלוי מספרים על אדם חזק, עם עור של פיל, שלא מתרגש מהדברים שהפוליטיקאים אומרים עליו. זה באופן האישי. אבל הם מספרים שהוא הופתע מעוצמת המתקפות נגדו ונגד הצבא עליו הוא מפקד. הם מעידים שהמחיר האישי לא מרתיע את הלוי, שמדובר באדם דעתן שלא יהסס להגיד את דעתו גם למי שנמצא מעליו ולא נעים להם לשמוע.
"אני מכיר את הרצי היטב ,שירתנו בתפקידים מקבילים לאורך השנים", התבטא בנושא ראש אמ"ן לשעבר אלוף במיל תמיר הימן, כיום ראש המכון למחקרי ביטחון לאומי. "הוא (הלוי) לא אדם שנרתע מלחץ או מקונפליקטים. אדם איתן ואמיץ. כמי שכיהן כראש אמ״ן, הוא יודע שהחובה להתריע היא אף פעם לא נעימה אבל זהו הציווי העליון שעומד לנגד עיניו של מי שכיהן בתפקיד, הדבר בוודאי נכון לתפקיד הרמטכ"ל".
הלוי קרוע גם משום שהוא עצמו נגד המהלך של אנשי המילואים להפסיק התנדבות. הוא גם אמר את זה כמעט בכל נאום שלו בחודש האחרון. "אין לנו את הרשות שלא להתייצב לכל משימה", אמר הרמטכ"ל הלוי בטקס חילופי מפקד פיקוד דרום.
הבעיה שהלוי, בניגוד לכל מיני הצהרות דמגוגיות של פוליטיקאים ואנשים מטעם, יודע שאין לו כלים לטפל בבעיה והדבר נמצא באחריות הדרג המדיני, רק ששם בורחים מאחריות ומגלגלים את זה, לצבא עם תיבול של תקיפות אישיות וארסיות.
מי שחלם להיום רמטכ"ל רואה את הצבא במשבר עמוק והוא מודאג. הלוי מוצא את עצמו משקיע אחוז גבוהה מאוד של הלו"ז שלו במשבר הזה, על חשבון ניהול הצבא בשוטף והכנה למלחמה.
הוא רואה גם את המתקפות על הקצינים שלו, מה שמדאיג אותו עוד יותר. כבר עכשיו הוא כתב את הסעיף הראשון למי שיחליף אותו בתפקיד, וזה לא קשור לאיראן, חיזבאללה או עזה. הסעיף הראשון בחפיפה יעסוק בשיקום צה"ל, שיקום האמון במפקדים ושל המפקדים בדרג המדיני.