היום ה-88 למלחמה, תמונת מצב הלחימה ברצועת עזה: בעוד שבדרום הרצועה, באזור ח'אן יונס, צה"ל נמצא במתקפה אותה מנהלת אוגדה 98 עם שבעה צק"חים, בצפון הרצועה הצבא כמעט והשלים את ההשתלטות על המרחב והחל לדלל כוחות ולשחרר חטיבות מילואים. עיקר הפעילות שם נמצאת בשלב ג' של תוכניות המלחמה, השמדת תשתיות טרור. במרכז הרצועה אוגדה 99 מעמיקה את המסדרון שמפריד בין הצפון לדרום, ופועלת במרחב שלה להשמיד את ההגנה של חמאס. למרות ההצלחות, המחבלים של חמאס מצליחים לשרוד גם בצפון הרצועה, ואפילו לשגר רקטות מג'באליה כפי שראינו אמש.

בימים האחרונים צה"ל כבר החל לשחרר חטיבות ויחידות מילואים שפעלו בעיקר בצפון רצועת עזה. בקרוב גם תשתחרר חטיבת הצנחנים במילואים 551, שפעלה מאז החל התמרון הקרקעי, והיה לה תפקיד מפתח בנושא השבויים והנעדרים. גם הם לא האחרונים. עקרונית הצבא מדבר על שחרור זמני, ולאנשי המילואים נמסר כי בסבירות גבוהה הם יגויסו שוב, כחודש וחצי אחרי השחרור.

כאשר מצרפים את זה לירידה שהייתה בימים האחרונים בהיקף ההרוגים, ישנה תחושה של הורדת הילוך בלחימה. אולם הדבר אינו מדויק. בצפון הרצועה עיקר הלחימה מתנהלת סביב חשיפת חוליות הטרור ותשתית ההגנה שחמאס בנה, בדגש על התת-קרקע, חשיפת אמצעי לחימה, מרחבי שיגור ומתחמים לייצור אמל"ח. זה דבר שלוקח המון זמן, כשהכוחות צריכים לסרוק בתים ובניינים ולחפש פירי מנהרות בסמטאות הצפופות, ובין אתרי ההרס הרבים. מולם, המשימה של חוליות הטרור של חמאס היא רק לשרוד ולגבות מחיר דמים מצה"ל.

במקביל לסריקה והשמדת תשתיות הטרור, כוחות צה"ל שפועלים בצפון הרצועה פועלים "לגרות" את חוליות הטרור במטרה לסגור עליהם מעגלי אש מהירים ולהשמיד אותם. צה"ל נמצא שם עמוק במלחמת גרילה. רק היום (שני) צה"ל דיווח על כך שבשבועות האחרונים, צק"ח 460, שתחת אוגדה 162, נלחמו במוקדי לחימה מרכזיים בצפון הרצועה, וניהלו קרבות במחנה הפליטים שאטי, הרובע הבטחוני, מחנה הפליטים ג'אבליה ודרג׳ תופאח. אזורים שכזכור צה"ל הכריז שסיים להשתלט עליהם ולהכריע את גדודי חמאס שם.

בדרום הרצועה המצב שונה מאשר בצפון. כוחות צה"ל נמצאים שם במתקפה כשמוקד הלחימה באזור ח'אן יונס. כוחות שריון, חי"ר, הנדסה וחיל האוויר, חיסלו עשרות מחבלים בהיתקלויות פנים אל פנים, במקביל לאיתור תשתיות טרור באזורים עליהם השתלטו, והשמדתן.

בפשיטות הכוחות אותרו כמויות גדולות של אמצעי לחימה. אולם בח'אן יונס יש עדיין לא מעט אזורים שצה"ל לא הגיע אליהם, כשההערכה היא שאם רוצים לפגוע שם במאסה קריטית של תשתיות טרור יידרשו לכך עוד שבועות רבים.

החטיבה נלחמת בח'אן יונס (צילום: דובר צה"ל)
חטיבה 7 נלחמת בח'אן יונס | צילום: דובר צה"ל

לאחרונה התקיים בצה"ל דיון מפקדי אוגדות, שם דובר בין השאר על המעבר של כלל הרצועה לשלב ג'. לא ברור מתי זה יקרה. בדיון אחד ממפקדי האוגדות כבר דיבר על היום שאחרי. הוא אמר שם ש"הניצחון יהיה כשהתושבים שלנו (עוטף עזה) יחזרו לבתים שלהם, והתושבים שלהם (בצפון הרצועה) לא יחזרו לבתים שלהם".

כוונתו הייתה שעל הכוחות שפועלים במרכז הרצועה, במסדרון, למנוע את חזרת תושבי צפון רצועת עזה גם אחרי שהכוחות יצאו משם או יפחיתו את הנוכחות שלהם באזור הזה. החשש הוא שיחד עם התושבים, יעלו צפונה גם חוליות טרור. אולם לא ברור עד כמה תהיה למניעה כזו היתכנות מבצעית.

צה"ל אמנם כבר מקטין את הסד"כ הלוחם שלו ברצועת עזה, אולם המלחמה ברחבי רצועת עזה עדיין לא דעכה ולא תדעך כל כך מהר. ישנה עלייה בהיתקלויות של הכוחות פנים אל פנים, גם בצפון הרצועה בין השאר בפשיטות ממוקדות, שצפויות להימשך באזור הזה גם בתקופה הקרובה.