ריצה (צילום: גיא וסרמן, באדיבות גרעיני החיילים)
הסיכויים להתקבל לאן שרציתם עלו (אילוסטרציה) | צילום: גיא וסרמן, באדיבות גרעיני החיילים

חודש אחרי הצו הראשון, במידה וסיימתם את כל ההליכים הראשוניים, יופיע לכם בקיוסק המידע האישי באתר עולים על מדים עדכון האם נמצאתם מתאימים ליום סיירות או לא, כשזימון יישלח אליכם בהתאם. במידה ומועמד נמצא מתאים ליום סיירות, אבל סימן בשאלון ההעדפות שהוא לא רוצה להיות לוחם, יבוטל הזימון שלו אוטומטית. אותו דבר להפך – במידה ויש מישהו שנמצא לא מתאים אבל כן מעוניין, הוא מוזמן לפנות ללשכת הגיוס, שם בוחנים כל בקשה לגופה.

מתי מתקיים יום סיירות?

ליום הסיירות יש שני מועדים בשנה – ינואר ואוקטובר. מועד ינואר מיועד לאלה המתגייסים יחסית מוקדם והוא נמשך יום אחד בלבד, כשמועד אוקטובר, שהוא גם קטן יותר, מיועד לאלה המתגייסים מאוחר יחסית, למשל בגיוס מרץ, והוא נמשך כמעט יומיים עם לילה אחד בשק שינה.

בניגוד לעבר, יום הסיירות לא נערך במכון וינגייט, אלא בסיס ליד ראשון לציון, אליו יש גם הסעות מתחנת הרכבת הסמוכה. "במועד ינואר צריך להתייצב בשעה 7 בבוקר בתחנת הרכבת משה דיין בראשון לציון, משם אנחנו לוקחים אותם לבסיס", מסבירה רמ"ד סיירות ולחימה, רס"ן יעל פישר ויינר, "מי שלא מגיע בזמן ומפספס את ההסעה, לא יוכל להיכנס ליום הסיירות".

אחד השינויים החשובים ביותר שערך צה"ל במיונים, הוא שליחת הזימונים ליום הסיירות חודשיים מראש ולא שבועיים מראש, כפי שנעשה עד היום, "ככה אם יש למועמד בעיה עם תאריך ספציפי, הוא יכול לפנות ללשכת הגיוס ולבקש להחליף מועד". מציינת רס"ן פישר ויינר. "אם לא התייצבת ולא קבלת את האישור, לא תזומן פעם נוספת. אנחנו נותנים מספיק זמן התרעה כדי שיוכלו לקבל מועד חלופי במקרה הצורך", היא הדגישה.

חימום (צילום: דובר צה"ל, מערכת את"צ)
לא לשכוח תעודת זהות ושאלון רפואי חתום, כן? (אילוסטרציה) | צילום: דובר צה"ל, מערכת את"צ

מה חייבים להביא ליום הסיירות?

"אנחנו שולחים בזימון טופס שאלון רפואי שחובה להגיע איתו. זה טופס שרופא צריך למלא, כך שאי אפשר להביא סתם מכתב מרופא המשפחה. צריך להוריד את הטופס מהאינטרנט ולמלא אותו חודש לכל היותר מהיום אליו זומנתם", מסבירה רס"ן פישר ויינר. נחדד ונדגיש שאם הטופס שלכם חתום יותר מחודש לפני יום הסיירות, הוא כבר לא יהיה תקף ולא תוכלו לקחת חלק במיונים.

כל מועמד שמתייצב למיונים צריך להגיע עם שתי חולצות חלקות לבנות, עליהן הוא יתבקש לכתוב את המספר שיינתן לו בקליטה. חוץ מזה, חשוב מאוד לא לשכוח להביא תעודת זהות ואת הזימון ליום הסיירות, בלעדיהם לא תוכלו בכלל לעלות על ההסעה לבסיס ותישארו בתחנת הרכבת.

במידה ואתם סובלים מבעיה כרונית כלשהי או כל דבר דומה אחר, הביאו את כל המסמכים אתכם. "אם רופא המשפחה ציין נגיד שיש למועמד נזלת כרונית, ויש מסמך של מומחה בנוגע לנזלת הכרונית, נדע לקבל החלטה במקום ולא לשחרר את המועמד הביתה ולהגיד לו לבוא בפעם אחרת", מסבירה רס"ן פישר ויינר.

עניין נוסף שמעלה רמ"ד סיירות ולחימה, נוגע לכל המועמדים ביום הסיירות שרוצים להגיע לחובלים או צוללות: "חשוב להסביר להם שאין מה לעבור את כל השרשרת של יום סיירות, מאחר ויש אופציה נוספת להגיע למיונים לחובלים צוללות (דרך פנייה ליחידת מיטב). כל מועמד יכול להגיד שהוא זומן ליום סיירות וימירו לו את הזימון למיונים של חובלים צוללות". מעבר לכך, גם מי שלא זומן כלל ליום סיירות, יכול לפנות למיטב בבקשה להיות מזומן לאותם מיונים בביתן חיל הים, במידה והוא עומד בתנאים לכך.

תרגיל של יחידת המסתערבים דובדבן (צילום: עיתון "במחנה")
כן, אפשר לשריין מקום ביהלום עוד לפני הגיוס | צילום: עיתון "במחנה"

כך תבטיחו את מקומכם בסיירת עוד לפני הגיוס

מעבר לשינויים ביום המיונים עצמו, חלו מספר שינויים גם בהשלכות של התייצבות ליום הסיירות וכיום ניתן להבטיח את מקומכם ביחידה מסוימת כמו עוקץ, עוד לפני הגיוס.

"בעבר קבלנו רשימה שמית של אלה שביצעו גיבוש מטכ"ל או שייטת ולא עברו, מהם היינו שולפים חלק לצנחנים, שרק לאחר הגיוס יכלו לצאת לגיבוש דובדבן", מסבירה רמ"ד גיוס במז"י, רס"ן מיטל מזל תרים. "הגדרנו מבחינה זרועית איך נכון יהיה לראות בראיה רחבה את כל האוכלוסיה. רצינו ליצור מצב שאנחנו מחלקים את האוכלוסיה של יהלום עוקץ ודובדבן, שידעו לסמן אותם כבר בתהליך המלש"ב וידעו שיש להם פוטנציאל גבוה כבר לפני הגיוס", היא הוסיפה וציינה כי בשונה משאר היחידות, רק לדובדבן נערך סינון נוסף לאחר הגיוס.

עד היום, במידה ומועמד סיים את אחד הגיבושים מיום הסיירות (מטכ"ל, שייטת, חובלים) אבל לא עובר אותו, היה באפשרותו לקבל ראיון לצנחנים או להמשיך לגיבוש שלדג, 669 וצוללות. במידה וסיים את אותו גיבוש אבל לא עבר אותו, הוא יכול היה לקבל ראיון למגלן ואגוז, שאם לא היה עובר אותו, היה מגיע לתחנה האחרונה בהחלט – ראיון לצנחנים.

במסגרת הרחבת היחידות בצה"ל, כפי שמסבירה רס"ן מזל תרים, התמונה השתנתה והיום הצבא יזכור את זה שהתייצבתם למיונים שונים והשלמתם אותם, גם אם לא עברתם. זה אומר שהסיכויים שלכם להתקבל ליחידה מיוחדת מתבססים על נתונים שלא היו נספרים בעבר. אלה שהשלימו את יום הסיירות צוברים יתרון על אלה שכלל לא התייצבו או פרשו באמצע.

הטבלה הבאה ממחישה את הדרך שאתם עשויים ללכת בה לאחר שתשלימו את יום הסיירות:


"חשוב שבני הנוער יבינו שיש משהו חדש באיתור", מסבירה רס"ן מזל תרים, "יש יחידות חדשות שיש אפשרות להבטיח את המקום בהן גם לפני הגיוס. בסופו של דבר, אם הם רוצים להיות ביחידות האלה, כל עוד הם סיימו את הגיבוש שהתייצבו אליו, לא נסגרו הדלתות בפניהם".

>> צפו: כך נערכים בחטיבת הצנחנים לקליטת טירונים