בצה"ל עוד מתחקרים את האסון בו נהרגו 21 לוחמי מילואים, בזמן שפעלו להשמדת קומפלקס של עשרה מבנים, כחלק מהכנת הפרימטר, אזור החיץ, ליום שאחרי המלחמה. התחושות הקשות מעוררות שאלות רבות בציבור, בין השאר מדוע לא הושמדו המבנים מהאוויר, כפי ששאל בכאב בן משפחתו של אחד הנופלים, רפאל אליאל מושיוף ז"ל, בייחוד כשזה קרה מאות מטרים מגבול הרצועה, מול קיבוץ כיסופים.

צה"ל פועל כבר תקופה ארוכה ליצירת אזור חיץ רחב, הפרימטר, כחלק מהרחקת המחבלים וגם תושבי הרצועה מגדר הגבול. זאת בין השאר ההכנה של הצבא ליום שאחרי המלחמה. המשימה הזו נמצאת בשלב מאוד מתקדם בצפון הרצועה, שם הושמדו מנהרות התקרבות ואזורים בנויים. אוגדת עזה פועלת כבר כמה שבועות גם במרכז הרצועה, והחלה לעשות זאת גם בדרומה.

האזור ברצועה (צילום: MAHMUD HAMS/AFP via Getty Images)
אזור אל-מע'אזי ברצועת עזה | צילום: MAHMUD HAMS/AFP via Getty Images

זאת הייתה המשימה של גדודי החי"ר, השריון וההנדסה, שפעלו באזור האסון באל-מע'אזי. הכוחות פעלו לחשוף את מנהרות ההתקרבות של חמאס לגדר. אותן מנהרות שחמאס בנה לאורך השנים, ובעיקר אחרי שהחלה בניית המכשול התת-קרקעי. מנהרות אלה מאפשרות למחבלים להתקרב לקו המגע, מבלי להתגלות, כפי שעשו ב-7 באוקטובר, אז מאות מחבלים יצאו משם לקיבוצים כיסופים, עין השלושה ועוד, במקרה של האזור הספציפי הזה.

לאחר חשיפה והשמדת המנהרות, צה"ל משמיד גם את הבניינים שקרובים לגדר ונמצאים במרחב החיץ שהם מייצרים. גם כדי להרחיק וגם משום שאלה שימשו להתארגנות ויציאת מחבלי הנוח'בה במתקפת הטרור של 7 באוקטובר.

עשרות, אם לא מאות פעולות כאלה נעשות בכל שבוע. הפעם זה הסתיים באסון בו נפלו 21 לוחמים, כאשר בשלב הרגיש של הנחת המוקשים שוגרו פצצות ה-RPG לעבר הטנק, שאבטח את הכוחות והלוחמים, שביצעו את פעולות ההנדסה והאבטחה.

העובדה שמדובר בפעילות שהצבא מרבה לבצע, עשויה להיות סיבה מרכזית לכך שלא השתמשו בחיל האוויר להשמדת אותם מבנים קרוב לגדר הגבול. דבר נוסף, בכל הקשור לבניינים גבוהים, לא כל סוגי הפצצות של חיל האוויר יכולות לגרום למיטוט מלא והשמדה של בניינים.

לאחרונה, הסביר זאת מח"ט 646, אל"מ אלעד שושן, שסיפר כשפגשנו בו עם לוחמיו בתוך הרצועה כי לפני כיבוש "שכונת הנגדים" על ידי החטיבה שלו, בה 31 רבי קומות, הייתה הפצצה נרחבת של חיל האוויר. אולם זו השמידה רק את הקומות העליונות, והמחבלים שהיו בקומות התחתונות ובתת-קרקע לא נפגעו, עד שהלוחמים שלו נכנסו פנימה והרגו אותם.

כדי להרחיק את האיום ולהמשיך ולבנות את מרחב החיץ, צה"ל יהיה חייב להמשיך באיתור מנהרות התקרבות והשמדה של מרחבים בנויים הסמוכים לגדר הגבול. אולם בצבא יהיו חייבים להפיק לקחים ולענות על שאלות בדבר עניין האבטחה למשל, כיצד הצליחו מחבלים להתקרב ולירות מבלי שהתגלו.

שאלות נוספות לצד נושא האבטחה יהיו בדבר הפעלת כוחות גדולים, בסיטואציה רגישה של הפעלת חומרי נפץ רבים. עוד מוקדם לענות על אותן שאלות ויש להמתין להשלמת התחקיר הצבאי שנמצא מן הסתם עוד בתחילתו.