בזמן שבצה"ל עוד מתנהל ויכוח סביב מקומן של נשים בשריון, אישה ראשונה סיימה בהצלחה קורס "מאסטר גאנר" של טנק "אברמס" M-1A2 בצבא ארה"ב. "כטנקיסטית כבר ארבע וחצי שנים לימדו אותנו דברים שלא חשבתי עליהם, זו רמה אחרת של ידע", אמרה סמלת סינתיה רמירז, הבוגרת הראשונה של הקורס.

קורס מאסטר גאנר בצבא ארה"ב מרחיב ומעמיק את ההכשרה של התותחנים בטנקים. מטרת הקורס להעלות את רמת התותחן באופן אישי. מעבר לאקט של ירי הפגזים עצמו, הם גם לומדים בצורה מעמיקה על מערכות הירי של הטנק, על הפגזים לסוגיהם השונים ושאר מערכות הטנק.

השאיפה בקורס היא להביא את ההיכרות של איש הצוות עם הטנק לרמה גבוהה ביותר. מעבר לזה הם גם לומדים תכני פיקוד והדרכה ובכלל, הם הופכים למוקד ידע והדרכה בפלוגות והגדודים שלהם, כולל פיתוח מקומי של תו"ל ותוכניות אימונים.

"היה קשה להיכנס להכשרה"

סמל רמירז משרתת כשריונרית על טנק ה-M-1A2 המתקדם בצוות הקרב המשולב ה-3 של דיביזיית הפרשים ה-1. אחת מהדיביזיות היוקרתיות והמעוטרות בצבא ארה"ב. בראיון שפורסם בארה"ב סיפרה שכטוראית היא הייתה בגישה של לסיים את חוזרה השירות שלה ולהשתרר מהצבא. אולם זה השתנה אחרי שהפכה למש"קית ובהמשך כששלחו אותה לקורס המתקדם.

"היה קשה להיכנס להכשרת מאסטר גאנר, אבל זה רק הפך אותי נחושה עוד יותר", סיפרה. "כולם אמרו לי כל הזמן כמה זה קשה, ורציתי לראות בעצמי כמה זה קשה באמת - והם לא טעו. אני רוצה שאנשים ובעיקר נשים ידעו שאני דווקא לא הייתי החיילת הכי טובה", הדגישה, "מדי פעם הסתבכתי בצרות. אבל למדתי להשתנות ולהגשים את המטרות שלי. טעויות שעשיתי כטוראית לא יגדירו את מי שאני כמש"ק וכמנהיגה".

רמירז שיתפה שלא הצליחה לעבור את הקורס בפעם הראשונה שנשלחה לשם. "ירדתי על עצמי. לא רציתי לחזור. למרבה המזל, היו לצידי כמה אנשים מדהימים, שהאמינו בי והזכירו לי את הפוטנציאל שלי".

"הופצצתי במידע חדש"

בצבא ארה"ב יש שמונה סוגי קורס "מאסטר גאנר". קורס של תותחנים למערכים הארטילריים, קורס תותחני טנקים, תותחנים בכלי רכב משוריינים, בתחומי התעופה, בסוללות פטריוט ועוד. "מאסטר גאנר" הוא גם יועץ של המפקד שלו ליכולות הטקטיות של הכלי והאמל"ח.

משתתפי הקורס נבחנו במגוון תכניות לימודים, כולל אימונים אישיים, בתחומי התחזוקה, ירי ואימון ירי. "במהלך הקורס הופצצתי במידע שהיה מכריע. היה הרבה מידע חדש שלמדתי", סיפרה סמלת רמירז. "הכמות הנדרשת של מיומנויות ואינטלקט כדי לעבור את הקורס הייתה אדירה. זה לא היה קל, מה שהביא לשיעור סיום נמוך מאוד".

היא התייחסה לכך שעשתה את הקורס בפעם השנייה ולעובדה שהמתנגדים יקשרו את זה להיותה אישה. "אנחנו הנשים יכולות להיכשל בפעם הראשונה. זה לא אומר שנפסיק, אנחנו צריכות להמשיך לדחוף קדימה".

הטנק בפעולה (צילום: VANO SHLAMOV/AFP/GettyImages)
M1A2 אברמס יורה | צילום: VANO SHLAMOV/AFP/GettyImages

המודל בארה"ב והקורס בישראל

בשנת 2013 החליט שר ההגנה דאז, לאון פנטה, להסיר את כל המגבלות על נשים ולאפשר לכל אישה להתגייס ליחידה קרבית כל עוד היא עומדת בתנאי הסף. בשנים שלאחר מכן נפתחו מקצועות התותחנים, חי"ר ושריון בפני נשים ובשנת 2015 אפילו בית הספר לריינג'רים.

הנשים הראשונות הוסמכו כטנקיסטיות ב-2016 ובתחילה המספרים היו קטנים. אגב, חלק מהן היו חיילות משוחררות שהתגייסו מחדש אחרי שנפתחו התקנים. אולם, בשנת 2020 מספרן גדל וכבר היו 568 נשים שנכנסו בשערי בית הספר לשריון של הצבא האמריקאי.

צה"ל אימץ את קורס ה"מאסטר גאנר" האמריקאי ובשנת 2011 הסתיים המחזור הראשון של "מומחי תותחנות", השם הרשמי של הקורס הישראלי. הקורס נפתח פעם בשנה ומטרתו להכשיר מט"קים להיות מומחי ירי בפלוגות בו הם משרתים. מסיימי הקורס הישראלי אחראים לכל מה שקשור לטכניקות ירי ותחמושת, פתיחת שטח לאימונים, ואימון התותחנים בטנק.