מגבול הצפון ועד למלחמה בעזה, יוזמות טכנולוגיות אזרחיות משמשות כמענה מהיר, יעיל ומשמעותי במקומות בהם היחידות הקרביות של צה"ל צריכות סיוע. סטודנטים, מהנדסים ומתנדבים רבים לוקחים חלק במציאת ויישום פתרונות, ומשמשים עבור כוחות הביטחון מכפיל כוח משמעותי בשדה הקרב.

Mensch: מתאמים - מטענים ייעודים לרק"מ ולכוחות חי"ר

בבניין במרכז תל אביב, יושבים למעלה מ-100 מתנדבים ועובדים יחד על מיזם אותו הם מגדירים "משנה מציאות", שמאפשר ליחידות הלוחמות בצה"ל לשמור על רציפות אנרגטית ותפקודית בתמרון בשטח. המיזם, שנוסד על ידי שקד אנגרס, מהנדס חשמל ובוגר יחידה טכנולוגית של צה"ל, מציע פתרון חדש לבעיה ישנה: חיילים בשטח לא יכולים להטעין את ה"אמל"ח התקשובי" שדורש טעינה כל העת.

מטענים ייעודים לאכזריות של פלוגת גבעתי ברצועת עזה (צילום: באדיבות מתנדבי המיזם)
מטענים ייעודיים ל'אכזריות' של פלוגה ברצועת עזה | צילום: באדיבות מתנדבי המיזם

הפתרון של שקד מבוסס על מבנה כלי הרכב הצבאיים: בכל כלי רכב צה"לי קיים שקע שנקרא "זרקור". השקע לא מתאים לחיבור USB, דבר שמנע עד עכשיו את הטענת המכשירים דרך הרכבים. הפיתוח החדש, הוא מטען - מתאם ייעודי לרכבים הצבאיים לרק"מ הצה"לי שהופך את הזרקור בכל רק"מ צבאי לתחנת טעינה זמינה ושוטפת לכוחות המתמרנים עבור הטענת אמל"ח תקשוב עם כניסות מסוג USB.

כך, הלוחמים יכולים להטעין מערכות ניווט ומפות, סלולריים צבאיים, מצלמות, סוללות ניידות, פנסי ראש ואמצעים מסווגים נוספים. הפיתוח מתאים לשורה של רכבים צה"ליים, כולל טנקים, דחפורי D-9, האמרים, נגמ"שים ותומ"תים, ומאפשר ליחידות הלוחמות לשמור על רציפות אנרגטית ותפקודית.

האנשים שמאחורי המיזם מספרים שהתגובות בצה"ל חיוביות במיוחד וכוחות רבים בשטח מבקשים את המתאם ליחידה שלהם. המתאמים מגיעים ליחדות צה"ל ללא תשלום, וכל יחידה יכולה ליצור קשר באופן עצמאי עם המיזם, ששולח אמצעים ייעודים שהוא מפתח למלחמה בעזה ובגבול הצפון.

אמצעי חדש שהמיזם מפתח, מתאם ייעודי לסוללות מ.ק 624 לחי"רניקים (צילום: באדיבות מתנדבי המיזם)
אמצעי חדש שהמיזם מפתח, מתאם ייעודי לסוללות מ.ק 624 לחי"רניקים | צילום: באדיבות מתנדבי המיזם
סמח״ט שריון מבקש 400 עבור כל גדודי החטיבה (צילום: באדיבות מתנדבי המיזם)
שיחה עם סמח"ט שריון על אספקה לחטיבה | צילום: באדיבות מתנדבי המיזם

שקד מנהל המיזם מספר: "אחד האירועים הזכורים לי הוא מסגן מפקד פלוגת שריון שלוחמת ברצועה, שהגיע במיוחד לחמ"ל המיזם בתל אביב בזמן ההפוגה שלו כדי לאסוף אמצעים עבור כל המרכבות והנמ"רים ההנדסיים של הגדוד שלו. הוא סיפר כמה האמצעי שהמיזם מפתח מאפשר ללוחמים לשמור על מערכת המפות והניווט שלהם טעונה וזמינה לשימוש הלוחמים בשטח, וכמה שהוא משפר את התפקוד והבטיחות של הכוחות".

3D4ISRAEL: שיפורי אמל"ח ופתרונות מבצעיים בתלת ממד ליחידות קרביות

אריאל הרוש, סטודנט להנדסה מאוניברסיטת בן גוריון, יצר מיזם שפתר בעיה שהפריעה לו במיוחד: "בתחילת המלחמה, בין כל הבלאגן העצום שהיה - הדבר שהכי הרגיז אותי היה ההודעות בקבוצות הוואטסאפ של לוחמים בצבא שאין להם את הציוד הדרוש להם. הודעות כמו "מחפש צולבות לצוות של הבן שלי" או "מחפשים כוורות לכוונות דחוף לפני הכניסה בעזה".

"בעקבות גיוס המילואים המאסיבי היה חוסר עצום בציוד לחיילים, ועלה לי הרעיון הפשוט ליצור חיבור בין מהנדסים וסטודנטים עם ידע בהנדסה וגישה להדפסה תלת-ממדית לבין חיילים שצריכים ציוד", אריאל מוסיף. "מקבוצה קטנה שכללה כמה סטודנטים בכמה שבועות הפכנו למעצמה של 400 מתנדבים סטודנטים, מהנדסים, מייקרים, אנשי סושיאל, דאטה, נהגים ולוגיסטיקה".

אריאל, מנהל מיזם 3D4ISRAEL (צילום: באדיבות מתנדבי המיזם)
אריאל הרוש, מנהל מיזם 3D4ISRAEL | צילום: באדיבות מתנדבי המיזם
כוורת לכוונת מפרו (צילום: באדיבות מתנדבי המיזמים)
כוורת לכוונת מפרו | צילום: באדיבות מתנדבי המיזמים

המיזם מתכנן, מפתח ומדפיס אמצעיים מבצעיים ייחודים בהתאם לדרישות של יחידות לוחמות באמצעות תוכנות ומדפסות תלת-ממד מיוחדות. כל האמצעים עוברים תכנון מקדים בתוכנות תלת-ממד, מדידות ומטווחים ורק לאחר אישור של קצינים מיחידות לוחמות, האמצעים נמסרים לכוחות בשטח.. בין היתר, המיזם תרם ציוד לחטיבת הצנחנים, יחידת שלדג, גולני ושריון וייצר מגוון רחב של מוצרים בהתאמה אישית, החל מאמצעים להחזקת מכשירים לראיית לילה ועד לטועני מחסניות, וברכיות לחובשים.

המיזם מתכנן, מפתח ומדפיס מוצרים ממדפסות תלת-ממד מיוחדות עם חומרי הדפסה מתקדמים שנבחרים במיוחד בהתאם לדרישות המבצעיות שהיחידות דורשות לכל אמצעי ייעודי (חוזק מבני, עמידה בטמפרטורות גבוהות, גמישות ועוד). לכל פרויקט יש דרישות ייחודיות, ולכן המיזם מתכנן ומדפיס עבורו את האמצעי ומבצע מדידות ובדיקות על ידי לוחמים. "המיזם פיתח עד כה מעל ל-40 אלף שיפורי אמל"ח ופתרונות מבצעיים ייחודים לכוחות המתמרנים ברצועה והמגנים בגבול הצפון. אנחנו ממשיכים להשתדרג ולפתח כלים חדשים בהתאם לצורך, והלוחמים מתרגשים לקבל כלים שיעזרו להם בביצוע משימות בצורה טובה ובטוחה", אריאל מסכם.

טל מייזלס אטלס, סטודנט שמתנדב בשני המיזמים מספר: "כאשר הבנתי שיש ביחידה שלי מספיק אנשי מילואים, הרגשתי שאני חייב לעשות הכל ברמה ההתנדבותית-אזרחית על מנת לעזור ליחידות הלוחמות. שני המיזמים הטכנולוגיים מאוד משמעותיים וחשובים עבור התפקוד של היחידות הלוחמות וגם עבור הבטיחות של הלוחמים בתמרון, זו זכות להיות אחד המתנדבים בהם".

משוב חיובי שקיבלו היזמים מאחת היחידות (צילום: באדיבות מתנדבי המיזם)
משוב חיובי שקיבלו היזמים מאחת היחידות | צילום: באדיבות מתנדבי המיזם

המסר המשותף של שרד ואריאל, מייסדי ומנהלי המיזמים: "אנחנו רוצים לסייע לכל היחידות הלוחמות המתמרנות ברצועה ומגינות על גבול הצפון כל יחידה לוחמת יכולה לפנות אלינו ואנחנו נשמח מאוד לסייע לה לתפקד טוב יותר בשדה הקרב ולשמור טוב יותר על בטחון כוחותינו".

שני המיזמים האזרחיים מבוססי תרומות, וישמחו לקבל דרך הקישורים המצורפים מטה תרומות נוספות, כדי לעמוד בביקוש של כל היחידות הלוחמות. יחידות צבאיות מוזמנות ליצור איתם קשר, ולהזמין דרכם את המוצרים להם זקוקים בשדה הקרב.

Mensch:

אתר

אינסטגרם

3D4ISRAEL:

אינסטגרם