צה"ל מקים בימים אלה תוך כדי המלחמה בעזה, גדוד שריון חדש במילואים שיקרא "עוף החול". הגדוד מצויד בטנקים מסוג מרכבה סימן 3 שיועדו למכירה לחו"ל, מהלך שהוחלט להקפיא בשלב הזה לנוכח ריבוי זירות הלחימה ודרישה גוברת של הכוחות בשטח לטנקים, עוצמת אש וניידות. הדרישה אינה מקרית ובעבר היו לא מעט מומחים שהזהירו מפני סגירה של חטיבות שריון, מחסור שכעת מורגש היטב וזה עוד בלי לחימה בתוך שטח לבנון שעלולה להגיע בעתיד.

גדוד השריון במילואים שמוקם תוך כדי מלחמה מורכב מאנשי מילואים, שחלק גדול מהם מתנדבים ששירתו בעבר בחטיבות שריון שנסגרו. אומנם לא מדובר בטנקים מתקדמים מסוג מרכבה סימן 4, אולם הגדוד בפיקודו של סא"ל ארז סעדון מביא איתו לשטח עוצמת אש, ירי מדויק וניידות גבוהה. צה"ל לא דיווח לאיזה גזרה ישלחו את הגדוד. יתכן שהם יוצבו במקומות מהם יצאו טנקי המרכבה המתקדמים יותר.

טנקיסטים של הגדוד בפעולה (צילום: דובר צה"ל)
אימוני גדוד השריון החדש במילואים, "עוף החול" | צילום: דובר צה"ל

לאורך השנים הייתה הזנחה של צבא היבשה, ובין השאר הדבר בא לידי ביטוי בסגירה של חטיבות שריון רבות, רובן המכריע במילואים ולפני שני עשורים נסגרה גם חטיבת שריון סדירה, חטיבה 500. הדבר עורר לא מעט סימני שאלה, במיוחד בשנים האחרונות כאשר צה"ל החל לדבר על מלחמה רב-זירתית וההבנה שגם בעזה ובעיקר בלבנון, הדבר ידרוש כוחות גדולים לתמרון יבשתי, בהם היתרונות שהטנק מביא לשטח.

בין המומחים שיצאו נגד המהלך לסגירת חטיבות שריון והוצאת טנקים רבים מהשרות, היה גם ד"ר אל"מ במיל' בעז זלמנוביץ, שבימים אלה אביו תושב ניר עוז אחד מהחטופים בעזה. "אם יש סיבה אחת להכניס טנקים לשטח בנוי זו עוצמת האש. אין לחי"ר תחליף לפגזי 120 מ"מ של הטנקים, ולנפח אש מקלעי הטנקים. במיוחד שתחמושת הטנקים הותאמה ללחימה לשטח הבנוי, למשל פגזי 'חצב' ו'כלנית'", אמר זלמנוביץ'.

את המאמר שכתב בנושא, סיכם זלמנוביץ': "מכיוון שאני לא יודע כמה טנקים יש בצה"ל, נותר לקוות שיש מספיק ויותר, כי בלי טנקים נתקשה להילחם במתארים הצפויים לצה"ל בשטחים הבנויים בדרום ובצפון. עניין נוסף הוא המשך פיתוח הטנק ומערכותיו ללחימה בשטחים סגורים וכחלק מצוות קרב, הכולל חיילים רגליים ורק"ם נוסף".