און רפאלי (צילום: עופר חן)
און רפאלי. לא הראשון לשחד גורמים משמעתיים בבסיס תמורת הקלות בתנאי השירות | צילום: עופר חן

בשבוע שעבר נודע כי און רפאלי, אחיה של הדוגמנית הבינלאומית בר רפאלי, נחקר במצ"ח בגין חשד לשוחד. בין היתר נטען כי רפאלי וחיילים נוספים ששירתו לצדו סיפקו טובות הנאה לנגד הבסיס בתל השומר, בתמורה לקבלת פטורים שונים, חופשות, היתרי כניסה עם רכב והקלות נוספות בתנאי השירות. על פי החשדות, החיילים הנחקרים לא רק זכו לפטור מתורנויות שונות, אלא לעיתים זכו גם לפטור מהגעה כלל לבסיס במשך בתקופות קצרות, יציאות מוקדמות הביתה ועוד. חשבתם שמדובר בטרנד חולף או בשיטה חדשה? לא בדיוק.

"הקומבינה הזאת קיימת כבר שנים, והיא רק משתכללת. אם אתה בן של מיליונר, סלב ידוע, שחקן כדורגל, זמר, דוגמן או כל דבר כזה, המפקדים לרוב עושים לך הנחות. לא באמת אכפת להם איך תעביר את השירות הצבאי", טוען כדורגלן, חייל לשעבר. "הם יעשו הכל כדי לרצות אותך, וכמובן על חשבון החיילים הפשוטים".

לדבריו, במהלך שירותו הצבאי בבסיס קרוב לביתו בדרום הארץ, הוא נהג לתת לרס"ר שהיה אחראי עליו כרטיסי מנוי למשחקי כדורגל וכן לבני משפחתו. "אתה מקבל תפקיד של עובד רס"ר, אבל לא באמת עושה משהו. הייתי בא בשמונה בבוקר, פותח ממטרות להשקות את הדשא והצמחייה בבסיס, וב-12 כבר הייתי בבית. היו ימים שבכלל לא הגעתי לבסיס", מספר הכדורגלן. "ברגע ששיטת ה'תן וקח' עובדת, כולם מרוויחים מזה. הייתי נותן למפקדים שלי כרטיסי מנוי או כרטיסים לתא הכבוד במגרש, והם העלימו עין מזה שיצאתי מוקדם הביתה או שלא הגעתי לבסיס בכלל. היו ימים שהייתי יושב עם הרס"ר במסעדה, והיה ברור שאני משלם על הארוחה. און רפאלי לא המציא את השיטה. הוא מסכן כי הוא נתפס, ונהיה רעש גדול מזה". 

כאמור, הקומבינה פעלה גם בין החיילים עצמם, כאשר החיילים המבוססים נהנו על חשבון החיילים מעוטי היכולת שנוצלו. ב', חיילת ששירתה כמש"קית משמעת באחד הבסיסים במרכז הארץ, מתארת תופעה שבה שמירות בלילות ובחגים נמכרות לכל מי שרק מעוניין בתשלום. "לילה עולה 100-150 שקל, חג יקר יותר - 500 שקל", מספרת ב'. "אחד החיילים ששירת אצלנו היה שחקן כדורגל ואבא שלו יהלומן. למש"ק משמעת ששירת איתי הוא הציע עגילי יהלום שייתן לחברה שלו במתנה. לי הוא הציע כרטיסים לדרבי. כשהשוחד לא עבד, זה כבר עבר לאיומים", מוסיפה.

ב' מתארת כיצד היו מגיעים אליה שני חיילים, מבקשים להתחלף ביניהם בשמירות, אך ברור שהדבר נעשה לאחר תשלום שוחד מצד החייל המבוסס. "ידעתי שהוא שילם לו, אבל אם הייתי מדווחת על זה למישהו, גם החייל ששילמו לו היה נענש. אמרתי לעצמי שאם הוא הגיע למצב שהוא מוכן לשמור בשביל כסף, סימן שהוא ממש במצוקה, אז מי אני שאגיד משהו". ב' מספרת על מקרה קיצון שבו הבחינה שבחייל שבאופן קבוע מחליף חייל אחר, הבינה שלא מדובר רק ברצון טוב - ואסרה עליהם להתחלף שוב. "לא הבנתי למה עושים עניין מהסיפור של און רפאלי. זה נטו בגלל שהוא מפורסם", מסכמת ב'. "זה משהו כל כך רגיל. זה קורה כמעט בכל בסיס".

לפי הערכות שהגיעו לידינו, זהו "מחירון הקומיבנות": אי הגעה לבסיס: 300 עד 500 שקל בחודש. כניסה עם רכב לבסיס: 250-400 שקל בחודש. פטור מתורנות מטבח: כרטיסים למשחקי כדורגל או להצגות ילדים. חופשה "פתאומית": ארוחה במסעדה או 200 שקל. פטור מירי במטווח (אחת למספר חודשים, חיילים עורפיים מחויבים לחדש את מטווח הירי שלהם): 300 שקל. הארכת חופשת שחרור: 1,000 שקל, או שוברי קנייה בסכום דומה. אי הגעה למסדרי בוקר: 700 עד 900 שקל בחודש. יציאה מוקדמת מהבסיס, שלוש פעמים בשבוע (לרוב בשעה 12:00 במקום ב-17:00): 500 שקל בחודש. אי העמדה למשפט בגין עבירת משמעת: 600 שקל.

תגובת דובר צה"ל: "המקרים עליהם מבוססת כתבה זו אינם מוכרים. בצה״ל רואים בחומרה אירועים מסוג זה ובהינתן מקרים נקודתיים הם ייבחנו ויטופלו בהתאם".