בעקבות הפרסום באתר "ישראל דיפנס" הבוקר (ב') אודות קיצור אפשרי של משך השירות לחיילים המשרתים בעורף, יצאנו לבדוק מה חושבים על כך החיילים. שוחחנו עם שני לוחמים ושני חיילים עורפיים, וזכינו לתגובות מעורבות למהלך. מצד אחד, ניכר כי החיילים מכירים בצורך התקציבי, ומצד שני גילינו חשש מפני אי-שוויון בנשיאה בנטל.

י', לוחם בחטיבת כפיר: "דבר כזה לא יעבור בשתיקה. זה עלבון"

"נכון או לא נכון לקצר את השירות של החיילים בתפקידים העורפיים? זה תלוי. זה לא הדבר הכי הוגן בעולם, אבל אם לוחמים יקבלו למשל משכורת גבוהה יותר, יש לזה יתרונות וחסרונות. אם לא יהיה סוג של תמריץ לקרביים, לדעתי דבר כזה לא יעבור בשתיקה. זה עלבון, וזה ביזיון. אני לא מזלזל באף ג'ובניק, אבל אנחנו קורעים את התחת, מסכנים את החיים שלנו ונותנים כל מה שיש לנו – וזה סוג של יריקה בפרצוף. אני שווה פחות מבנאדם אחר?

לובשים מדים ביום הגיוס (צילום: דובר צה"ל, מערכת את"צ)
חיילים בלשכת הגיוס. האם יקוצר משך השירות של חיילי העורף? | צילום: דובר צה"ל, מערכת את"צ

"אם יגידו לי שזה בגלל שאני שווה יותר, אז שיתנו לי יותר. יכול להיות שצה"ל לא צריך את הג'ובניקים בארבעת החודשים האלה, שזה שיקול כספי. אם ככה, שישקיעו את הכסף הזה במקומות אחרים, ולא בעוד חדר כושר בקריה. הייתי בלא מעט מוצבים ובסיסי הכשרות שלא יזיק לשפר את התנאים בהם. צריך לראות שהדבר הזה קורה גם לטובת הלוחמים.

"ברגע הראשון, בשנייה ששמעתי על זה, הייתי בשוק. הרגשתי נחות, חשבתי לקחת את עצמי ועכשיו ללכת. אני עשרה חודשים מהשחרור שלי, ולחשוב שהייתי יכול עוד חצי שנה להיות באזרחות זה בהחלט מפתה. אני אוהב להיות לוחם, בחרתי את המסלול הזה וחשוב לי לתת, אבל בכל זאת קורצת לי האזרחות והיה נחמד להגיע אליה יותר מהר".

א', משרת בחיל החינוך והנוער: "אין מה לעשות עם ג'ובניקים כל כך הרבה זמן, זה פשוט בזבוז של כסף"

"לדעתי זה רעיון טוב, אם כי מציעים אותו כל כמה שנים וזה נופל, אז אני לא סומך על זה יותר מדי. למה זה טוב? כי אני רוצה לקבל את היתרון הזה, מה גם שג'ובניקים לרוב ממצים את התפקיד תוך פחות משלוש שנים. באופן כללי אין מה לעשות עם ג'ובניקים כל כך הרבה זמן, זה פשוט בזבוז של כסף. יש חובת גיוס, ויש כבר עודף של חיילים עורפיים. אני בטוח שמי שנמצא בתפקיד עורפי והתפקיד שלו כן חשוב, לדוגמה בחיל המודיעין, יחתום קבע או ישרת בחובה כמה זמן שצריך אותו.

חיילים (צילום: דן קינן, במחנה)
חייל בתפקיד עורפי. ישרת ארבעה חודשים פחות? | צילום: דן קינן, במחנה

"נכון, מדובר בסוג של אפליה, אבל צריך לחשוב על זה כעל ארבעה חודשים של כסף שנחסך לצבא. ההכשרה של הלוחמים, מסלול של שנה וחצי, מצריכה מהם את השירות הנוסף הזה. לנו אין הכשרה ארוכה, ואנחנו מתחילים לעבוד ישר מהיום הראשון.

"מה שאפשר לעשות זה לקחת את הכסף של הארבעה חודשים שנחסכו ובעצם לתת אותו איכשהו לקרביים. אפשר להסתכל על זה כעל 'למה לג'ובניקים נותנים ולקרביים לא', אבל זה הדבר החכם לעשות. הקרביים כביכול יידפקו, וזה שאנחנו נהנה זה רק אקסטרה – אבל כל זה לא העיקר. העיקר הוא שזה נכון לצבא, במיוחד בעידן של קיצוצים. כשצריך את הכסף, קשה להגיד שלא לקצץ בכוח אדם".

ע', לוחם ביחידה מובחרת: "אם לא יתמרצו את הלוחמים, זו בחירה מסוכנת מבחינה לאומית"

"על פניו, זה רעיון טוב, כי זה יהפוך את הצבא שלנו לצבא יעיל יותר. כנראה שיש הרבה ג'ובניקים שאין להם מה לחפש בצבא, שלא צריך אותם. הבעיה תיווצר במידה והלוחמים לא יקבלו איזשהו סוג של תמריץ. תמיד יהיו אנשים שילכו לקרבי, כי זה משהו באופי ובחינוך, משהו שהוא טבוע בך – אבל יש גם אחוז לא מבוטל באוכלוסייה שלא מרגיש ככה.

"מה שעלול לקרות, הוא שתיווצר אווירה לפיה אם ג'ובניקים מקבלים פחות, לוחמים הם פראיירים. לא רק שאתה מסתכן, לא רק שאתה עושה מילואים, אתה גם משרת יותר בחובה. צריך לראות איך פותרים את הבעיה הזו, למשל מעניקים שכר מינימום בארבעת החודשים שנותרו ללוחמים, כדי להעלות את המוטיבציה לשירות קרבי. צה"ל הוא צבא שמתבסס על מוטיבציה. ליחידות המיוחדות היא כנראה תישאר גבוהה, אבל צריך להיזהר, מדובר במאזן עדין. אנחנו נמצאים בתקופה בה אנשים מתחילים לשאול 'למה לי?' או 'מה יוצא לי מזה?', מה שלא קרה פעם. אחוזי ההשתמטות גם ככה גדלים כל שנה.

לוחם עם צבעי הסוואה (צילום: David Silverman, GettyImages IL)
לוחם בצה"ל. יקבל תמריץ כלכלי? | צילום: David Silverman, GettyImages IL

"איך זה גורם לי להרגיש? לי זה לא מפריע, למרות שאני יודע שהג'ובניק, גם אם שירת פחות זמן ממני, גם לא יעמוד אחר-כך במעצרים במילואים כמוני. מה שמניע אותי ביומיום הוא לא מה התנאים שלי לעומת התנאים של מישהו שבחר בשירות שהוא לא קרבי. אני לא מתחרט על כך שבחרתי לשרת ביחידה מובחרת. זה נתן לי הרבה יותר ממה שאי פעם אוכל לתאר.

"אני מבין למה רוצים לעשות את זה. אם מקצצים, כנראה שלא באמת צריכים. יש לי חברים שמרגישים כמו עציצים, שמרגישים שהם לא משמעותיים וזה רק גורם להם למרמור, ולבזבוז כסף ומשאבים של הצבא. לכן לדעתי ההחלטה נכונה, אבל רק במידה ויתמרצו את הלוחמים. אם יעשו את זה בלי לתמרץ, ותלמיד בכיתה י"ב יתלבט עמוקות אם ללכת לשירות קרבי או לא, זו בחירה מסוכנת מבחינה לאומית".

ש', משרת בחיל המודיעין: "יש בזה משהו לא שוויוני, לא הוגן ולא צודק – ואני אומר את זה בתור חייל עורפי"

"לדעתי זה צעד שלא נכון לעשותו. אני לא חושב שמשך השירות צריך להיות תלוי במסלול שמישהו עובר אלא בזמן שאתה מקצה מעצמך לטובת המדינה. אני לא רואה שום טעם בקיצור של שירות צבאי לשנתיים ושמונה חודשים במקום שלוש שנים. יש בזה משהו לא שוויוני, לא הוגן ולא צודק – ואני אומר את זה בתור חייל עורפי.

"צריך לגייס אנשים למסלולים שיותר יתרמו בהם. אם בחרו לקצץ, יכול להיות שזה טוב לצה"ל, אבל מנקודת המבט שלי זה לא הוגן. אני לא יכול להיכנס לכיס של הצבא, אבל מבחינה חברתית זאת בעיה. אני מאמין שאנשים שמשרתים בתפקידים חשובים יותר, סביר להניח שכן יתנו להם את האופציה להתנדב לעוד כמה זמן או לחתום. אבל בעיקר אני חושב שזה כבר מעבר לשירות בצבא – ההבדלים האלה לא יהיו הוגנים מבחינת החברה הישראלית".

בואו לדבר על ההתפתחויות בנושא משך השירות בפייסבוק של אתר פז"ם

>> מסתמן: יקוצר משך השירות בעורף; הקרביים ימשיכו לשרת שלוש שנים