גדוד הפיקוד של חיל ההנדסה הקרבית סיים לאחרונה אימון רווי באקשן ובפיצוצים, במסגרתו הלוחמים השמידו בין היתר מנהרות שדימו כאלה בשימוש חיזבאללה וחמאס. מדובר באימון גדול שמתקיים רק אחת לחמש שנים כחלק מהשלמת קורס קצינים ומפקדי כיתות, וכפי שניתן לראות בסרטון הקצר שקיבלנו משם - דור המפקדים העתידי של החיל בהחלט מתכונן למלחמה הבאה, בין אם בצפון או בדרום.

שינה ואוכל הפכו לסוג של מותרות בתרגיל הזה, לצד הרבה מאוד הליכה עם משקלים כבדים בתוואי השטח הדרומי, כולל מה שצה"ל מכנה "לוחמה בתת קרקע", או במילים אחרות – המנהרות. בנוסף, הם תרגלו התמודדות עם ירי תלול מסלול, התגברות על מכשולי האזור, פתיחת צירים ופשיטות חבלה. אחרי יומיים כאלה, הם הוקפצו בהפתעה מוחלטת ללחימה בשטח צפוני, שם התמודדו עם שטח ממוקש, פיצוץ מבנים, עלייה לצירים הרריים בעזרת דחפורים, טנקים ופומות וכן עם ירי ופיצוץ מכשולים.

התרגיל החל באישון לילה, בשקט ואחרי הליכה ארוכה. ברקע התמקמו כלי D9 מפלצתיים וגם טנקי מרכבה. בהמשך הגיעה הסתערות, היתקלות עם מחבלים, השמדה של משגרים והרבה מאוד ירי ואש. "זה תרגיל אופרטיבי שקורה פעם בתקופה. הם שהו פה מספר ימים ברצף, ימים שכללו התמודדות עם כל האתגרים המרכזיים שיש לצה"ל בכלל ולחיל ההנדסה בפרט", מספר אל"מ דיוויד סולומון, מפקד גדוד הפיקוד וההכשרות של חיל ההנדסה.

גדוד ההכשרות הוא למעשה בית הספר למ"כים וקצינים של חיל ההנדסה, וכמו כל יחידות ההכשרה בצה"ל, גם הוא למעשה יחידת מבצעית לכל דבר, מסביר לנו אל"מ סולומון. כלומר, בית ספר בשעת חירום הופך לגדוד הנדסי לוחם לכל דבר. "הגדוד הזה היה הראשון שהופעל במבצע צוק איתן למשל, והיינו צמודים לחטיבת הצנחנים", מוסיף אל"מ סולומון, שהיה גם מפקד הגדוד במבצע והוביל אותו בלחימה. "המורכבות היא שלוחמי הגדוד הם למעשה חניכים בקורס שמגיעים מכל החיל, אבל גם המפקדים פה הם הטובים ביותר, אנשים שכבר היו בעברם מ"כים או מ"מים".

מתחילים בעזה ומסיימים בלבנון

בימים בהם מזכ"ל חיזבאללה, חסן נסראללה, מאיים מכיוון לבנון ובדרום צה"ל חושף עוד ועוד מנהרות, ברור לכולם שמלחמה או מבצע זה רק עניין של זמן. צה"ל מאמן את הכוחות שלו לפעול בכל החזיתות, משהו שהשתקף באופן די ברור בתרגיל.

>> מכורים לפז"ם? הירשמו לפייסבוק שלנו

"התחלנו את התרגיל בחזית הדרומית, עם כל המורכבות שיש בלחימה בעזה, גם בהקשר של התמודדות עם התת-קרקע ואיום המנהרות. הלוחמים תרגלו טכניקות שונות ושימוש באמצעים שונים, עם כל ההתפתחויות שהיו בנושא הזה", מסביר אל"מ סולומון. "משם, הגדוד הקופץ להפעלה בחזית הצפונית, שם האתגרים ההנדסיים הם בעיקר התגברות על מכשולים, כשתפקידנו הוא לאפשר את התמרון של הצבא בשטחים ההרריים של הצפון".

מדובר בפריצת צירים חדשים יש מאין לדוגמה, משהו שעבד יפה במלחמת לבנון השנייה. כמובן שמדובר גם על פריצה של שדות מוקשים, נטרול זירות מטענים ועוד הרבה הפתעות שצה"ל מבין ויודע שיש לאויב מצפון. "מדובר בקושי מאוד גדול למפקדים וללוחמים, שנדרשים לתפקד בתנאים של עייפות, קושי פיזי והרבה מאוד של לחץ שנובע מהרצון להצליח במשימה", מסבירים לנו. "אבל הם עמדו בזה בצורה יוצאת מן הכלל, כולל את החניכים שתרגלו כמפקדים, שזה חלק מהעניין".

תרגיל הנדסה קרבית (צילום: דובר צה"ל)
"ככל שנעשה זאת יותר טוב בתרגיל, ההכנה של הלוחמים למצב אמת תהיה טובה יותר" | צילום: דובר צה"ל

אז מה אל"מ סולומון מחפש בחניכים שלו? בעיקר לראות אותם עובדים בצוות, כמסגרת לוחמת, וזה לא יכול לקרות בלי רמה מבצעית גבוה. פה נזכיר שמדובר בלוחמים שנדרשים לתפקד כלוחמי חי"ר לכל דבר וכמובן שגם במקצוע שלהם כמהנדסים בצבא, לבצע חבלה, פריצה ועוד כמה דברים שלא נוכל לפרט עליהם.

מתכוננים לדבר האמיתי

בשנים האחרונות, הפך חיל ההנדסה למרכיב משמעותי ומשפיע בשדה הקרב, שאנשיו מובילים את הלחימה של צה"ל הגדול כולו. "ההנדסה מאפשרת את התמרון, ובהגנה היא מייצרת את השרידות של כוחותינו. פעם היו משתמשים בביטוי "סיוע הנדסי" אבל היום זה לא סיוע, היום זה חלק בלתי נפרד. היום, ההנדסה חייבת להיות שם ולתמרן יחד עם השריון והחי"ר", מציין אל"מ סולומון. "יחד עם הכוחות האחרים ואפילו בראשם".

התרגיל האחרון היה מושקע, הכי קרוב שאפשר לשדה הקרב שיפגשו, לא עלינו. "אנחנו רוצים שהם יחוו משהו שיהיה הכי קרוב למציאות, אבל ברור שלא נסכן את האנשים שלנו. לכן, אנחנו מנסים לציין סביבה מדמה: את הרעש, את הריח ואת זעקת הקרב. ככל שנעשה זאת יותר טוב בתרגיל, ההכנה של הלוחמים למצב אמת תהיה טובה יותר".

הוא מספר שאחרי מבצע צוק איתן, כאשר תחקרו את מפקדי המחלקות הצעירים (שכולם כמובן עברו דרכו), הם אמרו שתרגילים מהסוג הזה הכינו אותם לדבר האמיתי בצורה לא רעה בכלל. עוד מציין אל"מ סולומון שהמצב היום אל מול מה שהיה בעבר טוב יותר באופן משמעותי. "התרגיל הזה נותן תשתית טובה לגדוד ולמפקדים. החוכמה של התרגיל הזה טמונה בכך שהוא לא מתרגל תרחיש ספציפי, אלא שהוא נותן בסיס טוב לכל דבר שיכול לקרות במציאות", מוסיף. כחלק מזה, ברור לנו שהם צריכים להיות בעלי ראש גדול ויכולת לדעת לאלתר ולמצוא לבד פתרונות בשדה הקרב, תחת אש ובכל מקום שלא יהיה.

אי אפשר להתעלם מנושא המנהרות עצמן, וכאשר אני שואל איפה אנחנו נמצאים היום, אל"מ סולומון עונה: "מאוד מאוד בכללי - התקדמנו". הסיפור הזה מסווג באופן קיצוני, אבל הוא מסכים להוסיף שהם בהחלט נמצאים במקום הרבה יותר טוב מאשר לפני שנתיים, במודעות, בטכנולוגיות וביכולות.

חוץ מזה גם חשוב לו לסיים עם מסר למפקדי העתיד: "קודם כל שיהיו בני אדם. שיהיו מקצועיים, ושיזכרו שהם מובילים חיילים שמסתכלים עליהם כל הזמן". ללא ספק, הוא שולח אותם לדרך בעיניים עצומות.