בזמן שחיזבאללה ממשיך למתוח את החבל עם ירי נ"ט לעבר כוחות צה"ל, יש בלבנון מי שמותח ביקורת על התנהלותו ומביע חשש מהמתיחות המתמשכת בגבול הצפון. עד כה ארגון הטרור הצהיר על 177 הרוגים בשורותיו מתחילת המלחמה, אלא שעל פי ההערכות במערכת הביטחון המספר כבר חצה את ה-200.

"המצב הכלכלי הורע, יש עוד נזקים מלבנון השנייה"

"מאז 7 באוקטובר ועד עכשיו אנחנו לא יודעים לאן נלך. עזבתי את הבית שלי והגעתי לצידון מפני שאף לא יודע לאן ללכת", סיפרה תושבת לבנון בריאיון שכותרתו: "רוצים שחיזבאללה יסיים את המלחמה". המרואיינת היא אחת מתוך כ-100 אלף לבנונים, שעל פי ההערכות עזבו את דרום לבנון בחודשים האחרונים.

תקיפת עמדת תצפית במרחב מרווחין (צילום: דובר צה"ל)
"רוצים שחיזבאללה יסיים את המלחמה" | צילום: דובר צה"ל

"המצב הכלכלי בדרום הורע מאוד. היום אתה לא יכול ללכת לקנות שום דבר כי אין כסף", היא המשיכה. "בכל בית בדרום יש עוד נזקים ממלחמת לבנון השנייה. עכשיו הם נהרסו. לדעתך כל מי ששיקם את ביתו מ-2006 ועד עכשיו מסוגל לבנות שוב את הכול מחדש?".

"אין פתרון - רוצים ביטחון"

"לאן אנחנו הולכים? כל יום יש עניינים חדשים. אני רוצה לחזור הביתה, אבל הכול תקוע", הוסיפה המתראיינת. "לא יהיה פתרון עד שנוכל לחזור לשהות שם בשלום. אנחנו רוצים שלום וביטחון; אנחנו רוצים לחיות ושהילדים שלנו יחיו".

העיתונאי הלבנוני פארס חשאן הצטרף: "הבעיה הנוכחית של הלבנונים עם ההתנהגות של חיזבאללה מתומצתת בשאלה אם יש לחיזבאללה לגיטימציה לעשות את מה שהוא עושה בדרום לבנון. מי שעומד נגד החלטת המדינה הוא 'הבוגד', הוא זה ש'פוגע' בלבנונים מבלי שיש עיגון חוקי לכך".

פעילי חיזבאללה בלבנון (צילום: ap)
"מי שעומד נגד החלטת המדינה הוא 'הבוגד'" | צילום: ap

"חיזבאללה ממשיך בהתכתשויות יום-יומיות עם ישראל בגבול - בעקבות כללי העימות בפרובוקציות שלו", תקף יו"ר מפלגת הכוחות הלבנוניים הנוצרית, סמיר ג'עג'ע. "בתים ואדמות נפגעו בגלל ההרפתקאות הלא מחושבות שלו. מאז תחילת המלחמה בעזה, קראנו שוב נגד ההחלטה של חיזבאללה לגרור את לבנון לעימות עם ישראל. זאת תוך ניצול הריק והקיפאון השילטוני במדינה".

חבר במועצה המרכזית של חיזבאללה: "הגברנו את הפעולות"

מנגד, חבר המועצה המרכזית של חיזבאללה, נביל קאוק אמר אתמול כי חיזבאללה ערוך לכל האפשרויות של מלחמה והסלמה. פעילותנו בלבנון תימשך - כל עוד נמשכת 'התוקפנות' בעזה". בזמן שבישראל ממתינים לתגובת חמאס על ההצעה לעסקת חטופים שעלתה בפסגת פריז, עורך השופר של חיזבאללה, עיתון אל-אח'באר, כתב אתמול מאמר שיוצא נגד ההצעה. "היא ממולכדת", נטען. "ניסיון לגרור את חמאס לגרדום".

חיילים פועלים בגבול לבנון (צילום: AP)
"הבתים הרוסים, יש נזק עוד מתקופת לבנון השנייה" | צילום: AP

"וושינגטון מפעילה לחץ על חמאס ועירבה את מצרים, טורקיה וקטאר - כדי ללחוץ עליו לקבל את ההצעה של ישראל". לדברי העורך, ההצעה הזו היא אמצעי שבגללו חמאס עלול לאבד את קלף המיקוח המרכזי שלו - האסירים. "אחרי שחלף זמן מהמלחמה, נראה שהעולם יפנה עורף למה שקורה בעזה והיא תישאר לבד", הוא הוסיף.

רשות הפלסטינית נגד חיזבאללה

לאחרונה פרסמנו ב-N12 כי גורמים ברשות הפלסטינית השמיעו מילים קשות נגד חיזבאללה וחמאס: "חיזבאללה רוקד על הדם הפלסטיני ואנחנו משלמים את המחיר על החיסולים האלו. נראה שהם רוקדים על הדם הזה כמובילי ההתנגדות בעולם הערבי. אבל מי שמחויב לשלם את הדם אלו הפלסטינים".

בינתיים, יש מי שסבור בישראל שנסראללה שרוי בלחץ מבית, שכן עשרות אלפי לבנונים מדרום המדינה עזבו צפונה בתקופה האחרונה - נוכח המצב. לכך מתווספת העובדה שלבנון ממשיכה להתנהל ללא נשיא, עם ממשלת מעבר ומוסדות רקובים שאינם מתפקדים.

נשיא הרשות הפלסטינית אבו מאזן (צילום: רויטרס)
"חיזבאללה רוקד על הדם הפלסטיני ואנחנו משלמים את המחיר" | צילום: רויטרס
פעילות כוחות צה"ל ברצועת עזה (צילום: דובר צה"ל)
"אחרי שחלף זמן מהמלחמה, נראה שהעולם יפנה עורף למה שקורה בעזה" | צילום: דובר צה"ל

כך או כך, נראה שחיזבאללה נמצא במתח גובר בין המחויבות שלו לציר השיעי לבין הניסיון להצטייר כ"פטריוט לבנוני" שמחויב בראש ובראשונה ללבנון, שם יש מי שמפציר בו לחתור לשימור הלחימה מתחת סף המלחמה - ולהימנע מלהיכנס למערכה נרחבת עם ישראל.