מאז פרצה המלחמה בעזה והחל התמרון הקרקעי, קשה היה לפספס את המראה הייחודי של הטנקים עם הפרגולות מעל לצריח. ההשראה היא מפיתוח של הצבא הרוסי על בסיס הלקחים שלהם מול הרחפנים החמושים של אוקראינה. צה"ל אימץ ושיפר זאת, במטרה להתאים את ה"פרגולה" לטנקי המרכבה שפועלים בעזה.

זו למעשה הבנה של צה"ל את האיום שחמאס מציב והתמודדות טקטית שהפכה ממוסדת, על ידי מחלקת תורת חיל השריון (תח"ש).

איום הרחפנים המתאבדים ומטילי החימוש אינו חדש גם בעזה. בשנים האחרונות חמאס וגא"פ פרסמו מספר סרטונים בהם ניתן לראות את הרחפנים שלהם מטילים חימוש, רימונים או נ"ט. המלחמה באוקראינה העצימה עוד יותר את האיום ובעיקר את המודעות לאיום הזה.

"תוך ימים התחילו בניסויים והכניסו לייצור מהיר את ה'פרגולה', שתורכב על הטען, מעל ראש מפקד הטנק ועתידה לייצר מצב שבו נ"ט יכוון למקום שיקטין את האפקטיביות שלו", אמר אל"ם (במיל') תורג'מן, ראש המחלקה בראיון לאתר צה"ל, "זה מצמצם בצורה משמעותית את פוטנציאל הפגיעה באנשי הצוות ובעיקר במט"ק שבדרך כלל, יהיה עם ראש מחוץ לכלי", הסביר.

העיקרון מאוד פשוט, הפרגולה מונעת מהרימונים והנ"ט שהרחפנים מטילים לפגוע בטנק. ההתקנה של הפרגולה הפכה סדרתית אחרי שנבחנו החומרים ואופן ההתקנה כך שזה לא יפגע ביכולות של הצוות ויהיה עמיד בתנאי שדה הקרב.

טנקים ברצועה (צילום: דובר צה"ל)
טנקים של צה"ל ברצועת עזה | צילום: דובר צה"ל

יש לציין שבמקביל לפרגולות שהותקנו על הטנקים, לוחמי השריון ומפעילי הנגמ"שים גם התאמנו על תרגולות, בהן כמה חדשות, שנועדו להקשות על מפעילי הרחפנים של חמאס לפגוע בהם. הפרגולה היא עוד שלב בקו ההגנה שלהם.

אגב, מבחינת צה"ל נושא הגגות החל כבר באינתיפאדה השנייה, שם היו גדודים רבים שהתקינו גגות מעל לכלי הרק"ם שלהם שפעלו ביהודה ושומרון, במטרה למנוע פגיעה של רימונים ומטענים שנזרקו על ידי מחבלים.

מעבר לפרגולות, אומרים בצה"ל כי מחלקת תורת לחימה וגופי פיתוח, עובדים גם על שיפור של מערכות הטנק הקיימות.

כל הפרטים בכתבה מתפרסמים באישור הצנזורה הצבאית.

פעילות קרקעית של כוחות צה״ל ברצועת עזה (צילום: דובר צה"ל)
פעילות קרקעית של כוחות צה״ל ברצועת עזה | צילום: דובר צה"ל