בשעת בוקר מוקדמת, הלוחמים לעתיד של שייטת הצוללות כבר שטופי אדרנלין. זהו אחד מרגעי השיא של הקורס שהם נדרשים לעבור לפני שיהפכו ללוחמים הפועלים מתחת למים, באחת מהיחידות המסווגות ביותר בצבא, שיש שיקראו לה "הזרוע הארוכה של צה"ל". רגע אחרי שהושקה בקול תרועה צוללת הדולפין הרביעית של חיל הים, אח"י תנין, בגרמניה, והפכה רשמית לנשק היקר ביותר בצה"ל, ויש שיאמרו המשמעותי ביותר – הבוחן הצוותי החשוב ביותר בקורס של מי שעתיד לתפעל את הצוללות יוצא לדרך.
קיבלנו הצצה נדירה לבוחן הצוללן, שאחריו השירות על הצוללות כבר נראה באופק. הוא מתחיל בהזנקה ממגרש המסדרים בבה"ד חיל הים, בריצה של הצוללנים לכיוון המרינה, ובכניסה לסירות הגומי. הם חותרים לתוך הים ואז בחזרה, הכול עם אפוד ונשק. כשהם מגיעים לחוף הם רצים עוד חמישה ק"מ, וזה עוד לפני האלונקות על הגב. כשהם חוזרים בריצה לרחבת המסדרים, הם מפרקים את הנשק ומרכיבים אותו בחזרה. רק כשאחרון החיילים מסיים, נעצר השעון. הפעם עמד על 49 דקות וחצי.
>> לאלבום התמונות המלא בעמוד הפייסבוק של פז"ם
מדובר, למעשה, בהפגנת יכולת צוותית משותפת ומתואמת. זוהי המטרה העיקרית של בוחן הצוללן, שמשלב לא רק יכולות פיזיות אלא בעיקר אתגרים מנטליים, שדורשים מהצוללנים לעתיד להתגבר על עצמם. כולם בשביל אחד ואחד בשביל כולם, זה המוטו כאן – ולא צריך לדעת פרטים סודיים על פעילות השייטת על מנת להבין שבתקופות ארוכות מתחת למים בחשאיות מוחלטת, תוך תפעול כלי מלחמה שובר שוויון, שיתוף פעולה מתואם והדדי הוא כנראה אחד הדברים החשובים ביותר שבנמצא.
אחריות גדולה
"עבודת צוות היא גולת הכותרת בצוללת", מאשר רס"ן י', מפקד קורס צוללן, האורך למעלה משנה. "אחר-כך מגיעים כמובן הקטע המקצועי, הקטע ההפעלתי והחשיבה, אבל קודם כל צריך להיות איש צוות, לדעת להתחשב באחר ולהיות ביחד. האנשים האלה מבלים המון זמן מתחת למים".
מטבע הדברים, על הפעילות שהם עושים בזמן הזה הוא לא מפרט. "כולנו קראנו בעיתונים על הצוללות החדשות. זה עולה כל כך הרבה כסף, ושייטת 7 הולכת להכפיל את עצמה – זאת אמירה. כנראה זו יחידה שמאוד חשובה למדינת ישראל", הוא מחייך. "זהו הנשק היקר והמתוחכם ביותר בצה"ל, ואני לא רוצה להישמע יומרני, אבל לדעתי גם המשמעותי ביותר".
"זה מאוד מפחיד", מודה רב"ט ש', חניך במגמת ניווט בקורס, שהתגייס במרץ 2011 – ולא מתכוון רק לבוחן הצוללן. "זה תפקיד עם אחריות גדולה, שמצריך הרבה בגרות. זה אחד הכלים המשמעותיים ביותר שיש לצה"ל, ולמרות שאנחנו חודש לפני סיום הקורס – אפילו אנחנו בקושי יודעים על אופי ופעילות של היחידה".
ואכן, הסודיות היא אחד המאפיינים הבולטים ביותר בשירות בשייטת, וגם בקורס המכשיר לקראתו. "חשיבות השמירה על ביטחון המידע ברורה להם לחלוטין", חורץ רס"ן י'. "הם יודעים שאם מישהו יגלה את הסודות של שייטת הצוללות, הוא יכול לחכות לנו בפינה איפה שהוא – וזה להם".
מוכנים לצאת למבצע עם הצוללת בכל עת
אבל עד שיגיעו לפעילות המבצעית, דרכם של הצוללנים לעתיד ארוכה. היא מתחילה לפני הגיוס: דרך יום סיירות או ביתן חיל הים ביחידת מיטב, מזומנים החיילים למבדקים פיזיים ומנטליים; לאחר מכן הם נדרשים לעבור גיבוש. בימים אלה משיקה השייטת גם גדנ"ע צוללן, המיועדת לתלמידי י"א שעוד לא עברו מיונים ראשוניים לצבא, ומספקת להם "כרטיס מעבר אוטומטי" לגיבוש. מי שעובר אותו – יגיע לקורס צוללן.
"מגיעים לכאן אנשים מכל גווני האוכלוסייה ומכל הארץ", מספר רס"ן י', "הרוב עם חמש יחידות במתמטיקה, בפיזיקה ובאנגלית, אבל גם יש חניכים מוצלחים עם שלוש יחידות במתמטיקה. מה שבעיקר נדרש מהצוללן האידיאלי הוא להיות ערכי, אמין, אדם שיוכל לחיות בצוות וקודם כל לחשוב על האחר לפני שהוא חושב על עצמו. ברמה האישית, הוא צריך להיות מסוגל ללמוד הרבה מאוד חומר בזמן קצר".
הקורס נפתח בטירונות, שלאחריה לימודים טכניים רבים על הצוללת ומערכותיה. במהלך השלב הבסיסי מתקיימים אימונים מסוגים שונים, במהלכם לומדים החיילים "להכיר את הים", לדברי רס"ן י'. אז עוברים לשלב המקצועי, שם יש חלוקה למגמות האלקטרוניקה, המכונה, החשמל, הבקרה, מערכות הנשק ומערכות הניווט.
בשלב האחרון בקורס מפליגים הצוללנים לעתיד בצוללת ועוברים הסמכה. בערך בסוף שלב זה, השלב הייעודי, עוברים הצוללנים את בוחן הצוללן. בסיום הקורס החניכים הופכים ללוחמים – כאלה שמוכנים לצאת למבצע עם הצוללת בכל עת, כבר מרגע ההסמכה. באותו רגע יצטרפו רשמית לשייטת הצוללות, ויפעלו עמוק והרחק מכאן.