בניו יורק טיימס דווח היום (שבת) כי לדברי קצינים בכירים בצה"ל, מלחמה ממושכת בעזה "למיטוט חמאס" תעלה ככל הנראה בחיי החטופים.
"לא ניתן גם לעמוד במטרה של חיסול חמאס וגם לשחרר את החטופים", אמרו לעיתון ארבעה בכירים. על פי הדיווח, קיים תסכול בצבא מההאטה בקצב הלחימה והאסטרטגיה של הממשלה לטיפול בעזה, ומתחזקת ההבנה כי ניתן יהיה לשחרר את החטופים רק באמצעות מהלכים מדיניים.
אותם בכירים אמרו כי גרירת הרגליים של נתניהו בקביעת מטרות המלחמה ל"יום שאחרי" שוחקת את ההישגים הצבאיים בעזה. "ללא חזון ארוך טווח, הצבא לא יוכל לקבל החלטות טקטיות קצרות טווח. למשל, כיבוש החלק הדרומי ביותר של עזה בגבול עם מצרים, ידרוש תיאום רב יותר עם המצרים - אבל מצרים לא מוכנה לעסוק ללא ערבויות מישראל לגבי התוכנית שלאחר המלחמה.
כמו כן, הקצינים סבורים שללא תוכנית ליום שאחרי, ילך ויקטן האשראי שמעניקות לישראל בנות בריתה, ובראשן כמובן ארה"ב - הן מבחינת מימון וחימוש והן מבחינת תמיכה מדינית.
בניו יורק טיימס דווח גם כי בתחילת התמרון, העריכו בצה"ל כי ישיגו שליטה מבצעית בשלוש הערים הגדולות 'שליטה מבצעית' על העיר עזה, ח'אן יונס ורפיח - שלוש הערים הגדולות ברצועה - עד סוף 2023. אבל 2024 כבר מזמן התחילה, וישראל טרם נכנסה בכלל לרפיח, ועדיין לא ממש קרובה לשליטה מלאה בכל חלקי ח'אן יונס.
בריאיון ל"עובדה" ביום חמישי חשף חבר קבינט המלחמה השר גדי איזנקוט באופן רשמי את המחלוקת בקרב הדרג המדיני. בעוד שהוא סבור שאי אפשר להחזיר את החטופים בחיים בתקופה הקרובה שלא דרך עסקה - ורמז כי זו הסיבה שהוא נשאר בממשלה - שר הביטחון וראש הממשלה גורסים כי לחץ צבאי היא הדרך לשחרור חטופים בחיים.
"החטופים מפוזרים באופן כזה – גם בממד התת קרקעי – שהסבירות נמוכה ביותר. עדיין עושים מאמצים ומחפשים כל הזדמנות אבל הסבירות היא נמוכה ולהגיד שזה יגיע משם זה לזרוע אשליה. וכל מי שמוכר לוקשים לציבור, אז הוא מוכר לוקשים".
תגובת דובר צה"ל: "הדברים שמובאים בשם בכירים בצה"ל לא מוכרים, ואינם משקפים את עמדת צה"ל. שחרור החטופים הינו חלק ממטרות המלחמה, ומאמץ עליון בצה"ל".