אם עד לפני עשור היו מי שניסו "להרוג" את הטנק וסיפרו שזה כלי של מלחמות העבר, היום ברור שהוא גורם מרכזי בצה"ל. למעשה, בכל סבבי הקרב האחרונים שהיו רוב המחבלים נהרגו מאש טנקים. גם התגובה של צה"ל, שבעבר הייתה נחלתו הבלעדית של חיל האוויר, מועברת כיום גם דרך הטנקים של חיל השריון.
"היום יש לנו חימושים שמתאימים לכל איום והטנקים נמצאים בגזרה כל הזמן", מסביר סגן אלוף בני אהרון. "לא פעם המטרות נעלמות מהר ואין את הזמן עד שחיל האוויר יגיע. כששירתי בעזה כמפקד גדוד, הרגשתי המג"ד הכי משמעותי וזאת בגלל הטנקים".
בימים אלו עומד סא"ל אהרון במרכז מהלך הסטורי, הסבת חטיבה 188 של חיל השריון לטנק המתקדם ביותר של צה"ל, המרכבה סימן 4מ'. כשתשלים החטיבה את ההסבה, הצבא הסדיר כולו יעבוד עם אותו דגם טנק.
סא"ל אהרון הוא ראשון שעשה את ההסבה של החטיבה כשהכשיר את המפקדים הבאים שלה בתפקידו הקודם כמפקד גדוד הפיקוד ויהיה האחרון שיסיים אותה, בתפקידו החדש כסגן מפקד חטיבה (סמח"ט) 188.
"היום יש שתי חטיבות שהוסבו לגמרי לטנק ו-188 היא האחרונה שעוברת הסבה". מסביר אהרון. "זה נותן לנו עוד חטיבה שיכולה להגיע רחוק יותר כשהיא מוגנת יותר, עם הטנק המתקדם ביותר שהוא גם אמין יותר ומתמרן טוב יותר".
"השרידות של הצוות זה 30 אחוז מהתוצאה"
הראשונים לעבור הימים אלה את ההסבה הם מפקדי החטיבה, והצפי לסיום מלא של המעבר לטנק המתקדם הוא סוף שנת 2020 תחילת 2021. ברגע שזה יקרה, לכל החטיבות הסדירות בצה"ל יהיו אותם טנקים, מה שאומר כוח אש קטלני יותר וגם יעל וזול הרבה יותר.
"יש לזה היבטים לוגיסטיים של חלקי חילוף ואנשי מקצוע, כלומר מייעל את התהליך בחיל ובכל זרוע היבשה. דבר שלא קרה מעולם, שיש טנק אחד, ככה שזה גם מהלך היסטורי שיביא לחיל יעיל יותר וכלכלי יותר".
זה לא רק מעבר לטנק חדש יותר, מדובר בעולם שונה עבור השריונרים והיכולות של צה"ל. מצד אחד הם מקפידים לשמור על הטכניקות הישנות והבסיסיות, נגד טילי נ"ט למשל. "תנועה בערוץ נסתר בלי שמגלים אותך, איגוף, חיפוי ותחבולה שזה עוד לפני שירו עליך".
אבל עם המרכבה סימן 4מ שבגדול זה סוג של מחשב חזק ומשוריין, הצפייה היא ש"תשמיד את מי שיורה עליך. בזכות הטנק הזה אתה יכול לדרוש מהם הרבה יותר והשרידות של הצוות זה 30 אחוז מהתוצאה שאני מחפש. השאר זה איך הוא הולך להרוג את המשגר. בזכות 'מעיל רוח' שהיא מערכת הגנתית, אני מצפה מהם להיות יותר התקפיים".
בזכות מערכות הטנק, הלוחמים יכולים לאתר את היורה מידית, להגן על עצמם מפני הטיל ובמקביל לסגור עליו מעגל אש קטלני. "חיילים מרגישים בטוחים יותר בטנק הזה כי הם יודעים שרוב מה שיכול לירות עליהם יהיה מושמד עוד לפני שיגיע, וזה מעלה את המוטיבציה כאשר אתה יכול לדרוש הרבה יותר".
המעבר למרכבה סימן 4 דורש לוחמים שהם גם טכנולוגיים. "אתה מקבל טנק עם יכולות מדהימות, זה ממש לא הטנקים הפשוטים של פעם ואפילו המרכבה סימן 3 לא מתקרב לזה", מסביר אהרון. "לכן צריך לא רק לוחם שיודע לאחוז נשק ולירות, אלה גם אדם שידע להסתדר עם הטכנולוגיה האדירה".
אימון טנקים עם חוקים ממשחק פורטנייט
אגב, דרך נוספת היא התאמת הטכנולוגיה והאימונים ללוחמים הצעירים. במקרה של סא"ל אהרון זה קרה כשראה את הבן שלו משחק ב"פורטנייט" שאין כמעט ילד או הורה לילד שלא מכיר.
"פתאום אני רואה את הבן המתוק שלי בן ה-8 משחק. למרות שהוא לא תמיד הבין, כשלא היה תחבולן והשתמש בטקטיקה, הוא הפסיד. מה שעשינו זה לקחנו את ה'זון' שהולך ומצטמצם כמו במשחק, ככה שהם חייבים לזוז ובעצם רצינו לגרות להם את התחבולנות. שלא יהיו עם הראש בקיר. האימון היה בדיוק לפי החוקים של המשחק וזה עבד".
סא"ל אהרון הוא בוגר הפנימיה הצבאית, וככזה הייתה לו הזכות לבחור איפה לשרת. בצעד די נדיר לאותה תקופה הוא בחר בשריון ומאז עשה את רוב תפקידי הפיקוד שבחטיבה 188 ו-460.
כמי שראה במהלך שירות ארוך את השינוי שעבר על החיל, הוא מסביר "גם מי שבעבר לא רצה להגיע ולבסוף נשלח לפה ראית אצלו מהפך. אנשים שנחשפו לטנק מרכבה 4, במיוחד מפקדים שלמדו להכיר את כל תפקידי הטנק קולטים איזו מכונה מטורפת יש להם בידיים".
המעבר לטנק המתקדם ביותר של צה"ל מסייע להרים את אחוז הגיוס לשריון. אם לפני שנתיים שלוש היה משבר גיוס לחיל, סא"ל אהרון מסביר ש"ברגע שהמתגייסים פגשו את האנשים שלנו והטנקים, הם רצו להגיע וגילו שזה לא עולם אפל. במיוחד אחרי ששמעו על מורשת הקרב המפוארת".
במבט קדימה מסכם סמח"ט 188 החדש ואומר: "אין דבר במזרח התיכון שיכול לעצור כוח עם טנק מרכבה סימן 4מ וגדוד עם נמר"ה. יכולים אולי לראות אותו, אולי לפגוע בו, אבל לא לעצור כוח כזה. אנחנו מחנכים את הלומים שלנו שיש להם את כל הכלים כדי לנצח, בתוספת האנשים הנכונים".