רבט א (צילום: שי לוי)
"חשוב לי שישמעו את הסיפור שלי ויבינו שזה אפשרי". רב"ט א' | צילום: שי לוי

"עמדתי שם על רחבת המסדרים ורציתי לבכות כמו תינוק. בכוח עצרתי את הדמעות בעיניים מרוב ההתרגשות והתחושה של ההצלחה, עשיתי את זה". אלה היו דבריו של רב"ט א' לאחר שסיים קורס מ"כים במערך מג"ל (מערך אשר בתחום אחריותו כל קורסי הטירונות הכלל צה"לית) ורגע לפני שהפך למפקד בצה"ל.

סיפור חייו של א' אינו מובן מאליו כלל ונחשב להצלחה מדהימה ומרגשת. חודשים ספורים לפני שהתגייס לצה"ל היה א' במסלול המהיר לבית הסוהר, כשהוא עושה את דרכו במעלה הסולם המפוקפק של עולם הפשע בישראל. בפעם הראשונה בחייו רב"ט א' חושף בפני פז"ם את סיפור חייו ואיך הצליח למרות העבר והמצב הכלכלי הקשה של משפחתו להגשים חלום, להשתקם ולהיות מפקד גאה.

עבריין עם כבוד, כבר בגיל 14

פניו ושפת הגוף של רב"ט א' מראים עד כמה קשה לו להוציא את הדברים. היד רועדת והרגל קופצת. תחושת האי נוחות בשילוב הרגלים ישנים של חשדנות מקשים מאוד את הריאיון. אבל למרות כל זה הוא מדגיש כמה חשוב לו לספר את הדברים. "אני צריך לעשות הכול כדי שלאנשים במצב שלי יהיה חלום ושהם ידעו שלמרות הקושי זה אפשרי". עוד הוסיף, "היום אני מתבייש בעבר שלי ובגלל זה קשה לי להוציא את זה".

רכבת חייו של רב"ט א' דהרה במסלול מסוכן כבר מגיל צעיר, אז הוא התחיל לראות את העושר והכבוד לו זוכים כרישי הפשע שחיים בסביבתו. הדבר קסם לו והוא עשה את הצעד הראשון כעבריין: "כמו כולם אתה מתחיל בדבר הכי קל, שזה אופנועים", הוא מספר. "אתה רואה אופנוע ואומר לחבר קח לי סטופר ותראה כמה זמן זה אצלי מונע. זה לא היה בשביל הכסף; פשוט הייתי לוקח את האופנוע, קורע אותו בשטח אחר כך שורף אותו והולך. דפקתי משהו כמו 32 אופנועים. מאוד מהר כולם יודעים מי אתה ואני רק בן 14 וחצי. פתאום יש לך כבוד מהחבר'ה ובחורות, אתה הופך למלך, עושה מה שאתה רוצה". מאוד מהר הנער הצעיר שהחל את דרכו בעולם הפשע נתקל בשוטרים אבל הסכנה ממש לו עוצרת אותו.

בורח מהשוטרים – ועולה בדרגות עולם הפשע

"הפעם הראשונה שנתקלתי בשוטר הייתי כשהייתי בן 15 אולי", ממשיך רב"ט א' בסיפורו. "נסעתי על קטנוע גנוב שחוץ מזה גם היה לי המון נפצים, ופתאום שוטר מסמן לי לעצור. לא פחדתי מהשוטר כי אז לא היה בי פחד, יותר פחדתי מזה שאם אני אברח הוא יינגח ויפיל אותי. עצרתי בצד ונתתי לו לרדת מהניידת. ברגע שהוא היה קרוב אלי נתתי גז ושפשפתי לו מהמקום – לא היה לו סיכוי לתפוס אותי". ההתקלות הזו מול אנשי החוק רק הביאה לו כבוד מסביבת מגוריו כשבנוסף לזה היהמלטות הקלה רק חיזקה אותו בדרכו החדשה ומאוד מהר רב"ט א' עולה בסולם הדרגות של עולם הפשע.

"הגעתי למצב שלא גרתי בבית בגלל שנכנסתי לעומק של העולם התחתון והכרתי אנשים כבדים מרמת עמידר. מי שמכיר יודע שבעולם הפשע רמת עמידר זה מותג. זה התחיל מזה שהסתובבתי עם חברים בטיילת של תל אביב ופגשנו שם מישהו מאוד כבד שהכיר את חבר שלי. הוא אמר שלום לחבר שלי ואני לא הכרתי אותו אז לא אמרתי לו שלום. הוא שאל אותי בפוזה למה אני לא אומר לו שלום ועניתי לו שיסע לי מהעיניים. צריך להבין, זה אדם מאוד מסוכן, פסיכופט של ממש, אבל הוא התלהב מזה שלא פחדתי ממנו ולקח אותי כפרויקט".

הוסגר לאחר מאמץ בינלאומי. תמונת אילוסטרציה (צילום: חדשות 2)
"השוטרים הראו לי תמונות והבנתי שאני מסתובב עם הכרישים של המדינה" (אילוסטרציה) | צילום: חדשות 2

א' עלה כיתה לעולם של הגדולים והתחיל להתעסק עם בקבוקי תבערה, העברות של כל מני דברים פליליים ועוד. "תוך כדי העברות התחלתי להכיר אנשים ממשפחות פשע, נשאר לישון אתם, לשבת איתם ומה לא. פתאום כששוטרים עוצרים אותי הם מראים לי תמונות שלי ועם מי ישבתי ואני מבין שאני ילד בן 16 שיושב עם הכרישים של המדינה, מחשיבים אותי כאחד עם ביצים של בת יענה".

רב"ט א' מספר שבבית ספר לא באמת ידעו מה קורה איתו. גם כשכבר הגיע ללימודים, הוא היה מעורב במקרי אלימות קשים והעדיפו בבית הספר להתעלם מהבעיה. "מקסימום היו אומרים שזה בגלל הבעיות הקשות שהיו לי בבית. בתכל'ס ויתרו עליי".

רודף אחרי צללים

רב"ט א' מבקש מספר פעמים להפסיק את הריאיון איתו ואפילו מבקש שלא נפרסם את מה שאמר. המעמד קשה לו. "אני ממש מתבייש בזה היום". גם הרגלים ישנים לא נעלמים וכאשר הבחין בצל מתחת לדלת זינק ממקומו לבדוק מי עבר ממול לחדר. "זה חלק מהסיבות שבגללם עזבתי את העולם הזה", הוא אומר לאחר מכן. לבסוף, לאחר מאמצי שכנוע רבים הוא ממשיך בריאיון כאשר הוא מקפיד לציין בעצמו: "חשוב שאנשים שנמצאים רגע לפני ידעו את הסיפור שלי".

הוא ממשיך בסיפור חייו הקשה אך המרתק ומשתף אותנו על המפגש הראשון עם מערכת הצדק של מדינת ישראל, מנקודת מבטו של ילד בן 16. "בהתחלה כשאתה עומד מול שופט אתה רועד מפחד – זה שופט, הוא גוזר את דינך. אבל מאוד מהר אתה מבין מה הולך וצוחק עליו ואפילו מזלזל. היו מקרים ששאלו אותי או אמרו לי 'בשעה כזו היית פה – מה יש לך להגיד?' ואני הייתי עונה: 'מה אכפת לך'. אתה מבין שגם כשיש עונש זה צחוקים. גם בימי מעצר זה הפך להיות מצחיק. אתה לומד שם להכין סכינים מבדלי סיגריות ולומד להסתובב בקבוצה, שומר על התחת". רב"ט א' מספר שגם בכלא ה"חברים" היו דואגים לו בקנטינה ובכסף וכמובן לא שוכחים לעשות מסיבת שחרור.

"היה לי הכול, אבל כל הזמן פחדתי"

כשהוא רק בן 17 הוא מרגיש מלך העולם, כסף לא חסר לו וביום יום הוא נוהג ברכב ב.מ.וו חדשה, "לא על שמי כמובן". אבל משהו מציק לנער הצעיר והוא מבין שהשינוי חייב לבוא ומהר אחרת אין חזרה. "מצד אחד נהניתי מהחומריות – כשיצא סוני פליסטיישן 2 זה עלה ארבע אלף שקל וקניתי את זה כאילו זה כסף קטן, כמו לקנות חלב במכולת, רכב חדש ומה לא. אבל בנשמה זה בכלל לא היה כיף, גם אתה כל הזמן פוחד, כל אופנוע שעובר רועדות לך הביצים מפחד שמישהו עומד לחסל אותך, בתחנות דלק אתה חושש וכל שני וחמישי אתה במשפטים. יותר מזה אתה מסתובב ברחוב וכל ניידת שבודקת אותך וקופץ להם מי אתה במחשב ישר בודקים אותך, ומספיק שהיה פריצה או משהו קרוב אומרים לך קדימה לתחנת משטרה. זה לא חיים".

הוא מסביר שגם כשיוצאים מעולם הפשע צריך לשכנע לא מעט אנשים. "תבין הייתי אחד מהראשיים של הביצועים שם וזה לא מקובל שעוזבים את העולם הזה. אנשים מפחדים שתפתח עליהם והייתי צריך לשכנע הרבה אנשים שפשוט נמאס לי".

רבט א (צילום: שי לוי)
"הייתי צריך את הכאפות המצלצלות האלה כדי להבין איזה שינוי עשיתי וכמה זה חשוב" | צילום: שי לוי

ברגע שהוא מחליט לעשות את השינוי הוא דוהר לשם בכל הכוח. פתאום רב"ט א' מעז לחלום, אבל כמו כל דבר טהור ההתחלה קשה. "פתאום מכסף קל של פלטות חשיש וזה אלפי שקלים, אתה עובד בשביל כמה שקלים. פתאום מאחד שאסור להרים עליו את הקול אתה צריך ללמוד להבליג. זה קשה".

בהתחלה הצבא לא הסכים לגייס

בגלל עבר פלילי כבד שכולל יותר מארבעים תיקים במשטרה הצבא מוותר על שירותיו של העבריין הצעיר, אבל למרות הקושי הרב רב"ט א' עושה את כל המאמצים לצאת מעולם הפשע ולהתגייס לצה"ל. "האמת שחלמתי להיות לוחם אבל העיקר להתגייס". הוא מדגיש שבאופן טבעי למסלול חייו אף אחד מהחברים שלו לא התגייס לצה"ל. ובכל זאת, באופן שנחשב לנדיר המערכות השונות מתגייסות למענו, הכל בכדי לשקם את חייו. "בהתחלה לא הייתי אמור להתגייס", הוא מספר. "לא רצו אותי בגלל העבר אז התחלתי לשלוח מכתבים לכל העולם והסברתי שהייתי ילד טיפש וכמה שהחלום שלי זה להתגייס, ממש התחננתי שיעזרו לי".

בסופו של דבר הצבא מסכים לגייס את רב"ט א' אבל מתנה את הגיוס שלו למסגרת של נערי מקא"ם, פרויקט ייחודי שאותו יזם רמטכ"ל צה"ל לשעבר רפאל איתן ז"ל, שנועד לגייס לצה"ל חיילים שמוגדרים כבעייתיים. "רצו שאני אהיה נער מקא"ם אבל לא הייתי מוכן, רציתי להיות חייל כמו כולם. רצו שאני יעשה רק שנתיים צבא אבל בשום אופן אני לא מוכן, אני עם פרופיל 97 ואני רוצה לעשות את הכי טוב אחרת אני לא מתגייס. קצינת המבחן התקשרה אלי וממש דיברה לי ללב וגם מול הצבא היא התחילה להפעיל קשרים. היה גם סא"ל אחד שעשה בשבילי הרבה וגם הוא הפעיל קשרים בתוך הצבא כדי שאני אעשה שרות כמו כולם".

"מאוד ריגש אותי לראות פתאום איך אנשים פועלים כדי לעזור לי", ממשיך רב"ט א. "זה ממש עשה לי סיבוב בראש". רב"ט א' מספר בהתרגשות כיצד קצינת המבחן וגם מערכת המשפט שעד לאותו היום דאגו "להעניש" אותו, החלו לפעול למענו תוך שהם מערבים לא מעט גורמים בתוך הצבא. "פתאום אנשים בתוך הצבא שאני לא מכיר והם לא מכירים אותי התחילו לפעול בשבילי".

טירונים בבסיס ניצנים (צילום: עודד קרני)
"הטירונות הייתה לי מאוד קשה, הגעתי למצב שאיימתי על מפקדים" (אילוסטרציה) | צילום: עודד קרני

בצבא מתחילים להבין מול מי הם עומדים ועד כמה המוטיבציה של המלש"ב הייחודי גבוהה. "הם הבינו מול מי יש להם עסק ואמרו לי בסדר תתגייס רגיל אבל לא לקרבי, אמרו לי מפקד כיתת טירונים. אני לא ידעתי מה זה צבא, לא מכיר את העולם הזה, אבל זה נשמע לי קרבי וגם אמרתי לעצמי לא לעשות בלגן אז קודם כל קח את זה".

"הבנתי שאני לא יכול לשרוד בלי צה"ל"

"הטירונות הייתה לי מאוד קשה", נזכר רב"ט א. "פתאום מודדים לי זמן ופקודות מתי ואיפה. קיבלתי בהתחלה את הסעיף; הגעתי למצב שאיימתי על מפקדים ואפילו זרקתי צולבת על מפקדת". גם פה הוא היה קרוב לאבד את חלומו אבל שוב התערבות של מלאכים הצילה אותו.

"הגעתי למצב קשה, ראיתי את החלום נעלם", מספר רב"ט א', "אבל בזכות המפקד שלי, מיכאל קדוש, שנמצא היום בקורס קצינים, חזרתי למסלול ולתלם. פתאום אני מסיים טירונות והולך לקורס מ"כים, כאילו מפקד, אני מפקד!" הוא אומר כשקולו מתגבר וברק בעיניו. "הייתי צריך את הכאפות המצלצלות האלה כדי להבין איזה שינוי עשיתי וכמה זה חשוב, וברור שחלק מזה שניצלתי זה העזרה שקיבלתי בדרך. פתאום אני מסיים קורס מ"כים ואני עם גאווה אדירה. ידעתי שאני לא יכול לשרוד בלי צה"ל ועכשיו אני אהיה מפקד של אנשים כמוני. חשוב לי להיות הדמות שתעזור לאנשים כמוני לצאת מהעולם הזה ולהתקדם".

אחרי שהבין שהצליח להגשים חלום הוא מעז להביט למעלה. פתאום קורס מ"כים קטן עליו והמטרה הבאה מסומנת אצלו בראש: "החלום שלי לצאת לקורס קצינים, ואני אעשה את זה, אני גם רוצה לעשות תואר ראשון בקרימינולוגיה וכמובן גם להקים משפחה". לא פחות חשוב לו זה לספר את הסיפור, "כדי שידעו שלמרות הקושי, וזה קשה מאוד, זה אפשרי".

>> מה מחכה לכם בטירונות? המדריך המלא