משבר הקורונה יצר משבר חדש עבור צה"ל: תלונות רבות מהורים על "חיילים רעבים" ביחידות ובבסיסים.
מדובר במצב חדש. חיילים שהיו מורגלים לצאת הביתה בכל סוף שבוע סוגרים חודש ולמעלה מכך, חלקם שהיו מביאים אוכל מהבית או קונים מבחוץ, נדרשים עכשיו להסתדר עם האוכל שיש בבסיס. יש חיילים שטוענים שאין בבסיס מספיק אוכל וההורים מרגישים חסרי אונים. הם לא יכולים לבוא לביקור, להביא אוכל או לשלוח חבילות.
בצבא מודעים לטענות וגם מודים שיש מקרים נקודתיים שהן באמת מוצדקות ומטופלות. אך גורמים בצה"ל עימם שוחחנו גם טוענים בתוקף שלפחות מחצית מהתלונות "אינן מוצדקות בעליל" כהגדרתם.
"הורים פונים אלינו כל הזמן דרך מוקד באתר צה"ל, 175 פניות בממוצע בחודש", ציינו אותם גורמים ביחס למוקד אליו ניתן לפנות אנונימית. "הרבה פעמים אין להורים את כל המידע וסתם נוצרת התלהמות. היו מקרים שפנו אלינו שהחייל רעב וכשביררנו לעומק קיבלנו תשובות כמו הבן של השכן סיפר לי או שלחו לי הודעה".
בצה"ל טוענים כי חיילים רבים שמתלוננים שאין אוכל, עושים זאת בעיקר בגלל עניין של טעם. "האוכל לא לטעמם אז הם אוכלים רק משהו אחד. לדוגמה חיילת שמכל הפס אוכלת רק מעדן, אחרת שלא נוגעת בגבינות או במצות".
"למה משאירים אותם בבסיס אם אין מספיק אוכל?"
גורמי הצבא טוענים בתוקף שמחסור במזון אין ואוכל מסופק ליחידות. הם גם מדגישים שאין מחסור בכוח אדם של צוותי מטבח ומי שנשלח לבידוד, גויס איש מילואים במקומו.
אצל ההורים יש כעס, תסכול ודאגה גדולה לחיילים. מהזווית שלהם, "לא מובן מדוע מחזיקים אותם בבסיסים אם אין כביכול מספיק אוכל". כפי שאמרו לנו השבוע. בצבא משיבים לכך שאם ישחררו את כולם הביתה יש חשש שחיילים יחשפו לנגיף ויחידות שלמות יושבתו. "מעבר לזה שכפי שציינו, אין באמת מחסור באוכל בצבא".
עיקר התלונות שהגיעו למערכת mako הן מהורים לחיילים בבסיסי הכשרות ואימונים. הם זועמים על כך שבזמן שבטלוויזיה משודרות תמונות של חיילי צה"ל מחלקים מזון, הילדים שלהם סוגרים שבתות וחגים בבסיס ומתלוננים שהם רעבים ואין להם מספיק אוכל.
"ילדים מורגלים למסעדות יקרות או לאמא שחותכת סלט טרי", מתייחסים לכך בצה"ל, "ואז כשמתגייסים ופוגשים לראשונה מטבח מוסדי, שבו בארוחת צהריים מגישים ירקות מהבוקר, הם זועמים. אבל זה לא שאין אוכל".
יש להדגיש שרוב התלונות שהגיעו ל-mako הן אחרי שהחיילים וההורים ניסו לפנות בצינורות המקובלים ולא קיבלו מענה מספק מהמפקדים, לא באיזו יד קלה על המקלדת בפוסט כלשהו, אלא מתוך ייאוש מהמצב.
לטענתם של החיילים באוזני הוריהם, המצב בבסיסים החמיר מאז ההכנות לחג הפסח וההגבלות השונות הקשורות לשמירה על כשרות.
"אנחנו מודעים לכך", אומרים בצה"ל. "ידוע שפסח הוא יותר בעייתי, אי אפשר להגיש קטניות בצה"ל חוץ מלטבעונים ולרגישים לגלוטן שלהם יש אישור מיוחד. אין אורז ופסטה, אז החיילים פוגשים בעיקר תפוחי אדמה בצורות שונות. השנה הכנסנו לראשונה לחמניות כשרות לפסח ולצערנו החיילים פשוט לא אוהבים אותן. אנחנו מקווים שכבר בערב יום חמישי הקרוב יחזור הלחם לבסיסים ונתגבר גם על הנושא הזה".
בצה"ל מסכמים ואומרים שבכל מקרה כל פניה למוקד - גם כזו שמתבררת מבחינתם כלא מוצדקת, מטופלת והחיילים או ההורים מקבלים מענה. "אפשר לפנות אנונימית ושהחיילים לא יחששו, אנחנו לא מוציאים פרטים החוצה", הם מבהירים למי שחושש מהסתבכות עם המפקדים.
"המסר שלנו להורים הוא שיירגעו. מפקדים אחראים לחייהם במבצעים, אז הם יתנו שיהיו רעבים? להורה שפונה כי החייל בבסיס רעב זו אותה רמת דחיפות כמו מישהו שצריך חלילה החייאה, אבל זה ממש לא המצב בשטח. יש אוכל ונעשים כל הזמן מאמצים להתאים אותו לכלל האוכלוסיות".
מדובר צה"ל נמסר כי:
"לנוכח התפרצות מגפת הקורונה ולאור חג הפסח נערך מערך המזון בצורה מקיפה וזאת על מנת לתת מענה רציף, זמין ומיטבי לגידול בסדרי הכוחות בקרב החיילים השוהים בבסיסי צה"ל.
צה"ל גיבש סל פתרונות רחב על מנת לאפשר לכל יחידה בצה"ל להתאים את מענה ההזנה לאילוצים ולתנאים המשתנים. כמו כן, נרכשו כ-25% פרטי מזון נוספים על מנת לתת מענה לחדרי האוכל ולמסגרות בשטח. בנוסף, מפעיל מערך המזון בשטח צוותי הדרכה ובקרה שייעודם לוודא עמידה בהנחיות.
במערך המזון פועל מוקד פניות שייעודו טיפול מהיר ומקצועי בפניות המגיעות מחיילים ומבני משפחותיהם בנושא מענה ההזנה בצה"ל. פניות למוקד ניתן להעביר באמצעות אתר צה"ל".