צה"ל ממשיך להכות במחבלים בעזה, אך יש עדיין התנגדות: ביממות האחרונות המשיכו אוגדת הכוחות המיוחדים 98 להעמיק את פעילותם במרחב ח'אן יונס שבדרום רצועת עזה. ההתקדמות שם איטית כאשר הכוחות נתקלים בלחימה קשה מצד חמאס.

במקביל לזה, צה"ל מרחיב את שטחי השליטה שלו בצפון הרצועה, בדגש על מרחב שוג'אעייה וג'באליה, כשהערכת הצבא היא שיצטרכו עוד כמה ימים להשלים את ההשתלטות שם וזמן ארוך עוד יותר לטיהור תשתיות הטרור.

גורמים בצבא מספרים על מגמה חיובית ועל פירוק שיטתי של מערכי ההגנה של חמאס. עדות לזה ניתן לראות בתמונות הנכנעים. אולם הגורמים מדגישים שמערכי ההגנה בצפון ובדרום עדיין מתפקדים ולפני צה"ל יש עוד אתגר משמעותי גדול, פעילות ברפיח הצמודה לגבול עם מצרים וציר פילדלפי תחתיו עוברים צינורות החמצן של החמאס והג'יהאד האסלאמי.

ביממות האחרונות צוותי הקרב החטיבתיים של אוגדה 98, הקומנדו, חטיבה 55, חטיבה 7 וגבעתי יחד עם הנדסה, העמיקו את הכניסה שלהם לשטח העיר חאן יונס כשהם נתקלים בלחימה קשה מצד חוליות גרילה, שמנצלות את השטח ההרוס והפירים הרבים לתקיפות נ"ט בעיקר, ומנסים להציב מארבים לכוחות צה"ל.

היתקלות הלוחמים במרחב ג'באליה (צילום: דובר צה"ל)
לוחמי גדוד 931 בהיתקלות בג'באליה | צילום: דובר צה"ל

בצה"ל מייחסים את הלחימה הקשה לעובדה שהאוגדה נכנסה ללחימה בגל השלישי, אחרי הכניסות לצפון ובחמאס נערכו לכך. דבר נוסף שהופך את הלחימה שם למורכבת, זה העובדה שמחבלים רבים שנלחמו נגד צה"ל בצפון הרצועה, ירדו דרומה דרך גל הפליטים ודרך מנהרות. העובדה שגם הנהגת חמאס נמצאת ככל הנראה מרחב העיר חאן יונס, מוסיפה לעוצמת הלחימה שם מצד חמאס.

צה"ל מפעיל בדרום הרצועה היקפי אש אדירים. אולם גורמים בצבא אמרו ל- mako שכמות הפליטים שירדו דרומה, ובעיקר הנחת העבודה שמרבית החטופים הישראלים נמצאים בדרום, מוסיפה לקושי ולמורכבות הפעולה שם.

במערכת הביטחון ישנו חשש שבכירי ארגון הטרור כמו גם חטופים רבים יועברו לעיר רפיח הצמודה לגבול מצרים, שם צה"ל עדיין לא פועל. הסמיכות לגבול המצרי תוסיף לקושי ובעיקר למגבלות שיהיו על צה"ל, לכשיחליט לפעול שם.

בצפון רצועת עזה, שם פועלות אוגדה 162 ואוגדה 36, צה"ל העמיק את הכניסה שלו לג'באליה ושוג'אעייה כשבמקביל נמשך הטיהור של שכונת זייתון, רימאל ושאטי, מפירי מנהרות ותשתיות טרור. למרות שחדרו את רוב מערכי ההגנה של חמאס, גם בצפון הרצועה יש לחימה, שמתגברת ככל שהכוחות נכנסים לעומק השטח הבנוי. ניכר שמערכי ההגנה שנבנו לאורך שנים, בעיקר מתחת לאדמה, כמו גם המבנה הפיקודי של חמאס עדיין מתפקדים, למרות המכות שספגו.

בצבא מעריכים שהטיהור של המרחבים האלה, אחרי שנכבשו ברובם, ימשך שבועות. למרות השליטה של צה"ל בבית חאנון למשל, לוחמי חטיבת גולני וחטיבת המילואים 5, עוד נתקלים בחוליות רבות של מחבלים שפועלות ממנהרות, ממתקנים של האו"ם ומסגדים.

למרות הלחימה העיקשת מצד חמאס, צה"ל מדווח על יותר ויותר מחבלים שנכנעים. אולם חשוב לציין שלא כולם מחבלים פעילים של חמאס והג'יהאד האסלאמי, בעיקר לא המחבלים מהגרעין הקשה של הלוחמים שם.

חלק ניכר מהעזתים שהסגירו את עצמם הם אזרחים שנלכדו באזורי הלחימה, או מחבלים מהגופים הפחות מרכזיים. בין הנכנעים גם כאלה שלא היו חמושים, אולם תפקדו כתצפיתנים, מעבירי הודעות ויחידות עורפיות. חקירותיהם מספקות מידע מודיעיני, שיסייע להמשך הלחימה של צה"ל.

הצבא מדבר על סדר גודל של עוד כחודשיים של לחימה עצימה. אולם לנוכח המצב המדיני, הכלכלי והעולמי כלל לא בטוח שיהיה להם את הזמן הזה. כבר עכשיו יש לחץ מהדרג המדיני להגביר את קצב ההתקדמות.