קורס מכים פיקוד העורף (צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים)
לוחם חילוץ והצלה. תפקיד שמצריך הרבה חוסן מנטאלי | צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים

"לפיקוד העורף יש לא מעט גדודי מילואים, אבל באירוע הרס, הנחת העבודה היא שנופתע והנחת עבודה נוספת בתחום החילוץ היא ש-24 השעות הראשונות זהו הזמן הכי חשוב בהצלת חיים, זמן קריטי", כך מתאר סא"ל שי בלאיש את הרקע להקמת הגדודים הסדירים לחילוץ והצלה בפיקוד העורף, "כחלק מההבנה שהזמן פועל לרעתנו, הקמנו גדודים סדירים".

בפיקוד העורף הבינו שאם הם לא ייקחו לידיים את ההכשרה של הלוחמים שלהם, הם יעשו את העבודה פחות טוב. כחלק ממהלך כולל של ריכוז ההכשרות תחת אחריות הפיקוד, עברה לאחריות הפיקוד גם הכשרת מפקדי הכיתות בפלוגות החילוץ וההצלה, היום (ה') מסתיים הקורס הראשון.

האחריות עוברת לכוחות סדירים

בעבר כאמור, באירוע של רעידת אדמה, מתקפת טילים או הרס המוני תכנן פיקוד העורף לגייס אנשי מילואים שיטפלו הם בכל תחום החילוץ וההצלה. המהלך הזה של גיוס מילואים לוקח לפחות 24 שעות ובמצב של הרס המוני ובמצב של השבתת תשתיות תקשורת המהלך יכול לקחת זמר רב יותר. לכן, החליטו בצה"ל להקים גדודי חילוץ והצלה סדירים שיהיו בכוננות מידית לטיפול באירועי הרס המוניים.

בהתחלה, הגדודים הסדירים עברו הכשרה יחד עם יחידות אחרות בצבא מבלי שיקבלו הכשרה ייעודית רצינית ומקיפה, "כשהקמתי את גדוד שחר, הכשרת הלוחם הייתה בשיבטא, לוחמי פיקוד העורף היו מתגייסים, הולכים לתותחנים ועוברים רובאי 03, משם להכשרה קצרה מאוד בבה"ד 16 ואז ישר לגדוד", כך מספר סא"ל בלאיש על ההכשרה הקצרה שקיבלו הלוחמים בהקמת גדוד החילוץ וההצלה הראשון, גדוד שחר. "את קורס המ"כים היו עושים בבית הספר להנדסה צבאית ואת ההכנה לקורס קצינים היו עושים בבה"ד 20 עם חיל הלוגיסטיקה".

קורס מכים פיקוד העורף (צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים)
הקורס הייעודי ישפר את מקצועיות הלוחמים | צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים

>> נושמים צבא? לסיפורים הכי מעניינים, הצטרפו לפייסבוק של פז"ם

בפיקוד העורף לא היו מרוצים מהכשרות של הלוחמים שנעשו כולן על ידי חילות אחרים ומהמקצועיות של הלוחמים שנפגעה כתוצאה מכך והקימו בזיקים בית ספר לחילוץ והצלה שמרכז את כל שלבי ההכשרה בפיקוד – החל בטירונות, עבור בקורס מכ"ים וכלה בהכנה לקורס קצינים. היום, יסתיים המחזור הראשון של קורס המ"כים של גדודי החילוץ וההצלה.

"היינו עושים בבית הספר להנדסה צבאית קורס של חמישה שבועות ואז אצלנו השלמה מקצועית של 4 שבועות, אורך כל הקורס היה 9 שבועות בלבד, בלי המקצועיות של החילוץ וההצלה", אומר סרן נדב דוק, המפקד של הפלוגה שתסיים היום את קורס המ"כים. ב-14 השבועות האחרונים עבר נדב יחד עם חניכיו קורס ראשון שהתפרש על הארץ כולה וכלל את התכנים הייחודיים הדרושים להכשרת מפקד כיתה בפלוגת חילוץ והצלה: פיקוד ומנהיגות, תורות לחימה, ניווט, תרגילי כיתה באש חיה, תעסוקה מבצעית, חילוץ והצלה, אב"כ וחניכה לכניסה לתפקיד.

הכנה מנטאלית למשימות קשות

פיקוד העורף שלוקח חלק מרכזי במשימות חילוץ והצלה בעולם כולו (האחרונים היו בטורקיה, יפן והאיטי) שם דגש מיוחד על תמיכה מנטאלית בלוחמים שמתמודדים עם מחזות ומצבים לא שגרתיים של פעולה באתרי הרס והרג המוני, כשהמציאות חזקה מכל דמיון. בקורס המ"כים החדש, חיזקו גם את החוסן המנטאלי הדרוש להתמודדות עם משימות בסביבת הרס והרג המוני, מה שלא היה קיים בגרסת ההכשרה הקודמת.

קורס מכים פיקוד העורף (צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים)
יעילות הקורס תיבחן בשטח | צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים

ומה אומרים חניכי הקורס? סרן נדב דוק מנדב לנו מידע מתוך המשוב שמילאו החניכים על הקורס. "לשאלה 'האם הקורס הכין אותך לתפקיד המ"כ?' 100 אחוז מתוך החניכים בחרו בתשובה 'כן'". כשאני מקשה ושואל אם זה לא מוקדם לקבוע, נדב מרגיע ואומר: "נעשה לעצמנו משוב שטח – גם למ"כים בפלוגות הטירונות וגם למ"כים בפלוגות הלוחמות נעשה משוב שטח בכל הדרגים".

לקורס הזה, בשונה מקורסים אחרים בצה"ל עוד אין מסורות כי מדובר במחזור ראשון, אבל אין ספק שעוד יהיו כאלו. סרן נדב מסכם: "המסורת שאנחנו מתכוונים לפתוח היא: לא מתפשרים על איכות, היה טוב ימשיך להיות טוב ונתעצם".

>> מיומנו של חייל: כך הפכתי ללוחם בחיל התותחנים