צה"ל משיב לביקורת הפוליטית ובקרב חלקים מהציבור על היציאה מח'אן יונס. בכירים בצבא טוענים שהלחימה שם נמשכת, ומוסיפים שביממות האחרונות בוצעו תקיפות מאוד משמעותיות וגם מבצע חטיבתי מוקטן של אוגדת עזה, שהסתיים עם פגיעה במחבלים רבים.

עוד אומרים הבכירים, שגם חטיבת הנח"ל שאחראית על ביתור הרצועה והמסדרון ההומניטרי, מבצעת פעולות התקפיות שהביאו למה שהם הגדירו כפגיעה לא מבוטלת במחבלים, כולל סיכול חוליות ירי וקרבות פנים אל פנים.

על פי אותם קצינים בכירים, צה"ל גם נערך לשלב הבא באופן משמעותי, בתכנונים מבצעיים ובעוד מספר פשיטות שיתבצעו כבר בתקופה הקרובה, והכוחות מבצעים בנוהל קרב "סדור ונמרץ". אחד מאותם בכירים השיב לביקורת הפוליטית והציבורית על היציאה של כוחות צה"ל מדרום הרצועה, ולדבריו הוצאת הכוחות היא חלק מההכנות לשלב הבא, כשהוא רומז על רפיח ומחנות המרכז.

בכיר אחר, אמר שתוכנית היציאה של הכוחות הוצגה באופן ברור ולא משתמע לשום אי הבנה לדרג המדיני. ובנוסף, שאף הסבירו לחברי הקבינט, שר הביטחון וראש הממשלה עצמו למה צריך לצאת מח'אן יונס. עוד אמר אותו גורם בכיר שלמעשה, הכוחות סיימו את המשימה שם, אבל נשארו עוד כמה ימים עד ליציאה, כדי לנסות ולמקסם את היכולות של הצבא שם.

אותו גורם הסביר שאחרי חצי שנה של לחימה, יציאת הכוחות והורדת עוצמת הלחימה הייתה נדרשת גם לצורך ריענון הכוחות של צה"ל, כדי לטפל בכלים שלא טיפלו בהם כבר יותר מדי זמן, כמו הטנקים, תומ"תים ונגמ"שים למשל.

הכוחות ברצועה (צילום: דובר צה"ל)
פעילות כוחות צה"ל ברצועת עזה | צילום: דובר צה"ל

הצבא אמר לדרג המדיני שהם מעדיפים לפעול בשיטה כמו זו שפעלו בה בבית החולים שיפא. כלומר לעקוב אחר פעילות המחבלים ולחכות שיחזרו ויתרכזו באזור מסוים ואז להפתיע ולהכות בהם בעוצמה. השאלה האם המחבלים שגם לומדים ומסתגלים למצב במלחמה הארוכה, ישתפו פעולה עם התוכניות של צה"ל.

צה"ל הסביר לדרג המדיני בנוסף לזה, שלא ניתן לארגן את המרחב ההומניטרי והגיאוגרפי שיכול לאפשר פעולה ברפיח, מבלי לצאת מח'אן יונס. המאמץ ההומניטרי של הצבא נועד לאפשר להילחם שם באופן ממושך ומשמעותי. ואכן מיד עם יציאת הכוחות מח'אן יונס ודרום הרצועה, הייתה תנועה של תושבים רבים מרפיח למקומות שצה"ל יצא מהם.

הבעיה היא שסביר להניח שבתנועת האזרחים יש גם לא מעט מחבלים, ובניגוד לשליטה שהייתה בנקזים להעברת הפליטים ממקום למקום, הפעם אין מי שיבדוק את האזרחים שחוזרים לביתם.