גדוד הלוחמה האלקטרונית, היחיד מסוגו בצה"ל, קיים לאחרונה תרגיל נרחב ומורכב במיוחד. "מדובר בתרגיל מתקדם שעוסק בפלטפורמות הכי מתוחכמות שלנו", מגדיר זאת סא"ל אריק, מפקד הגדוד. בשלב הזה בדרך כלל, אנחנו פותחים בתיאור על האקשן של אותו תרגיל, על הפיצוצים והעשן, אבל פה הסיפור שונה לגמרי. כפי שניתן לראות בסרטון, כל מה שמותר להראות ולספר על התרגיל הזה, זה רק על שלב הפריסה של הציוד, וגם התיאור הזה נעצר בשלב מסוים.

גדוד הלוחמה האלקטרונית נחשב לאחד מהפעילים בצה"ל. הם שותפים כמעט לכל פעולה, החל מכאלו שמתרחשות על בסיס יומיומי ועד למבצעים חשאיים ופעולות שנעשות מהמטה הכללי. את כל זה, הם עושים בצללים.

מצילים חיים עם M-16, מסך ומקלדת

מדובר ביחידה מאוד יוקרתית שכמעט ולא זוכה להד ציבורי. "על כל מקום פנוי מתמודדים חמישה מלש"בים", מספר לנו סא"ל אריק. בהתחשב בעובדה שאין להם יחסי ציבור ושיווק כמו של כמה יחידות יוקרתיות אחרות, מדובר בנתון מרשים למדי. איך זה קורה? הרוב פשוט שומעים על היחידה מפה לאוזן ומגיעים על בסיס היכרות עם מי ששירת ביחידה. המשימה שלהם היא כאמור, לשבש את מערכות התקשורת של האויב, את מערכות הפיקוד והבקרה שלו וגם להשתלט על גופי התקשורת שלו כדי למנוע ממנו לפרסם את מה שהוא רוצה. חוץ מזה, יש עוד הרבה משימות שסא"ל אריק מסרב לפרט עליהן, משימות שהוא מגדיר כמצילות חיים בשדה הקרב.

תרגיל לוחמה אלקטרונית (צילום: דובר צה"ל)
שותפים כמעט בכל פעולה. לוחמת ל"א | צילום: דובר צה"ל

"התרגיל הזה עוסק בפלטפורמות הכי מתוחכמות שלנו, משהו שמביא את הלוחמים לעסוק לא רק בהפעלה בכיתה, אלא בסגירת מעגל מלאה בין האמצעים שיש בכלים עצמם אל מול מדמי אויב. בעצם יש פה תרגיל רחב בעוצמות שלו וגם באמל"ח עצמו". כל ניסיון לברר אודות האמל"ח הזה, נתקל בחומה בצורה של שתיקה.

כמעט ולא ניתן לדבר על מבצעים שעשו ביחידה הזו, שבתקופה האחרונה עוברת לא מעט שינויים ושדרוגים שנוגעים באופן ישיר לסוג הלוחמים שישרתו בה. "לוחם חושב", מגדיר זאת סא"ל אריק ומוסיף: "הלוחם צריך להבין ולשער איך מתנהגים בצד השני ולוודא שההישג הנדרש הושג. לכן, הוא נעזר בלא מעט גורמים מסביב ובלא מעט יכולות שיש אצלו, כדי להבין אם האפקט שיזם אכן קורה".

סא"ל אריק מדגיש שהוא לא רק "יורה" כי אם גם "רואה". הכוונה היא שלוחמי הל"א מדברים ישירות עם הכוחות בשטח, לא מעט גם עם גורמי המודיעין. ככה הם רואים את מה שקורה בשטח, את מה שהלוחם של הדרג המתמרן, כפי שאוהבים להגדיר זאת בצה"ל, לא רואה. בצוק איתן למשל, ידעו במערך לספר על עשרה מקרים לפחות בהם מנעו פגיעה בחיילי צה"ל שפעלו ברצועה. את זה הם עשו מקו החזית עצמו, תחת אש המרגמות והרקטות.

תרגיל לוחמה אלקטרונית (צילום: דובר צה"ל)
"אצלנו אין הד תקשורתי ואיזה טפיחה על השכם כמו שקורה אצל לוחמים אחרים" | צילום: דובר צה"ל

סא"ל אריק מוסיף שלוחם הל"א יודע גם להיות גמיש, כשהכוונה היאלהתאים את החימוש למטרה. "יש לנו מערכת שאיתה ניתן לעשות כמה וכמה פעולות מול כמה וכמה אמצעים. זה לא אירוע פשוט, זה לא שעושים שינוי קטן במקלדת והכל נגמר. הלוחם צריך להיות גמיש, הוא יכול לקבל פקודה אחת ואחרי כמה שעות אחת אחרת, והמעבר ממערכת אחת לאחרת דורש ממנו לעשות הרבה דברים פיזיים וגם טכניים".

בים, באוויר וביבשה

סא"ל אריק מדגיש שהלוחמים שלו יכולים למצוא את עצמם פועלים פעם אחת מחדר מרוחק ובפעם אחרת ממש בקו החזית ממש. אגב, זה יכול להיות גם בים או באוויר. "אותו לוחם יכול למצוא את עצמו פעם פה ופעם שם, אנחנו מנסים לאזן את זה כדי להגיע לרמה מסוימת של מומחיות, אבל בהחלט זה משהו שקורה", מוסיף אריק. "היו לא מעט משימות בהן הלוחמים פעלו קרוב לאירועים ותחת אש. הם חשופים לסכנות, אבל אנחנו יודעים לעשות את זה בתחבולה מסוימת".

לוחם הל"א רלוונטי בשגרה ובחירום. הוא רלוונטי בכל גזרה, תוך כדי שהוא מבצע עבודה מדויקת ולא אגרסיבית. מצד אחד, הם מסייעים לצוותי הקרב החטיבתיים שלוחמים בשטח במקביל למבצעים מיוחדים. לפעמים הם עושים זאת בצורה משעשעת - במלחמת לבנון למשל, לוחמי הל"א הצליחו לפרוץ לשידורי תחנת הטלוויזיה של חיזבאללה, אל-מנאר, ולהשתיל שם קריקטורות של חסן נסראללה שבהן גם נכתב כי ימיו ספורים.

תרגיל לוחמה אלקטרונית (צילום: דובר צה"ל)
השתלטו על תחנות שידור של החמאס והג'יהאד האיסלאמי ושידרו לתושבי הרצועה מסרים | צילום: דובר צה"ל

במבצע עמוד ענן, הם השתלטו על תחנות שידור של החמאס והג'יהאד האיסלאמי ושיגרו לתושבי הרצועה מסר בערבית ש"חמאס משחק באש ומהמר על גורלכם. צבא ההגנה לישראל מתקדם לעבר השלב השני של המבצע. למען ביטחונכם, התרחקו מתשתיות חמאס ומאנשיו".

על פי פרסומים זרים, בשנת 2007, כשישראל תקפה את הכור הגרעיני שהסורים בנו, לוחמי ל"א הצליחו לעוור את מערך ההגנה האווירית של סוריה ובכך הצליחו מטוסי הקרב של חיל האוויר לתקוף את המתקן מבלי שהתגלו. בסוף אגב, כל מטוסינו שבו בשלום לבסיסם.

כאשר אני שואל את סא"ל אריק מה הוא דורש כמפקד מהמערך מהלוחם שלו, הוא עונה שהדבר הכי חשוב זה לוחם שיוזם. "לא תמיד יש לנו פתרון זמין לכל דבר ולא פעם הלוחם מגיע עם פתרון שגורמי הפיתוח, המפקדים וקציני האמל"ח לא חשבו עליו. הדברים האלה הפכו אצלנו לתורה. יש לנו לא מעט דברים שהתחילו מלמטה, והיום הם חלק בלתי נפרד מתורת הלחימה והתקיפה".

"אצלנו אין הד תקשורתי ואיזה טפיחה על השכם כמו שקורה אצל לוחמים אחרים. עצם זה שדברים באים לידי ביטוי אחרי שבאו מלמטה, זה גורם לסיפוק אדיר אצל האנשים שלנו", מסכם סא"ל אריק. הוא מציין שזה גם מגיע לידי ביטוי בפידבקים מהפיקוד הבכיר, וכאשר אני שואל כמה זה קורה בפועל, הוא עונה שהוא לא יכול לספר, "אבל זה קורה לא מעט".

כל זה, ומדובר במערך מאוד קטן, כמעט משפחתי. "אנחנו יודעים לעבוד בכמה וכמה משימות במקביל. אנחנו יחידה קטנה, אבל אני חושב שכל צה"ל בעצם הוא קטן", הוא אומר בחיוך, "השתיקה אומרת הכל. חשיפה של מה שאנחנו עושים תעמיד את הצד השני במבוכה, אז עדיף לשתוק".