העיניים של המתווכים היו נשואות בשבוע האחרון לסבב השיחות בקהיר, שם הפעילו לחצים על חמאס וישראל - בניסיון להביא לעסקת חטופים לפני תחילת חודש רמדאן. אולם, מסתמן כי עד כה המאמצים לא נשארו פרי ומשלחת חמאס שהשתתפה בשיחות עזבה היום (חמישי) את מצרים. "המשלחת של הארגון עזבה את קהיר כדי לקיים התייעצות עם ההנהגה. נמשכים המאמצים והמשא ומתן לעצירת הלחימה, לחזרת העקורים ומתן סיוע לעם הפלסטיני", נכתב בהצהרה של חמאס.
דיווח: המחלוקת בין הנייה לסינוואר שהעלתה את המגעים על שרטון
המגעים עלו על שרטון בעיקר בשל הקשחת העמדות של חמאס. ב"וול סטריט ג'ורנל" האמריקני דווח היום כי מאחורי עמדת חמאס הייתה מחלוקת בין סינוואר להניה.
לפי גורמים שמעורים בנושא ושוחחו עם העיתון האמריקני, סינוואר הוא זה שדרש להפיק יותר הישגים מהעסקה, והניה מנגד הסתפק בתנאים שהיו על הפרק. לפי הגורמים, הניה היה מוכן לקבל הפסקת אש של שישה שבועות ללא התחייבות מצד ישראל להפסקת לחימה מוחלטת, כי חשב שיהיה אפשר לנצל את ימי ההפוגה, בעזרת המתווכות, להגיע להפסקת אש מלאה ונסיגת כוחות צה''ל מהרצועה.
מנגד, לפי ה"וול סטריט ג'ורנל", סינוואר שהיה מנותק מהשיחות עד לאחרונה, מאמין שידו של חמאס על העליונה. גורמים מצריים אמרו כי סינוואר חושב שהמחלוקת הפוליטית הפנימית בישראל והלחץ האמריקני עליה יכולים להביא בעצמם להקלה על מצב העזתים ולאפשרות של רגיעה בלחימה. בעיתון האמריקני ציטטו גם גורמים ישראליים וערביים שכידוע חוששים שסינוואר מקווה להבעיר את השטח, בעיקר את יו"ש, בזמן רמדאן, ולכן הוא מעכב את העסקה.
לפי הדיווח, ייתכן שהמשלחת תחזור לבירת מצרים בראשון, והשיחות כן יימשכו למרות שהן תקועות כבר כמה ימים.
ערוץ מצרי ציין כי המשא ומתן לעסקה יתחדש בשבוע הבא, כדי להביא להפוגה. אלא שנראה ששם לא מוותרים על היעד שקרוב יותר מתמיד, לסגור עסקה לפני תחילת חודש רמדאן שיחל ב-11 במרץ. העיתון הלבנוני אל-אח'באר דיווח הבוקר מפי מקורות מצריים, כי בשיחות שהתקיימו אתמול בקהיר לא הייתה התקדמות, למרות הניסיונות של מצרים וקטאר לשכנע את ישראל לשלוח משלחת למצרים שתקיים דיונים ישירים.
על פי הדיווח, המתווכות מפנות אצבע מאשימה לישראל על הכשלה לכאורה של ההסכם. נטען כי ישראל עומדת על כך שרק המבוגרים העזתים יחזרו לצפון הרצועה ולא כל התושבים, כאשר חמאס מסרב לכך. בכיר חמאס מוחמד אל-מרדאוי הבהיר כי הם מסרבים לשיבת העקורים לצפון הרצועה בפעימות. “אנחנו לא מסכימים לכך, ישראל צריכה לסגת מעזה אנחנו לא נסכים למשא ומתן על מפות. המשמעות היא הצבא הישראלי יישאר ברצועה וזה בלתי מתקבלת על הדעת".
בכיר אמריקני אמר השבוע: "אי אפשר לדעת אם תהיה פריצת דרך במגעים או מתי זה יקרה" והבהיר כי "הכדור נמצא במגרש של חמאס". אולם, בזמן הזה מדינות ערביות שונות, מטילות בחלקן, את האשמה על ישראל שנלחמת בעזה את אותה מלחמה שנכפתה עליה. ועדיין, בתקשורת הערבית מהדהדים את צמד המילים "הפסקת אש" ומבינים שעזה מצויה במצוקה ציבורית אמיתית, והיא זקוקה לפחות להפוגה בחודש רמדאן.
אל-ג'זירה: סיום המשא ומתן בקהיר להפסקת אש בעזה, ללא הגעה להסכם
אל-ערביה: המשא ומתן סביב רגיעה ברצועה יתחדש בשבוע הבא
סקיי ניוז בערבית: משלחת חמאס עוזבת את קהיר "להתייעצויות", השיחות נמשכות
"המלחמה בעזה גוררת את כל האזור לסכנות גדולות - חייבת להיות הפסקת אש מיידית", הדגיש שר החוץ הסעודי פייסל בן פרחאן. "אנחנו לא רואים שום סימן מישראל להפסקת המלחמה וההסלמה. בראש סדר העדיפויות שלנו - למצוא דרך לצמצמה. הקהילה הבין-לאומית חייבת לעשות יותר כדי לעצור זאת", הוא הוסיף.
איחוד האמירויות קראה למועצת הביטחון של האו"ם ליישם החלטה שקוראת להפסקת אש מיידית ברצועת עזה - "למרות כל האתגרים". לטענתה, "כישלון הניסיונות לעצירת המלחמה מהווה איום לדרדור המצב לרמות בלתי נתפסות".
דובר ראש הממשלה לתקשורת הערבית, אופיר גנדלמן, אמר בריאיון לערוץ אל-ערביה הסעודי: "חמאס מציב תנאים מוגזמים ובלתי אפשריים כדי להגיע לעסקה - ישראל מסרבת להם".
בצל המלחמה בעזה: שני מישורים של רמדאן 2024
1. מצד אחד, חמאס מנסה להצית הסלמה בזירות שאינן עזה, בדיוק כפי שפעל בשנים האחרונות.
2. מצד שני, ניסיון לקדם רגיעה יחסית בעזה שזקוקה להפוגה, לנוכח המצוקה הגדולה של הציבור.
עד לכשתהיה עסקה, נשמע בריש גלי גם קולן של המתווכות, מצרים וקטאר שמושכות בחוטים של המשא ומתן שמתנהל בחדרי חדרים, בניסיון לגשר על הפערים בין ישראל לחמאס. שר החוץ המצרי סאמח שוכרי נפגש בסוף השבוע האחרון עם ראש ממשלת קטאר מוחמד בן עבד א-רחמאן א-ת'אני. השניים הדגישו את "הצורך הבלתי נמנע בהפסקת אש בעזה, יישום הפוגה ושחרור חטופים ואסירים בהקדם האפשרי".