מתקפה איראנית על ישראל: בישראל מאשרים שמאות כלי טיס בלתי מאוישים (כטב"מים) שוגרו מאיראן עצמה לעבר ישראל, בכמה גלי תקיפה. מדובר בכלי איטי שייקח לו שעות להגיע, אך בישראל נערכים לכך שהאיראנים שילבו במתקפה שלהם גם טילי שיוט, מדויקים וקשים לגילוי, שיוכלו להגיע בתוך זמן קצר יותר. הצפי הינו למתקפה שתמשך מספר שעות.

לאיראנים מגוון כלי טיס לא מאוישים. הכטב"מ האיראני המפורסם ביותר הוא "שאהד 136", לו טווח העולה לטענת האיראנים על 2,000 ק"מ. גם "מוהאג'ר 10", שנחשף לאחרונה, מגיע לטענת האיראנים לטווח העולה על 2,000 ק"מ. לכלי הטיס האלה מהירות שיוט נמוכה, ולכן זמן ההגעה שלהם עומד על כשמונה שעות. לכטב"מים האיראנים ראש נפץ קטן ביחס לטילים, ולכן גם הנזק קטן הרבה יותר.

שברי מל"ט שהאד 136 מתוצרת איראן באוקראינה (צילום: מתוך תיעוד שעלה ברשתות החברתיות, שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)
שברי מל"ט שהאד 136 מתוצרת איראן באוקראינה | צילום: מתוך תיעוד שעלה ברשתות החברתיות, שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

כאמור, כרגע נערכים לכך שהאיראנים שיגרו גם טילי שיוט כדי לפגוע במטרות בישראל, וזמן הטיסה של אלה מאיראן לישראל עומד על שעה וחצי-שעתיים, תלוי מאיפה שוגרו. אם ישולבו גם טילים בליסטיים, זמן ההגעה שלהם עומד על כ-10, 12 דקות. האיראנים יכולים לשגר גם את הטילים האלה, ולתזמן זאת כך שיגיעו יחד עם כלי הטיס, כדי לאתגר את מערך ההגנה האווירית של ישראל עם מטחים גדולים ומשולבים, כפי שעשו במתקפות קודמות שלהם ושל שלוחיהם.

מול האיום הזה עומד מערך הגנה רב-שכבתי, הכולל מכ"מים מתקדמים לגילוי, סוללות "קלע דוד" וטילי "חץ" שכולם כבר הוכיחו את עצמם מול הטילים והכטב"מים של איראן, שאותם סיפקה למיליציות שלה באזור. כזכור ישנה גם מערכת "כיפת מגן" בספינות הטילים סער 6 של חיל הים שלאחרונה רשמו יירוט מבצעי ראשון, בשמי אילת. בנוסף לכל זה, ישנה שכבה נוספת ופחות מדוברת של מטוסי קרב חמושים בטילי אוויר-אוויר.

מטוסי הקרב, ממספר סוגים, פועלים במשולב והם ינסו "לנעול" את המכ"ם שלהם על האיום, ולשגר לעברו את הטילים שלהם או להכווין ממטוסים אחרים. בין כלי הטיס הבולטים, מטוסי החמקן F-35 שהמכ"מ והחיישנים שלהם בונים "תמונה אווירית" לכלל המערכים של ישראל.

כל שכבות ההגנה מחפות ומגבות אחת את השנייה, באופן כזה שניתן להתאים מענה לסוג האיום. אם כלי הטיס חדר שכבת הגנה אחת, הוא יפגוש בשנייה ובשלישית וכן הלאה, עד לרמת ההגנה הכי פשוטה של לתפוס מחסה. בשל גודלם הקטן של הכטב"מים, כמות חומר הנפץ שהם נושאים אינה גדולה, מה שמפחית את פוטנציאל הנזק.

בכל אופן מדובר באירוע דרמטי. למרות שנים של חילופי מהלומות במסגרת תקיפות ה"מב"מ" בסוריה בעיקר וגם בזירה הימית, זאת הפעם הראשונה שאיראן תוקפת משטחה ובאופן גלוי את ישראל. מדובר במבחן משמעותי עבור ממשלת ישראל, כאשר כל מדינות האזור מביטות לעברה כדי לראות איך תגיב למתקפה.