משפחות הלוחמים שעלו מאתיופיה (צילום: באדיבות המצולמים)
עוד 26 חיילים עדיין מחכים למשפחותיהם | צילום: באדיבות המצולמים

12 שנה לאחר שנפרד מאחיו שנותרו באתיופיה, נפגש מקונן צ'לצ'או, לוחם צה"ל שהשתחרר באחרונה, עם אחיו אלמנך שעלה ארצה לאחר מאבק מתיש שהסעיר את המדינה. שלשום בבוקר נחת צ'לצ'או בישראל, הפעם יחד עם אחיו הקטן, שבשעה טובה עלה מאתיופיה. עשרות בני משפחה וחברים המתינו לשניים ועטפו אותם בדגלי ישראל, חיבקו ונישקו אותם מלאי התרגשות.

עד לאחרונה, צ'לצ'או שירת כלוחם בחטיבת גבעתי ולחם במבצע צוק איתן. לאחר המבצע, הוא קיבל צל"ש על אומץ ליבו במרדף אחר המחבלים שנמלטו לפיר מנהרה עם גופתו של סגן הדר גולדין ז"ל. עד ממש לא מזמן, הוא נאלץ להילחם גם במדינה, שלא נתנה לאחיו הקטן לעלות ארצה.

הביורוקרטיה הישראלית דחתה שוב ושוב את בקשתו של צ'לצ'או להעלות את אחיו לישראל: "כשעלינו לישראל הבטיחו לנו שהוא יעלה אחרי זמן קצר, אבל לצערי זה לא קרה. ניתקו אותו מאתנו ללא שום סיבה", סיפר צ'לצ'או, "המדינה לא עמדה בהבטחה שקיבלנו. 12 שנה של כאב עברו על המשפחה. הניתוק היה קשה מאוד".

לפני כמה חודשים, שר הפנים דאז, גלעד ארדן, שמע על סיפור גבורתם של צ'לאצ'או וחברו הטוב טספה ארגוואי, לוחם צנחנים שהשתחרר לפני כמה שבועות ולחם בצוק איתן גם כן. הוא נחשף לעובדה המצערת כי בני משפחותיהם של השניים נותרו מאחור ובצעד חריג החליט לאשר את עלייתם לישראל.

למרות התערבותו של השר, הסוגיה הזו לא נפתרה בקלות. מבחינה פורמלית, בני משפחותיהם של טספה וצ'לצ'או לא היו זכאים לסלי קליטה עם עלייתם ארצה, כיוון שההחלטה לאשר את עלייתם התקבלה ממניעים הומניטריים.

באמצעות עו"ד אייל פלטק שהתנדב לסייע, הלוחמים יצאו במאבק עיקש נגד רשויות המדינה. הם ערכו הפגנה מול משרד הקליטה וקראו למדינה לאשר לבני משפחותיהם לעלות ארצה תוך קבלת סל קליטה. "זה לא הגיוני שיעלו את האחים שלהם לישראל מבלי שהם יקבלו סלי קליטה. איך הם יוכלו להתקיים? זו פשוט התעמרות וביורוקרטיה ולזה לא נסכים. נצא במאבק חסר תקדים אם ההחלטה לא תשתנה", איים עו"ד פלטק.

משפחות הלוחמים שעלו מאתיופיה (צילום: באדיבות המצולמים)
צ'לצ'או, ארגוואי ואלמנך | צילום: באדיבות המצולמים

"מאושר שהמאבק הצליח והסתיים בטוב"

לפני כשלושה שבועות הצליח שר הקליטה, זאב אלקין, למצוא פרצה ביורוקרטית בחוק שאפשרה לבני משפחות הלוחמים לעלות ארצה ולקבל סל קליטה. צ'לצ'או נרגש מאוד מהמפגש המיוחד: "חבל שלקח למדינה 12 שנה להעלות את אחי לישראל. זה גרם לנו כאב גדול במשפחה ואני מאושר שהמאבק הצליח והסתיים בטוב. אני מקווה ששאר החיילים שאחיהם נותרו מאחור באתיופיה יזכו לראות אותם בהקדם בישראל. אנחנו נמשיך לסייע להם במאבק עד שהאיחוד יושלם באופן סופי. הניתוק מהאחים הוא קשה מאוד למשפחות", הוא הסביר.

אלמנך, אחיו בן ה- 19 של צ'לצ'או, אמור להתחיל ללמוד עברית במרכז קליטה ולאחר מכן הוא מתכנן להתגייס לחטיבת גולני. "אני רוצה לתרום למדינת ישראל כמו אחי", הוא הסביר לעו"ד פלטק.

בעוד כשבועיים תעלה לארץ עם בני משפחתה גם אחותו של אורגוואי, שנמצאת בהריון מתקדם. למרות זאת, למי חושב שהמאבק הזה הסתיים יש טעות גדולה. עו"ד פלטק דורש משרי הקליטה והפנים להעלות לישראל כמה מאות מאחיהם של לוחמים שעלו אתיופיה. לדבריו, הוא נמצא באחרונה במגעים עם כמה מיליונרים יהודים מהעולם, אשר מוכנים לשכור ספינה שתעלה אותם ישירות מאתיופיה לישראל.

"זו תהיה אניית מעפילים שתביא את כל בני משפחות הלוחמים העולים מאתיופיה לישראל. לא ייתכן שהמדינה תתעלם מתרומתם של העולים לביטחון מדינת ישראל ותגרום להם כאב, צער וניתוק מהמשפחות שלהם. אני רוצה לראות את מדינת ישראל מונעת כניסה של אנייה כזו לארץ", הזהיר עו"ד פלטק.

נציין כי ישנם עוד 26 חיילים שעלו מאתיופיה ונקלעו למצב דומה. הם לא מתכוונים להמתין בשקט ומתכננים לצאת למאבק דומה, על מנת להתאחד עם בני משפחותיהם.

>> הלוחם שסיים קורס קצינים בפעם השנייה