יותר משבוע לאחר שנחשפה המעורבות של עובדי אונר"א בטבח הרצחני שאירע ב-7 באוקטובר, ועל רקע הודעת מזכ"ל האו"ם גוטרש כי הקים צוות חקירה בראשות שרת החוץ של צרפת לשעבר שיבחן את ההאשמות נגד אונר"א, נראה כי הרוחות עדיין סוערות, לצד הקריאות לסגור את פעילות הארגון.
עד כה 18הקפיאו מדינות את המימון לסוכנות הסעד המרכזית שפועלת ברצועת עזה, כאשר שם כבר מבהירים שללא פתרון למצב הנוכחי - היא לא תוכל להמשיך לספק את שירותיה בסוף החודש. מי הם הארגונים שפועלים בעזה ועשויים להיכנס לנעליה ב"יום שאחרי"?
המאפיינים של אונר"א
- הסוכנות הוקמה בשנת 1949 כדי לספק תעסוקה וסעד לפלסטינים באופן זמני. אף שבשנת 1951 הוקמה הנציבות העליונה של האו"ם לפליטים (UNHCR), הפליטים הרשומים הפלסטינים הוחרגו מתחום אחריותה בלחץ מדינות ערב – והיא פועלת בעזה, ביהודה ושומרון, בירדן, בלבנון ובסוריה.
- במשך השנים התרחבה פעילותה של אונר"א, עד שהגיעה לרמה מדינית למחצה, ובחריגה ממנדט הסוכנות המקורי – היא פועלת גם בתחומי הבריאות, התברואה והחינוך.
- אין לאונר"א מסמך עקרונות או חוקה המשמש כבסיס משפטי לפעילותה. המנדט שלה מתחדש בכל שלוש שנים ובתוקף עד יוני 2026.
- הסוכנות מלמדת לפי תוכנית הלימודים של הרשות הפלסטינית, שרוויה בתכנים אנטישמיים ומעודדת אלימות - לצד תכנים מסיתים משלה שמפארים שהידים ומייצרים דמוניזציה נגד ישראל.
פעילותה במלחמה והבעייתיות
- במלחמה: אונר"א מהווה הכתובת העיקרית שאחראית לקליטה, שינוע והפצת הסיוע ההומניטרי, לצד טיפול במחסות.
- הייעוד: הנצחת הפליטות ולא שיקום הפליט – ולמעשה מטפחת תקוות שווא להגשמת זכות השיבה.
- מאחורי מאמציה להצטייר כגוף דומיננטי שמספק שירותי סעד וחינוך, חלק מאנשיה משמשים כמחבלי חמאס ואחרים היללו את הזוועות. כפי שדווח – לפחות 12 מעובדי הסוכנות השתתפו בטבח בשבת השחורה, על אף ששימשו לכאורה גם כמורים וכעובדים סוציאליים של אונר"א.
אונר"א במספרים
- כיום 70% מתושבי עזה רשומים באונר"א כפליטים – כ-1.5 מיליון פלסטינים, מתוכם כ-620 אלף במחנות הפליטים.
- אונר"א מפעילה ברצועת עזה 284 בתי ספר (כמעט פי שלושה מהכמות ביהודה ושומרון), שבהם לומדים כ-294 אלף תלמידים - יותר מ-10% מכל אוכלוסיית הרצועה.
- אונר"א מפעילה ברצועת עזה 22 מתקנים רפואיים – כ-20% מכלל מתקני הרפואה ברצועה.
- אונר"א מעסיקה כ-13 אלף עובדים ברצועת עזה.
תוכנית המזון העולמית - WFP
בשנת 1963 הוקמה סוכנות המזון של האו"ם (WFP) כתוכנית תלת-שנתית. במרוצת הזמן, היא הוארכה, היקפה התעצם וכיום נציגויות הסוכנות פזורות באזורים מוכי עוני ורעב בכל רחבי העולם. כיום מפעילה הסוכנות תוכניות מגוונות של חלוקת מזון במצבי חירום ותוכניות שוטפות של "מזון תמורת עבודה" או "מזון תמורת הכשרה מקצועית".
לארגון מגוון מיזמים בתחומים שונים ברצועה, כמו חינוך תזונתי. ייעוד השיעורים הוא לחנך את האוכלוסייה הפלסטינית בעזה לתזונה נכונה, כדי למנוע את המצב של-72% מהאנשים ברצועה יש חוסר בוויטמין A.
בנוסף, WFP פועלת לתמיכה ולשיקום לטווח הארוך לעזתים שאינם פליטים, כדי להחזיר אנשים למצב ביטחון תזונתי סביר. היא אף מספקת מזון בזמני חירום לבתים שאין להם ביטחון תזונתי ומעניקה תמיכה כלכלית לקניית מזון עבור 182 אלף תושבים באמצעות שוברי קנייה. באשר למלחמה, הסוכנות מסייעת בתפעול המאפיות ובהכנסה של משאיות מזון, כולל תמיכה בפן הלוגיסטי.
ארגון הבריאות העולמי - WHO
ארגון הבריאות העולמי (WHO) נוסד בשנת 1948, כיורשו של ארגון הבריאות של חבר הלאומים ומשמש כיום כזרוע מבצעת-מקצועית של האו"ם בתחום הבריאות.
WHO פועל ברצועה במגוון תחומים, בהם שיפור מערכות הבריאות ותמיכה בריאותית בבתי החולים. כמו כן, הארגון מסייע לשיפור בריאות האם והילד - ויש ריכוז מאמץ בנושא בריאות האישה והילד בהיריון. בשגרה, WHO מספק תמיכה טכנית לשיפור יחידות "יילוד" בשישה בתי חולים ברצועה, כולל סיפוק ציוד.
הארגון פועל גם בתחום בריאות הנפש ברצועה, בתיאום עם משרד הבריאות העזתי. הוא אף תומך בטיפול של מחלות לא מדבקות. בזמן המלחמה הארגון תומך במגזר הפרטי בעזה ומסייע בתפעול מערך הבריאות, בתיאום מול ישראל.
הצלב האדום
הוועד הבין-לאומי של הצלב האדום הוקם בשנת 1863, מתוך שאיפה לקבוע מערכת כללים אוניברסליים בעיתות מלחמה. כיום הארגון פועל ביותר מ-80 מדינות - ולהגדרתו משימתו העיקרית היא "שמירת כללי המלחמה באופן ניטרלי, נטול פניות ועצמאי".
אולם בפועל בישראל מותחים ביקורת על ההגדרה הזו. בני משפחות החטופים הטיחו בנציגי הארגון את העובדה שבצלב האדום לא עושים מספיק כדי לסייע. מעבר לכך שבשחרור החטופים בחודש נובמבר האחרון הארגון סייע בהעברתם ברכביו - עד כה הוא לא ביקר את החטופים שכבר 122 יום מוחזקים בשבי חמאס בעזה ואף סירב לסייע בהעברת התרופות שמיועדות להם.
פבריציו קרבוני, מנהל מחלקת המזרח התיכון של הצלב האדום, התראיין לפני כשבועיים לעיתון א-שרק אל-אווסט והשווה באופן מעוות בין ישראל לארגון הטרור חמאס - בשעה ש-136 חטופים, שאותם כינה "עצורים" או "בני ערובה", שוהים בשבי ברצועת עזה.
תוכנית האו"ם לפיתוח בר-קיימה – UNDP
תוכנית האו"ם לפיתוח בר-קיימה הוקמה ב-1997, כחלק מרפורמה שנועדה לשפר את היעילות של תוכניות הפיתוח שמופעלות ברמה המדינית.
הארגון פועל לתמיכה בשיקום האוכלוסייה העזתית באמצעות תוכניות שמיועדות ליצור תנאים, לספק סיוע בחירום והטבות ארוכות-טווח לאוכלוסייה. הוא פועל גם בתחומי הבנייה ושיקום התשתיות ברצועה, מוביל תוכניות סיוע כספי לעקורים שבתיהם ניזוקו או נהרסו, בנוסף לשיפוץ מתקני חינוך, בריאות ושירות לציבור.
ארגון המזון והחקלאות של האו"ם – FAO
סוכנות האו"ם למזון ולחקלאות פועלת תחת אחריות ה-UNDP, ואחראית למעקב עולמי אחר השינויים בנושאי מזון בסיסי ופיתוח מזון כמו: חקלאות, דייג, גידול צאן ועוד. בנוסף, היא פועלת לתמיכה, לסיוע ולשיפור תחומים אלו.
הארגון פועל בעזה כדי להילחם בתופעת הרעב, חוסר זמינות מזון ותת-תזונה תוך קידום יוזמות. בנוסף, בשגרה הוא מציע לתושבי הרצועה הכשרות ושירותי ייעוץ בפיתוח כלכלי ועסקי.
הבנק העולמי
הבנק העולמי מספק הלוואות וייעוץ למדינות מתפתחות, וכן תורם ומוביל מיזמים לשיקום ופיתוח במגוון תחומים. במרוצת השנים קמו מוסדות נוספים לצד ה-IBRD שהרחיבו את פעילויות הבנק, והתאימו את פעילותו לעבודה עם עסקים פרטיים ושילובם במאמצים הלאומיים והבין-לאומיים לצמצום ממדי העוני.
כנגזרת מפעילותו בעולם, הבנק העולמי משמש בעזה כגורם תורם ותומך לשיפור מרקם חיים בתחומי תשתיות מים וחשמל (אשכול פיתוח עירוני), תמיכה למגזר הפרטי ופנסיות לשיפור איכות חיים, ומימון תוכניות חינוך לשיפור רמת החינוך הפרטי ברצועה.
כחלק מהמאמץ התשתיתי של הארגון, הוא מעורב רבות במתקן טיהור השפכים הצפוני בעזה, באתר סילוק הפסולת במרכזה ובדרומה, ובמתקן התפלת המים במרכזה. בנוסף, הבנק מפעיל ברצועה תוכנית של כסף עבור עבודה.