משרת המילואים יקבל יותר? (צילום: דו"צ)
מילואימניקים, אילוסטרציה | צילום: דו"צ

צה"ל משקיע מדי שנה מיליוני שקלים בהפעלת יחידות עריקים שמאתרות ברחבי הארץ חיילי חובה ומילואים שערקו משורות הצבא ולא התייצבו לשירות. תפקידם של לוכדי העריקים, שפועלים לרוב בשעות הלילה או הבוקר המוקדמות, הוא לפשוט על בתי העריקים, לעצור אותם ולהביאם למשפט.

"מעצר עריקים ואיתורם מצריך הוצאות כספיות גדולות והפעלת יחידות מיוחדות, כולל אנשי מודיעין, בנוסף ללוכדי העריקים", מסביר גורם צבאי. "צה"ל מתייחס בחומרה לתופעת העריקות, אבל בתי הדין מקלים מדי על הנאשמים בעריקות כשמדובר במילואימניקים, והעונשים מגוחכים. המסר הוא שמשתלם למילואימניק להיות עריק ולא להתייצב לתרגילים ואימונים. הם יודעים שברוב המקרים הם יקבלו קנס מצחיק או לכל היותר ישבו ימים בודדים בכלא".

לדברי אותו גורם, העונשים כלפי חיילי מילואים שערקו מהשירות, כולל ממבצע "צוק איתן", נעו בין מאסר על תנאי, קנס כספי ובמקרה קיצוני, מאסר של ימים ספורים בפועל. לדבריו, רק במקרים חריגים השופטים גזרו עונשי מאסר ממשיים על חיילי מילואים, ורק במידה ומילאו תפקיד חיוני ביחידות.

הנה כמה דוגמאות של עונשים שניתנו לאחרונה בבתי הדין הצבאיים לחיילי מילואים שערקו, גם מתעסוקה מבצעית וגם מאימונים: ח', שערק מצה"ל במשך חמש שנים, ירצה עונש קל של שלושה ימי מאסר בלבד. השופטים הסבירו את הענישה המקלה בנסיבות מיוחדות, ולכן מבחינתם מדובר בהסדר טיעון מאוזן וסביר.


א', חייל אחר שערק כחמש שנים, נדון לשלושה ימי מאסר בלבד. בפסק הדין ציינו השופטים כי משפחתו של הנאשם נתונה במצוקה כלכלית, ומטופלת על ידי גורמי הרווחה ביישוב בו הוא מתגורר. ש' ערק במשך שנתיים, יישב שלושה ימים בכלא. ג', לוחם ביחידה מובחרת שערק במשך שבע שנים משירות מילואים, נדון אף הוא לשלושה ימי מאסר בלבד ונקנס ב-800 ש"ח.

חייל מילואים שערק במשך 4 שנים, נדון לשישה ימי מאסר בפועל וקנס של 1,300 שקל. החייל הסביר שהוא המפרנס היחיד במשפחתו, ולכן כיבדו השופטים את הסדר הטיעון בין התביעה לסנגור.

השיא הוא כנראה המקרה של א', חייל מילואים שערק 12 שנה, במהלכן לא התייצב לשירות מילואים. הוא נדון לעונש של שמונה ימי מאסר בלבד, והורדה בדרגה.

עו"ד מוטי יוסף, שמשמש גם סנגור צבאי ומטפל בחיילי חובה שנאשמים בעבירות נפקדות ועריקות, טוען כי מדובר בנוהג שהשתרש שנים רבות בבתי הדין לפיו יש להקל על חיילי מילואים שסיימו את שירותם הצבאי. לעומת זאת, המערכת מחמירה עם חיילי החובה. "העבירה היא אותה עבירה והענישה צריכה להיות זהה. אני יכול להבין חיילי חובה שזועמים על כך שמחמירים בעונשיהם יתר על המידה, בעוד שחיילי המילואים מקבלים הנחות משמעותיות", ציין עו"ד יוסף. "זה נוהג שלצערי השתרש במשך שנים רבות בבתי הדין הצבאיים. אתה שואל אותי אם זה בסדר? לדעתי לא. הענישה צריכה להיות זהה. עונשים כאלה רק גורמים לעוד אנשי מילואים להגיע למסקנה שכדאי להם לבצע עריקות ולא להיות פראיירים".

תגובת דובר צה"ל: "השירות הצבאי בסדיר ובמילואים הוא חובה על פי חוק. בהתאם, צה"ל אוכף את הדין כלפי מי שאינם מתייצבים לשירות כנדרש. הענישה במקרים של היעדרות מן השירות נקבעת על ידי בתי הדין הצבאיים בכל מקרה לגופו. ככלל, העונשים המוטלים במקרים של היעדרות משירות סדיר ובמקרים של היעדרות משירות מילואים אינם זהים, לאור הבדלים מהותיים בין סוגי השירות".